For lav Sg

Kurt Magne Bolghaug

Norbrygg-medlem
16/11 satte vi en white IPA 25 liter. Fikk en Og på 1054. Fornøyd med det. Brukte Nottingham gjær som vi ikke har brukt før. Stormgjæring dag 2 og 3 før det roet seg noe. Måtte fylle etter vann på gjærlåsen flere ganger de første dagene. Brukte 500 Demerarasukker under kokingen for å få høy nok Og. Tok en måling i går og Sg var nede i 1005 som vi synes er lite. Etter oppskriften da de stå enda en uke til på dunken. Det vi lurer på er om det vil være nok gjær igjen til karbonering når vi har det på flaske? Skal vi ha det på flaske nå? Eller noe annet lurt? Gjæringen har nesten stoppet opp. Prøven vi tok var sterk og god på smak;)
 
Du trenger stabil SG før du tapper på flaske, ellers har du null kontroll på karboneringen.

Med mye sukker i vørteren får man gjerne lavere FG. Grunnen er at sukkeret gjerne gjærer ut fullstendig (sammenlignet med mesket vørter), og at alkohol har lavere tetthet enn vann.

Jeg anbefaler uansett å følge oppskriften og la det gjære ihvertfall den tiden som er spesifisert.

Dersom dere har dårlig tid, så kan dere måle SG over tre dager, og hvis den er konstant, så er det ferdig gjæret og kan flaskes. Da tilsettes karboneringssukker i kontrollert mengde som altså blir kullsyre.
 
Tilbake
Topp