1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Fikk det VELDIG travelt, hvilket øl?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av wanvik, 7 Okt 2019.

  1. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Nei. Det er helt greit å være uenig. Men sleivete kommentarer uten å ha jobbet med kveik selv i forskjellige settinger bare billige poenger. Og det tror jeg du er for god til.
     
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Er det noen som har tips om gode kommersielle kveik-øl?
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    I et mørkt øl blir smaken nokså godt kamuflert. I den RIS'en til Fredrik som vant 3.premien i Oslomesterksapet i fjor, var den nesten ikke merkelig - men den var der:). Jeg er spent på porter'n din - og lover å krype skikkelig om jeg ikke kan kjenne kveiken;).
    Når kom jeg med en sleivete kommentar om kveik?
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Grain to glass på fem-seks dager er mulig med us 05 hvis man fater, skru opp til 28 grader ila gjæringsforløpet så jobber den pent den.
     
    Finn Berger liker dette.
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Kveik smaker kveik?
     
    Jo-Helge liker dette.
  6. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Synes Voss Bryggeri har noen gode. Spesielt den som heter Kveika Rugøl. Herlig symbiose av smaker. Tror de bruker Rivenes.
    Ego Heksekunst. Litt mer spesiell, råøl. Vi likte den.
    Har og likt de med Ebbegården og Hornindal uten at eg husker navn i farten.

    Har dessverre ikkje kommet meg til å brygge med kveik enda.
     
    Holmentoppen liker dette.
  7. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    'Kveik smaker kveik' er en sleivete kommenter, men ikke mer enn hva vi må kunne godta.... etter min mening :)
     
    ullrotta og IvarMR liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har allerede forklart at det ikke var ment som noen negativ karakteristikk. Jeg skjønner at den kan leses sånn, men det var overhodet ikke meningen.
     
    IvarMR liker dette.
  9. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Brulandselva Kveik/Kornøl.
    Men det er altså eit tradisjonsøl.
     
    Holmentoppen liker dette.
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det blir vel tvungen hårklipp på lørdag, dette, Finn? :p
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis det er hårpryden min som eventuelt skal falle, så er det lite å hente:D. Morten, derimot ... !
     
    erikraude og msevland liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Enig i det siste, men ikke i det første. Det var ikke en sleivete kommentar - om dere er villige til å tro på at jeg ikke mente den sånn.

    Om jeg sier at "belgisk gjær er belgisk gjær" blir neppe noen fornærmet. Det er et visst fellespreg ved belgiske gjærtyper, og jeg mente ikke noe mer enn det når jeg sa at kveik er kveik. Men folk er veldig hårsåre når det gjelder kveik.
     
    ullrotta og Jørgen O liker dette.
  13. Bård Fosse

    Bård Fosse
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En kan lage ale med wlp051 på ca 7 dager

    Pitch på 18 og la den gå til 19 grader i 4 dager
    Skru opp til 22 grader og fat/flask når fg er i mål ca 3 dager etterpå.

    Det er måten Liberty Ale blir produsert, og det fungerer helt greit.

    Lykke til med festen
     
    Finn Berger liker dette.
  14. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er helt greit å innrømme at man ikke har nok erfaring med kveik til å gi et bidrag til startinnlegget, og akseptere å bli korrigert uten å slå tilbake med å kalle folk hårsåre.

    En av de fremste egenskapene til de fleste kveiksortene, er evnen til å gjære ikke bare fort og varmt, men uten fenoler og et så rent preg at noen mener det kan forvekslet med lager. Har sett at en del forsøker dette i USA.
     
    ullrotta og Kalvatn liker dette.
  15. wanvik

    wanvik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Glemte å oppdatere her, og ser at det er jo blitt en mye større diskusjon enn jeg trodde det skulle bli når jeg laga tråden.

    Tusen takk for mange flotte innspill! :) Det er nok flere av tipsene som kommer til å bli brukt ved senere anledninger også. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke tenkte veldig mye på at de fleste holder seg til pils-lignende øl, men jeg tenkte såpass at jeg ikke gikk for noe med mye humle og/eller alt for mørkt.

    Brygget en Märzen i gårkveld som jeg brukte Sigmunds Voss Kveik på. Jeg ble litt overrasket over at det tilsynelatende ikke var noen aktivitet i den i morges (pitcha nesten ett rør like før midnatt) men satser på at den "kommer igang" i løpet av dagen. Det ble 22.5 liter med OG 1.061, brukte lite vann i motstrømskjøleren så det ikke skulle bli så kaldt, og lot det stå på varmekabler.


    Kjøpte en boks med noe kveik fra Voss på polet i helga, og ble helt frelst! Dette kommer jeg til å forske mere på :)
     
    ullrotta liker dette.
  16. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg smakte et lyst øl gjæret med Oslo kveik..... Det var ihvertfall det bryggeren kalte det.
    Smakte som pils/blonde. Kunne ikke ha gjettet at det var gjæret med kveik.
     
  17. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spørs litt på tilstanden på kveiken du pitchet og temperatur. Tenker den har kommet i gang nå..? Gjernes liker seg godt opp under 40 grader.
     
  18. wanvik

    wanvik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Den var kommet igang nå ja :)
    Pakket en dyne rundt den for ordens skyld, men kan vel også varme opp gjæringskaret litt ekstra, må bare finne frem varmesløyfa...
     
  19. Julian Høstan

    Julian Høstan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har laget mye forskjellig med Voss Kveik og det er ikke det at den smaker særegent men hvordan du bruker den, på hvilken temp du gjærer. Skal du ha den gode appelsin smaken så gjærer du høyt. Skal du ha en nøytral smak så gjærer du lavt (ca 28gr er det jeg mener er sweetspot). Kveik er en fantastisk allsidig gjær og jeg har ikke brukt noe annet det siste året.
     
  20. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vil ein på ca 28 grader kunne lage ein så nøytral øl at pils folket vil klare å drikke dette ølet ?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Del denne siden