Finn Berger
Moderator
"I'd say the healthiest yeast will be the extra yeast you harvest from the starter as it is produced in the best environment (lower gravity wort, lower constant CO2 levels, likely higher O2 during growth, no hops, etc.
The top cropped yeast would be second best due to lower exposure time to the fermentation byproducts (alcohol and CO2).
The yeast cake will likely be the least happy due to the opposite... longer exposure times to alcohol and CO2.
I would also add that it's important to refrigerate the harvested yeast from any of these process as quickly as possible to preserve the health of the yeast... i.e. avoid warm storage once nutrients are depleted.
Jess Caudill
Tech lead
Imperial Yeast"
Jeg tviler ikke på det der. Men samtidig sier jo mange profesjonelle bryggere - jeg nevner i fleng Smith-Gahrsen og Lothe - at gjæren gir best resultat når den har blitt gjenbrukt et par ganger. Og det går en jo glipp av når en bare bruker gjær fra startere. (Startere teller ikke.) Det tyder på at det er andre faktorer enn bare "helse" som kan være viktige.
Jeg tror den forringa helsa først er av et slag som har betydning for kvaliteten på ølet, når vi snakker om langtidsvirkninga av det stresset den utsettes for. I den klassiske gjærepisoden til Vestkast sier jo Smith-Gahrsen at de på 7 Fjell, der de bunnhøster, ikke bruker gjæren over mer enn 7-8 sykluser, mens Espen Lothe sier at de på Kinn kan gjenbruke topphøsta gjær 30 ganger, minst.
Men sjølsagt må en ta hensyn til den tilstanden den høsta gjæren er i, og eventuelt friske den opp litt. Jeg gjør det hvis den har stått mer en noen dager. Og jeg bruker den jo ikke hvis den har vært gjennom en vanskelig gjæringsprosess. Men jeg tror ikke den får irreparable skader av et normalt gjæringsforløp med ikke for sterkt og ikke for humelrikt øl.