Grevling
Norbrygg-medlem
Da var første brygg på ny GF unnagjort, men ikke helt uten problemer.
Blir mulig litt langt dette, men siden jeg håper noen har råd, er det greit å få forutsetningene.
Brygget settet Möllarens Citrus Wit fra bryggselv, og hadde å forhånd lagt inn oppskriften på GF, slik at denne beregnet vannmengde på både meskevann og skyllevann (hhv. 16,3 og 19 liter).
Meskingen gikk slik den skulle. Brukte ca. 15-20 min på å røre inn korn før meskeprogrammet ble startet, så det var godt blandet og uten tørre klumper osv. Skyllevannet brukte litt lengre tid enn antatt på å varme opp til 78 grader, så jeg måtte kokoe opp et par kaseroller i tillegg, noe som gjorde at jeg kom i gang med skyllingen ca. 5 minutter etter maltrøret var løftet opp. Skyllingen gikk fint innledningsvis, men etter ca. 8 liter begynte det å gå svært sakte på få skyllevannet igjennom, totalt tok nok skyllingen en drøy time, noe som virker i overkant lenge. For å få den siste literen igjennom måtte jeg av med toppristen og røre litt i kornet, men fikk det til slutt ned. Målte preboil gravity til 1.040, men preboil volum var på bare ca. 28 liter (skulle vært 30).
Mens dette pågikk hadde GF stilt seg inn på 98 grader, men nådde bare ca. 95-96 grader i løpet av denne drøye timen (fra 78 grader utmesking de siste 10 minuttene). Avsluttet skylledelen og GF satte target temp til 100 grader. Det tok særdeles lang tid før den karret seg fra 95 grader til 98 og etterhvert 99 grader (anslår 20 minutter). Jeg ventet på at 100 grader skulle oppnås, slik at timeren for kok satte igang, men venet forgjeves. Jeg forsøkte å skrape bunnen, røre i karet og det meste annet jeg kunne komme på, men uten at det hjalp. Det ble brygget innendørs og med graincoat på, så det skulle ikke være større problemer å oppnå 100 grader her.
Siden det rullet godt oppi kjelen med 99 grader (så ut som et ordinært kok), satte jeg etterhvert igang min egen timer, og gjennomførte 90 min kok på 99 grader (reell tid ble nok noe lengre, da jeg ventet en god stund på at GF skulle klare dette på egen hånd). GF viste under hele denne seansen at varmeelementet var på 100%.
Resten forløp greit, og fikk etterhvert vørteren over i gjæringskaret. Riktignok bare 21,5 liter i stedet for de planlagte 25 liter. Det lå da igjen ca. 2 liter med thrub og vørter i GF, som jeg valgte å helle ut. Altså ble batch på ca. 23 liter. OG var på 1.045, som er akkurat det oppskriften anslår den til.
12 timer senere plopper det godt i gjærlåsen, så det blir forhåpentligvis bra.
Spørsmålene jeg sitter igjen med etter dette er altså:
Er det noen som har opplevd det samme under skylling som jeg beskriver over, og er det noe man kan gjøre for å minimere risikoen for dette (ut over det jeg har beskrevet over).
Er et noen andre som har opplevd å slite med å oppnå 100 grader på GF innendørs? Hva kan årsaken være? Det var ikke fastbrendte rester i bunnen, så det kan ikke ha vært årsaken til at det ikke lot seg gjøre å få 100 grader.
Beklager at dette ble litt langt, men desto bedre forutsetninger for å mene noe for de som evt. har noen råd å gi.
God Jul forresten
Blir mulig litt langt dette, men siden jeg håper noen har råd, er det greit å få forutsetningene.
Brygget settet Möllarens Citrus Wit fra bryggselv, og hadde å forhånd lagt inn oppskriften på GF, slik at denne beregnet vannmengde på både meskevann og skyllevann (hhv. 16,3 og 19 liter).
Meskingen gikk slik den skulle. Brukte ca. 15-20 min på å røre inn korn før meskeprogrammet ble startet, så det var godt blandet og uten tørre klumper osv. Skyllevannet brukte litt lengre tid enn antatt på å varme opp til 78 grader, så jeg måtte kokoe opp et par kaseroller i tillegg, noe som gjorde at jeg kom i gang med skyllingen ca. 5 minutter etter maltrøret var løftet opp. Skyllingen gikk fint innledningsvis, men etter ca. 8 liter begynte det å gå svært sakte på få skyllevannet igjennom, totalt tok nok skyllingen en drøy time, noe som virker i overkant lenge. For å få den siste literen igjennom måtte jeg av med toppristen og røre litt i kornet, men fikk det til slutt ned. Målte preboil gravity til 1.040, men preboil volum var på bare ca. 28 liter (skulle vært 30).
Mens dette pågikk hadde GF stilt seg inn på 98 grader, men nådde bare ca. 95-96 grader i løpet av denne drøye timen (fra 78 grader utmesking de siste 10 minuttene). Avsluttet skylledelen og GF satte target temp til 100 grader. Det tok særdeles lang tid før den karret seg fra 95 grader til 98 og etterhvert 99 grader (anslår 20 minutter). Jeg ventet på at 100 grader skulle oppnås, slik at timeren for kok satte igang, men venet forgjeves. Jeg forsøkte å skrape bunnen, røre i karet og det meste annet jeg kunne komme på, men uten at det hjalp. Det ble brygget innendørs og med graincoat på, så det skulle ikke være større problemer å oppnå 100 grader her.
Siden det rullet godt oppi kjelen med 99 grader (så ut som et ordinært kok), satte jeg etterhvert igang min egen timer, og gjennomførte 90 min kok på 99 grader (reell tid ble nok noe lengre, da jeg ventet en god stund på at GF skulle klare dette på egen hånd). GF viste under hele denne seansen at varmeelementet var på 100%.
Resten forløp greit, og fikk etterhvert vørteren over i gjæringskaret. Riktignok bare 21,5 liter i stedet for de planlagte 25 liter. Det lå da igjen ca. 2 liter med thrub og vørter i GF, som jeg valgte å helle ut. Altså ble batch på ca. 23 liter. OG var på 1.045, som er akkurat det oppskriften anslår den til.
12 timer senere plopper det godt i gjærlåsen, så det blir forhåpentligvis bra.
Spørsmålene jeg sitter igjen med etter dette er altså:
Er det noen som har opplevd det samme under skylling som jeg beskriver over, og er det noe man kan gjøre for å minimere risikoen for dette (ut over det jeg har beskrevet over).
Er et noen andre som har opplevd å slite med å oppnå 100 grader på GF innendørs? Hva kan årsaken være? Det var ikke fastbrendte rester i bunnen, så det kan ikke ha vært årsaken til at det ikke lot seg gjøre å få 100 grader.
Beklager at dette ble litt langt, men desto bedre forutsetninger for å mene noe for de som evt. har noen råd å gi.
God Jul forresten