Jeg fikk tett mesk et par ganger tidlig i karrieren, og jeg trur det var i den tida jeg ennå brukte pumpe og sirkulerte kontinuerlig. Og da kverna jeg mye grovere enn det jeg gjør nå. 1,2 mm - eller kanskje enda litt grovere.
Moralen er kanskje at om en skal sirkulere, skal en kjøre langsomt. Det er vel det at en kjører for fort som fører til komprimering av maltsenga. Jeg sirkulerte 8-10 liter gjennom for hånd nå, før jeg tappa ut første runde, og det gjør åpenbart ikke noe med maltsenga. Og da hadde jeg krana på full åpning, også. Men med ei pumpe kan du sikkert få mye raskere fart på vørteren.
Jeg vil tror det kommer ann på hva man brygger på, som jeg har nevnt tidligere i en annen tråd, så har brewzilla gen 4 en rimelig stor skavank med det nye designet sitt. Etter at død-volumet under maltrøret gikk fra 7 til 2,5 liter + at pumpen er koblet direkte til avtappingen som nå er plassert i midten av kjelen, så blir mesken veldig kompakt om man ikke rører.
Overflow røret er også fjernet, har man for fint kvernet malt er jeg rimelig sikker på at etter 20 minutter med sirkulering er det blitt såpass kompakt at vannstanden i maltrøret øker til både korn og mesk renner inn i maskinen gjennom hullene til å løfte ut maltrøret.
Nå har jo KegLand blitt klar over denne skavanken og klarte enkelt å løse både problemet med kompakt mesk og at vørteren får lang kontakt med varmeelementet ved å lage en "heat exchanger dish" som er en tynn plate uten hull som skrus fast under falskbunnen, men den er ikke kommet til Norge enda.
Jeg kondisjonerer maltet og kverner på 1,14mm så det er stort sett hele skall og litt røring er jo ikke noe problem, men ser frem til denne disken kommer for salg og jeg kan gå tilbake til å sirkulere siste 30 minuttene av mesk uten å røre.
Eneste gangen jeg har hatt tett mesk med meskepose var i SS kjelen uten falskbunn, kan vel si jeg ba om det den gang, men ellers har jeg ikke slitt med tett mesk mange gangene, det har stort sett skjedd når jeg brygger ris-lager, det blir merkelig nok grøt til slutt