Hei!
Jeg er ny i bryggegamet, og har til nå satt to brygg - ingen ferdig enda.
Første runde ga meg ekstremt mange a-ha opplevelser i forhold til utstyret, temperaturer etc. slik at jeg er usikker på hvordan resultatet blir. Jeg ønsker derfor høre hva dere tror jeg kan forvente av resultat på dette brygget basert på det som gikk galt. Jeg skal etter planen tørrhumle brygget i dag, men ser ingen grunn til å sløse bort humle på et brygg der løpet er kjørt. Dersom noen av dere ser en løsning og har tiltak for å "redde" brygget til å få et akseptabelt sluttresultatet hadde jeg satt pris på det.
Bryggingen gikk for seg på følgende vis:
Jeg varmet opp vannet i kjelen til 1 grad over mesketemperatur (67 grader), hadde i malten og rørte rundt for å få jevn fordeling av vann og malt. Jeg ventet ca. ett minutt før jeg målte temperaturen i mesken for å være sikker på at blandingen hadde fått jevn temperatur før jeg gjorde eventuelle korrigeringer på temperaturen. Til min nybegynnerforskrekkelse var temperaturen på dette tidspunktet falt ned i 55 grader (!!!). Panikken brer seg i kroppen og jeg fyrer på under kjelen for å hente inn temperaturtapet samtidig som jeg rører. Jeg måler igjen etter litt tid og får da et nytt sjokk - nesten 80 grader (!!!!!!!). Jeg kutter varmen og rører uten lokk for få ned temperaturen så raskt som mulig. Etter en ny måling kort tid etter har temperaturen stabilisert seg på 74-75 grader. Jeg bruker nå de neste 20 minuttene med røring for å få temperaturen ned i 66 grader som er riktig temperatur iht. oppskriften - totalt gått ca. 25 minutter er gått fra jeg hadde i malten. Jeg hadde resten av mesketiden jevn temperatur på 66 grader +-1 grad. Resten av bryggingen gikk noenlunde som forventet.
Som sagt var det mye god lærdom i runde 1 som ga et vesentlig bedre utgangspunkt til brygg nr. 2. Bryggene er påbegynt hhv. torsdag og søndag sist uke. Jeg ser allerede at nr. 2 gjærer vesentlig bedre enn nr. 1. Det er overtrykk i begge bøttene, men lokket på nr. 2 buler godt opp så det er mer aktivitet i dette brygget. Jeg har undersøkt litt her på forumet og pratet med noen lokale bryggehoder, og jeg har til nå forstått at for høy mesketemperatur over tid kan gi sukkertyper som gjæren ikke klarer å spise.
Er det noe jeg kan gjøre for å bedre sannsynligheten til et drikkende sluttresultat på brygg 1, eller er løpet kjørt? Har jeg, på grunn av den høye temperaturen i starten, endt opp med bare sukkerstoffer som gjæren ikke klarer å spise siden den høye temperaturen var i starten av meskingen?
Til info ble brygget satt til gjæring med ca. 9,5 liter med én pose Safale US-05 11,5 gr. Mengden er noe mindre enn iht. oppskriften, men ikke avskrekkende.
OG målt til 1074 på ca. 20 grader før gjæring.
Anyone? Jeg er redd for at jeg ender opp med en søt saft med alkoholprosent på 0,5...
Jeg er ny i bryggegamet, og har til nå satt to brygg - ingen ferdig enda.
Første runde ga meg ekstremt mange a-ha opplevelser i forhold til utstyret, temperaturer etc. slik at jeg er usikker på hvordan resultatet blir. Jeg ønsker derfor høre hva dere tror jeg kan forvente av resultat på dette brygget basert på det som gikk galt. Jeg skal etter planen tørrhumle brygget i dag, men ser ingen grunn til å sløse bort humle på et brygg der løpet er kjørt. Dersom noen av dere ser en løsning og har tiltak for å "redde" brygget til å få et akseptabelt sluttresultatet hadde jeg satt pris på det.
Bryggingen gikk for seg på følgende vis:
Jeg varmet opp vannet i kjelen til 1 grad over mesketemperatur (67 grader), hadde i malten og rørte rundt for å få jevn fordeling av vann og malt. Jeg ventet ca. ett minutt før jeg målte temperaturen i mesken for å være sikker på at blandingen hadde fått jevn temperatur før jeg gjorde eventuelle korrigeringer på temperaturen. Til min nybegynnerforskrekkelse var temperaturen på dette tidspunktet falt ned i 55 grader (!!!). Panikken brer seg i kroppen og jeg fyrer på under kjelen for å hente inn temperaturtapet samtidig som jeg rører. Jeg måler igjen etter litt tid og får da et nytt sjokk - nesten 80 grader (!!!!!!!). Jeg kutter varmen og rører uten lokk for få ned temperaturen så raskt som mulig. Etter en ny måling kort tid etter har temperaturen stabilisert seg på 74-75 grader. Jeg bruker nå de neste 20 minuttene med røring for å få temperaturen ned i 66 grader som er riktig temperatur iht. oppskriften - totalt gått ca. 25 minutter er gått fra jeg hadde i malten. Jeg hadde resten av mesketiden jevn temperatur på 66 grader +-1 grad. Resten av bryggingen gikk noenlunde som forventet.
Som sagt var det mye god lærdom i runde 1 som ga et vesentlig bedre utgangspunkt til brygg nr. 2. Bryggene er påbegynt hhv. torsdag og søndag sist uke. Jeg ser allerede at nr. 2 gjærer vesentlig bedre enn nr. 1. Det er overtrykk i begge bøttene, men lokket på nr. 2 buler godt opp så det er mer aktivitet i dette brygget. Jeg har undersøkt litt her på forumet og pratet med noen lokale bryggehoder, og jeg har til nå forstått at for høy mesketemperatur over tid kan gi sukkertyper som gjæren ikke klarer å spise.
Er det noe jeg kan gjøre for å bedre sannsynligheten til et drikkende sluttresultat på brygg 1, eller er løpet kjørt? Har jeg, på grunn av den høye temperaturen i starten, endt opp med bare sukkerstoffer som gjæren ikke klarer å spise siden den høye temperaturen var i starten av meskingen?
Til info ble brygget satt til gjæring med ca. 9,5 liter med én pose Safale US-05 11,5 gr. Mengden er noe mindre enn iht. oppskriften, men ikke avskrekkende.
OG målt til 1074 på ca. 20 grader før gjæring.
Anyone? Jeg er redd for at jeg ender opp med en søt saft med alkoholprosent på 0,5...