Første fullmeskebrygg, smådårlig utbytte.

Fikk akkurat satt min første allgrain til gjæring, en CCCPale Ale fra bryggselv.
Finfin bryggedag og alt gjekk rolig og kontrollert for seg, bedre enn venta igrunn, ingen sikringer som tok kvelden, ingen overkok og fikk til og med satt i gang litt knekkebrødbaking av mesken under kokinga.

Men endte noen poeng under forventet OG, skulle lande mellom 1.047-51 på 25L men endte opp med 1.044 på 23L, ikkje katastroferesultat men det motiverer i alle fall til å forbedre prosessen.

Starta med 23 Liter ved 67 grader i kokekaret, når eg tilsatte de 5,25 kiloene med malt falt temperaturen etter litt røring til 65 grader i midten av mesken. I bunnen av maltrøret viste termometertet 62 og i toppen 66-67. Har ikkje sirkulasjonspumpe så tappet regelmessig i et litersmål som eg helte over toppen igjen. Likevel lå temperaturen i bunnen noe lavt under hele meskingen, 62-63 grader.

Skyllingen ble gjort litt må øyemål etter hvor mye plass det var igjen i kokekaret, men estimerer at eg brukte ca 8 Liter på 75-80 grader.

Skal sette en Hop Sanatorium anten i morgon eller neste helg, noko tips for å forbetre effektiviteten då?
 
Rør i mesken 2-3 ganger uten å skrape opp det helt nede i bunn. Det i bunnen fungerer som ett filter. Tror ikke det er mer som skal til.
Det hjelper også og ta seg god tid på skyllinga, altså litt skyllevann om gangen fremfor å kaste alt oppi med en gang. Er ikke sikker på hvordan du gjor, men jeg gjorde selv denne feilen på mine første brygg.
Selv fordeler jeg en liter skyllevann om gangen over maltet, og bruker ca 20-30 min på skylling ved bruk av 8-10L vann.
 
Noen knuser grovt, som er fint så malten ikke tetter sila. Men gir litt dårligere utbytte. Ikke feil det heller - kommer an på hvordan man ser det. Forskjellig utstyr påvirker også. Noen får lett høyere utbytte med sitt utstyr, andre mindre
 
Hva var tilsikta mesketemperatur? Vi starter med vannet på 71 grader om vi vil meske på 67. Men dette er avhengig av temp på malt etc.
Rører i hele mesken, den får rikelig tid til å sette seg igjen for filtereffekten. Viktigere å ikke få tørre klumper. Det kan være forholdsvis stor temp forskjell på forskjellige punkter i mesken om en brygger i et kjølig lokale uten isolasjon på meskekaret, så rør ivei..
 
Takk for svar, da får eg prøve å røre meir, hadde lest at ein skulle være forsiktig da den mesken fungerte som et filter, men var bok litt for forsiktig da. Tilsikta mesketemperatur var 65 grader.

Var muligens litt for rask med skyllinga også ser eg, brukte nok berre rundt minuttet for kvar liter med litt venting mellom kvar av dei.
 
Brukte du samme utstyr for måling i topp og bunn? Hvis ikke; har du kalibrert målerne mot hverandre?
 
Tilbake
Topp