Me var et par karer som for noen måneder siden etter et par øl (for mye) kom fram til at me skulle begynne å brygge øl, det begynte forsiktig med et par sett ekstrakt brygg fra bryggselv, som smakte så som så.. Før me bestilte ein Speidel, hver sitt tappeanlegg osv..
Eg bygde meg ei bod i hagen for et par år siden, som blir flittig brukt til bl.a øldrikking, og derfor endte Speidelen opp her, me har nå brygget 4 brygg på den, som per dags dato står til gjæring. Nr.1 var ein Kølsch som følgte med Speidelen, brygg 2 og 3 ble ein pilsner og brygg 4 ble Weizen med oppskrift herfra forumet.
Boden med bryggeri i ene enden og stue i andre:
"Bryggeriet" :
Stua:
Ein av utfordringene blei å få plassert Cornelius fata på ein vettug plass, og det eksisterende kjøleskapet var ikkje et tema (fruå :neinei så det heila endte med å
få kjøpt et brukt "øleskap" for så å plassere det ute i "bryggeriet" borret hull i siden på det og la opp sentralstøvsuger rør gjennom veggen og oppunder benkeplata der
tappetårnet står. Blei da advart av fleire med litt brygger erfaring, at lange strekk med ølslanger på den måten ikkje var bra for ølet med tanke på temperatur og infeksjoner,
prøvde da først å kopiere kegkits sin løsning med vifte og slange til toppen av tårnet for å kjøle ned luften i røret. Dette var heller lite effektivt, så neste forsøk ble vannkjøling,
fekk kjøpt radiator og sirkulasjonspumpe på ebay og satte igang.
Trur dette blir løysningen eg kommer til å beholde og heller jobbe litt videre med, inne i selve tårnet blei det ein kveil med bremserør tvinnet rundt et kosteskaft
Og vips så var det i drift
Gjenstår litt isolering av røret før det er 100% ferdig, så får eg krysse fingrene for at dette er nok til å holde ølet i tårn og slanger kaldt.
Er mye ting å tang som skal på plass før ein får smakt på det her ølet, men ser for meg at det blir mykje "smaking" i tiden fremover.
Speidelen fungerer heilt supert med unntak av tappekran og at det blir mykje damp i rommet under koking, damp problemet er forhåpentligvis løst
med bestilling av kobberhette, kranen derimot er noe drit og blir vel før eller senere byttet ut.
Til gjæring og lagring av øl og malt er eg så heldig at eg hadde et kjølerom i kjelleren som ikkje var i bruk, så dette har nå fått montert stc-1000 som erstatter
den originale termostaten, (istedenfor å styre stikk-kontakten) sånn at vifta fortsatt snurrer og går når kompressoren stopper.
Blei mykje bilder dette, men bilder sier mer enn tusen ord....
Litt info og kanskje noen fleire bilder kommer når eg endelig får smake på ølet..
Eg bygde meg ei bod i hagen for et par år siden, som blir flittig brukt til bl.a øldrikking, og derfor endte Speidelen opp her, me har nå brygget 4 brygg på den, som per dags dato står til gjæring. Nr.1 var ein Kølsch som følgte med Speidelen, brygg 2 og 3 ble ein pilsner og brygg 4 ble Weizen med oppskrift herfra forumet.
Boden med bryggeri i ene enden og stue i andre:
"Bryggeriet" :
Stua:
Ein av utfordringene blei å få plassert Cornelius fata på ein vettug plass, og det eksisterende kjøleskapet var ikkje et tema (fruå :neinei så det heila endte med å
få kjøpt et brukt "øleskap" for så å plassere det ute i "bryggeriet" borret hull i siden på det og la opp sentralstøvsuger rør gjennom veggen og oppunder benkeplata der
tappetårnet står. Blei da advart av fleire med litt brygger erfaring, at lange strekk med ølslanger på den måten ikkje var bra for ølet med tanke på temperatur og infeksjoner,
prøvde da først å kopiere kegkits sin løsning med vifte og slange til toppen av tårnet for å kjøle ned luften i røret. Dette var heller lite effektivt, så neste forsøk ble vannkjøling,
fekk kjøpt radiator og sirkulasjonspumpe på ebay og satte igang.
Trur dette blir løysningen eg kommer til å beholde og heller jobbe litt videre med, inne i selve tårnet blei det ein kveil med bremserør tvinnet rundt et kosteskaft
Og vips så var det i drift
Gjenstår litt isolering av røret før det er 100% ferdig, så får eg krysse fingrene for at dette er nok til å holde ølet i tårn og slanger kaldt.
Er mye ting å tang som skal på plass før ein får smakt på det her ølet, men ser for meg at det blir mykje "smaking" i tiden fremover.
Speidelen fungerer heilt supert med unntak av tappekran og at det blir mykje damp i rommet under koking, damp problemet er forhåpentligvis løst
med bestilling av kobberhette, kranen derimot er noe drit og blir vel før eller senere byttet ut.
Til gjæring og lagring av øl og malt er eg så heldig at eg hadde et kjølerom i kjelleren som ikkje var i bruk, så dette har nå fått montert stc-1000 som erstatter
den originale termostaten, (istedenfor å styre stikk-kontakten) sånn at vifta fortsatt snurrer og går når kompressoren stopper.
Blei mykje bilder dette, men bilder sier mer enn tusen ord....
Litt info og kanskje noen fleire bilder kommer når eg endelig får smake på ølet..