Fersking med ny BB 30 gen 3, trenger litt hjelp

Takker!
2. Jeg tenkte å bruke motstrømskjøler for å kjøle ned så raskt som mulig og da går det ikke helt å vente 30-60 min. Kjøling og tapping på samme tid.
3. Ønsker å vite målene på selve kjelen utvendig og kjele+silkaret, stablet oppå hverandre.
5. Har du noen linker til delene du har brukt? Ser en del bruker hurtigkoblinger også. Hvor får jeg kjøpt det?

2. Da vil du nok få med en del trub. Jeg ville nok satset på å sile på vei ned i gjæringsbøtta, etter kjøleren.
3. Kan sjekke når jeg kommer hjem, hvis ingen andre kan svare før det.
4. Dette er det som sitter fast i apparatet hos meg (+ gjengetape):
Gjennomføring: http://bryggmaker.no/100_varer.asp?d=4&k=5
Kuleventil: http://www.bryggselv.no/products/kuleventil-12-rustfritt-stl (Du får billigere hos Biltema)
Hurtigkobling: http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-12-hann
 
Noen som har erfaring med BB30 og bruk av motstrømskjøler? Lest om noen som bruker en flettet dusjslange og tar ut plastslangen inni, kanskje denne får plass under/rundt mesketønna?
 
Den er ca. 31 cm i diameter, håndtakene ikke medregnet. Ca 60 cm høy.. Malttrøret er kanskje 50 cm.. Så full høyde blir omtrent 110-120 vil jeg tippe. Jeg har lite problemer med trub, bruker ofte humlepung, kjøler ned med spiralkjøler og tapper via ei sil.
 
2. Da vil du nok få med en del trub. Jeg ville nok satset på å sile på vei ned i gjæringsbøtta, etter kjøleren.
3. Kan sjekke når jeg kommer hjem, hvis ingen andre kan svare før det.
4. Dette er det som sitter fast i apparatet hos meg (+ gjengetape):
Gjennomføring: http://bryggmaker.no/100_varer.asp?d=4&k=5
Kuleventil: http://www.bryggselv.no/products/kuleventil-12-rustfritt-stl (Du får billigere hos Biltema)
Hurtigkobling: http://www.bryggselv.no/products/hurtigkobling-rustfri-12-hann

Tror du det er plass til noen slike bend'ere?
http://bryggmaker.no/100_varer.asp?d=20&k=2
eller
http://megaflis.no/bend-1-1-2innv-x-32mm-krom.html

Hvis ja, kan jo et bazookafilter kanskje kobles på.

Usikker på om dette er riktig materiale å bruke i forbindelse med brygging da med tanke på om det avgir smak o.l. Skal jo hbertfall ikke inneholde bly etter hva jeg har skjønt.
 
Nei, ikke med gjennomføringen fra Bryggmaker. Maltrøret kommer i veien. Det går lenger ned enn gjennomføringen - og når jeg setter maltrøret midt i "tønna" er det bare noen få millimeter åpning mellom gjennomføringen og siden på maltrøret. Hvis du setter på en bend, må du nok presse maltrøret helt over på motsatt side. Du vil nok spare et par cm. hvis du kjøper en gjennomføring med innvendig gjenging, noe a la denne: http://bryggeland.no/bryggeutstyr/gjennomforinger-etc/gjennomforing-1-2-tom-til-3-4-tom.html (Mrk. Hullet i BB30 er tilpasset 21 mm, mens denne er 25 mm.)

I en slik gjennomføring kan du sette inn et bazookafilter som dette: http://www.bryggselv.no/products/bazooka-filter-30cm

Da er det mulig du kan bøye filteret under maltrøret mens du mesker.
 
Hvordan gjør dere som brygger på BB30 med kjøling? Bruker dere den medfølgende kjølespiralen? Hvor lang tid bruker dere ca på å kjøle ned til 20 grader?
 
Da står du og rører med kjøleren regner jeg med?

Noen som sirkulerer vørteren med pumpa under kjøling?
Ja, det jeg gjør. Det med pumpe skal jeg prøve ved neste brygg. Må jo ha noenlunde samme effekt. Må selvsagt da kjøre kokende vørter gjennom pumpa og slanger først for sterilisering. :rolleyes:
 
Ja, det jeg gjør. Det med pumpe skal jeg prøve ved neste brygg. Må jo ha noenlunde samme effekt. Må selvsagt da kjøre kokende vørter gjennom pumpa og slanger først for sterilisering. :rolleyes:

Jeg tenkte meg liksom en slags fattigmanns-Jamil greie, men jeg tror ikke at BB-pumpa klarer å få stort nok trykk til at det blir noe særlig whirlpool i hvert fall.
 
En brygge dag med BB30V3 i bilder........
 

Vedlegg

  • 034.JPG
    034.JPG
    155,8 KB · Sett: 140
  • 035.JPG
    035.JPG
    170,2 KB · Sett: 137
  • 038.JPG
    038.JPG
    174 KB · Sett: 132
  • 044.JPG
    044.JPG
    125,7 KB · Sett: 129
  • 046.JPG
    046.JPG
    159,3 KB · Sett: 139
  • 047.JPG
    047.JPG
    154,5 KB · Sett: 141
  • 048.JPG
    048.JPG
    146,3 KB · Sett: 136
  • 049.JPG
    049.JPG
    122,2 KB · Sett: 142
  • 052.JPG
    052.JPG
    147,2 KB · Sett: 141
  • 054.JPG
    054.JPG
    139,7 KB · Sett: 129
Alle som bruker pumpa under kjøling, her er vi jo på "cold side" aeration med den varme vørteren.. Går dette greit fordi det er før gjæren skal gjøre jobben sin? Slik pumpa mi er tenkt så vil den sprinkle vørteren ganske luftig utover.

Men ingen som bruker motstrømskjøler på BB'en altså? Da har jeg kanskje en til overs da...
Hadde jeg hatt en motstrøms ville jeg brukt det. Går jo utrolig kjapt. Dersom man ikke står og vifter med BB-kjøleren underveis tar det langt lenger enn 20 min etter hva jeg har erfart. (Jeg får vel bli ivrigere på viftinga heretter jeg også).
 
Når pumpa mi fungerte... så sirkulerte jeg i 5 min mens det kokte for å desinfisere pumpa. Gjerne ikke så bra for den lille kladden da. Har lært at en skal være forsiktig med å røre for mye i kjølende vørter da en kan få uønsket oksidasjon. Nå holder jeg på utsiden av kjølespiralen og løfter den opp og ned hele tiden, så kjenner jeg tydelig på utvannet om kjølingen er effektiv.
 
Kupper denne tråden litt, da også jeg er fersking med BB30, har et spørsmål.
Holder på med mitt tredje brygg, og jeg har fremdeles med å oppnå de foreskrevne 77 grader C etter meskingen.
Jeg måler uten problemer 77-79 grader utenfor meskerøret, men inni meskerøret blir det ikke varmt nok. Jeg har ikke lyst til å "gønne på" med effekt heller, har forstått det slik at det kan svi seg fast i bunnen. Å sirkulere kontinuerlig går rett og slett ikke, da renner det over kanten på meskerøret. Har forsøkt å røre en del i mesken, uten hell. Og forsøkt å sirkulere, uten hell.
Er det bare å ta tiden til hjelp? Termiske prosesser tar jo nødvendigvis tid, men hint og tips mottas med takk.
 
Tilbake
Topp