1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Flaskekarbonering

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av -Tormod-, 2 Jul 2019.

 1. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Finnes det noen formel for når en gitt mengde øl med en gitt mengde sukker (til karbonering) på en gitt temperatur har nådd sitt maksimale karboneringsnivå? Spør ikke for en venn men bare fordi jeg ikke vet bedre..
   
 2. Kalvatn

  Kalvatn
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ørsta
  Det kjem vel an på gjærtype, gjærhelse, gjær i suspensjon, alkoholprosent og sikkert en hau med andre faktorar. Så nokon formel er vel umulig.
   
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det er som @Kalvatn sier. Setter du flaskene - jeg forutsetter at det er det du snakker om - i romtemperatur, vil det normalt ta mellom ei og to uker.
   
 4. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Regnet egentlig med at det var mange faktorer å regne med, men at det var en slags kalkulator hvor man kunne oppgi gjær, OG-FG, effektivitet osv og kanskje få en ca-ish. Men føkk it, det får stå sine vante 2 uker på badet (25 grader).
   
 5. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Mye er i realiteten gjort på et par dager, men for å være sikker så kan du la det stå i 7-10 dager. Er ofte det som står i oppskriftene. Men ølet bør få stå kaldt en stund før du tester. Åpner du en varm nykarbonert øl, blir det skumparty.
   
  erikraude liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Den antakelig viktigste faktoren er nok tilstanden til gjæren når du karbonerer. 25 grader er overkill om det ikke er noe spesielt, synes jeg. Vanlig romtemperatur (20-22 grader) holder lenge, og om gjæren er sprek, holder det med ei uke, og kanskje mindre, også.

  Mer varme enn nødvendig er aldri av det gode.
   
 7. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Joda, 25 grader i to uker er nok overkill. Det er bare at det er en snerten liten slagbenk innpå badet som er mørk og fin og holder jevn temp. Det meste går på fat og en par six-packs går i slagbenken. Grunnen til trådstarten denne gangen er ei kasse med femund-øl (annen tråd) som skal karboneres og denne står også i nevnte benk og jeg tenkte denne ikke trengte å stå på overtid
   
  Finn Berger liker dette.
 8. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Fylkesstyre

  Vi er alltid forsiktige med gjæringstemperatur i gjæringskaret. Jeg skjønner ikke hvorfor vi da ikke er like opptatt av etter-gjæringstemperatur under karbonering...
   
 9. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Godt poeng. Som nevnt så holder det jevnt 25 grader og er mørkt og fint. Mener å ha lest en gang at nøgne ettergjæret enda høyere (typ 28 grader)? Hvis så var tilfellet så stod de sikkert ikke lenger på den temperaturen en høyst nødvendig. Men er det sånn at man bør ettergjære ales på lik temp som hovedgjæringen? Isåfall så må det da ta votter og år med de ølene jeg gjærer på 14 grader.
   
 10. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Fylkesstyre

  Her ser jeg for meg verdens enkleste test. Sett noen flasker varmt, og noen kaldt. Paralelltest etter 2-4-6-8 uker
   

Del denne siden