Ørnegård
Norbrygg-medlem
Hei!
En av mine medbryggere savner sin Yorkshire Bitter fra sin studietid i England. Vi vil derfor prøve å brygge noe som ligger tett opp til definisjonen av en slik øltype (http://www.bjcp.org/2008styles/style08.php - se 8B. Special/Best/Premium Bitter). Han har funnet fram til denne oppskriften som et eksempel: http://www.grouprecipes.com/35774/english-yorkshire-bitter-best-special10-gallon-batch.html
Noe av det jeg synes er vanskelig er å vite hvilke råvarer som er "kompatible" med hverandre - det er jo ikke alt vi får fatt i av råvarer uten å måtte bestille fra både her og der med de fraktutgiftene det medfører. Vi tenkte derfor å prøve å sette sammen en oppskrift basert utelukkende på malt, humle og gjær som vi kan få fatt i hos www.vestbrygg.no (som jeg kjører forbi hver dag).
Det jeg har kommet fram til foreløpig er følgende oppskrift:
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 23.0
Total Grain (kg): 5.000
Total Hops (g): 90.00
Original Gravity (OG): 1.047 (°P): 11.7
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV): 4.62 %
Colour (SRM): 13.1 (EBC): 25.8
Bitterness (IBU): 35.4 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
3.700 kg Maris Otter Malt (74%)
0.900 kg Amber Malt (18%)
0.400 kg Crystal 150 (8%)
Hop Bill
----------------
50.0 g * Fuggles, 4,73 Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
40.0 g * East Kent Golding, 5,9 Pellet (5.9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
Misc Bill
----------------
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Danstar Nottingham
-----------------------------------------------------
Følgende hensyn er forsøkt tatt:
- Bruke en typisk engelsk gjær
- Bruke engelske humletyper - vestbryggs alfasyreprosenter er lagt inn i bryggeprogrammet
- Bruke malttyper angitt som eksempler i style guiden ...
- Typeriktighet med tanke på farge (6 - 18 SRM) og IBU (30 - 50) - vestbryggs fargeangivelser på malten er lagt inn i bryggeprogrammet
Flere ting som jeg er usikker på:
Vi skal brygge på Beer Brew 30 (dette blir vårt andre brygg på denne. Det første brygget på BB30 vil være de ingrediensene og oppskriften som fulgte med BB30 fra leverandøren, men det har vi ikke brygget ennå). I bruksanvisningen som medfølger der fyller man BB30 med 3/4 vann til mesking (tilsvarer 24 liter) og så skal man skylle med 7 liter. Bruker ellers noen defaultverdier i programvaren (Brewmate) jeg bruker (fordampning under koking = 10%, tap under kjøling = 4%) og skal da teoretisk sett ende opp med 23 liter i gjæringsbøtten. Synes det virker mye å miste 4% under kjøling - det tilsvarer jo 1 liter vørter ...?
Foruten malt- og humlesammensetning og kokeskjema generelt, lurer jeg på en del ting:
1) Meskevannvolum: Mesking i 24 liter og skylle med 7 liter - høres det sånn noenlunde fornuftig ut?
2) Mesketemperatur (66 grader)? Har forstått det slik at høyere mesketemperatur gir mer ikkegjærbare sukkerarter i vørteren slik at ølen blir søtere. Prøver med 66 grader å sikte inn på et ikke altfor tørt øl ...
3) Skyllevanntemperatur: Hva slags temperatur bør skyllevannet ha? BB30-bruksanvisningen sier ca. 80 grader
4) BB30-bruksanvisningen sier en skal sirkulere mesken i en time på 80 grader (etter å først ha mesket i 1 time). Jeg ser at dette såvidt er diskutert allerede i tråden http://norbrygg.no/forum/index.php?action=search2 - men jeg finner ikke noe klart svar på om dette er fornuftig/nødvendig ...? Holder det med 10 minutter? Mener å ha lest at en absolutt ikke bør ha mer enn 80 grader da det kan gi uønskede resultater (klarer ikke å finne igjen hvor jeg leste om dette) - bør man meske ut på noen grader under dette (f.eks. 78) for å være sikker på å ikke kommer over 80 - eller "er det ikke SÅ nøye")?
Dette er mitt første forsøk på å sette sammen en allgrain-oppskrift på egenhånd, så for all del: ikke spar på skytset i tilbakemeldingene!
mvh.
Øystein
En av mine medbryggere savner sin Yorkshire Bitter fra sin studietid i England. Vi vil derfor prøve å brygge noe som ligger tett opp til definisjonen av en slik øltype (http://www.bjcp.org/2008styles/style08.php - se 8B. Special/Best/Premium Bitter). Han har funnet fram til denne oppskriften som et eksempel: http://www.grouprecipes.com/35774/english-yorkshire-bitter-best-special10-gallon-batch.html
Noe av det jeg synes er vanskelig er å vite hvilke råvarer som er "kompatible" med hverandre - det er jo ikke alt vi får fatt i av råvarer uten å måtte bestille fra både her og der med de fraktutgiftene det medfører. Vi tenkte derfor å prøve å sette sammen en oppskrift basert utelukkende på malt, humle og gjær som vi kan få fatt i hos www.vestbrygg.no (som jeg kjører forbi hver dag).
Det jeg har kommet fram til foreløpig er følgende oppskrift:
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 23.0
Total Grain (kg): 5.000
Total Hops (g): 90.00
Original Gravity (OG): 1.047 (°P): 11.7
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV): 4.62 %
Colour (SRM): 13.1 (EBC): 25.8
Bitterness (IBU): 35.4 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
3.700 kg Maris Otter Malt (74%)
0.900 kg Amber Malt (18%)
0.400 kg Crystal 150 (8%)
Hop Bill
----------------
50.0 g * Fuggles, 4,73 Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
40.0 g * East Kent Golding, 5,9 Pellet (5.9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
Misc Bill
----------------
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Danstar Nottingham
-----------------------------------------------------
Følgende hensyn er forsøkt tatt:
- Bruke en typisk engelsk gjær
- Bruke engelske humletyper - vestbryggs alfasyreprosenter er lagt inn i bryggeprogrammet
- Bruke malttyper angitt som eksempler i style guiden ...
- Typeriktighet med tanke på farge (6 - 18 SRM) og IBU (30 - 50) - vestbryggs fargeangivelser på malten er lagt inn i bryggeprogrammet
Flere ting som jeg er usikker på:
Vi skal brygge på Beer Brew 30 (dette blir vårt andre brygg på denne. Det første brygget på BB30 vil være de ingrediensene og oppskriften som fulgte med BB30 fra leverandøren, men det har vi ikke brygget ennå). I bruksanvisningen som medfølger der fyller man BB30 med 3/4 vann til mesking (tilsvarer 24 liter) og så skal man skylle med 7 liter. Bruker ellers noen defaultverdier i programvaren (Brewmate) jeg bruker (fordampning under koking = 10%, tap under kjøling = 4%) og skal da teoretisk sett ende opp med 23 liter i gjæringsbøtten. Synes det virker mye å miste 4% under kjøling - det tilsvarer jo 1 liter vørter ...?
Foruten malt- og humlesammensetning og kokeskjema generelt, lurer jeg på en del ting:
1) Meskevannvolum: Mesking i 24 liter og skylle med 7 liter - høres det sånn noenlunde fornuftig ut?
2) Mesketemperatur (66 grader)? Har forstått det slik at høyere mesketemperatur gir mer ikkegjærbare sukkerarter i vørteren slik at ølen blir søtere. Prøver med 66 grader å sikte inn på et ikke altfor tørt øl ...
3) Skyllevanntemperatur: Hva slags temperatur bør skyllevannet ha? BB30-bruksanvisningen sier ca. 80 grader
4) BB30-bruksanvisningen sier en skal sirkulere mesken i en time på 80 grader (etter å først ha mesket i 1 time). Jeg ser at dette såvidt er diskutert allerede i tråden http://norbrygg.no/forum/index.php?action=search2 - men jeg finner ikke noe klart svar på om dette er fornuftig/nødvendig ...? Holder det med 10 minutter? Mener å ha lest at en absolutt ikke bør ha mer enn 80 grader da det kan gi uønskede resultater (klarer ikke å finne igjen hvor jeg leste om dette) - bør man meske ut på noen grader under dette (f.eks. 78) for å være sikker på å ikke kommer over 80 - eller "er det ikke SÅ nøye")?
Dette er mitt første forsøk på å sette sammen en allgrain-oppskrift på egenhånd, så for all del: ikke spar på skytset i tilbakemeldingene!
mvh.
Øystein