I går laga eg en Pale Ale. Planen var å lage en passe balansert PA som ikke drar veldig dramatisk avgårde i noen retning, men som har et godt humlepreg. Derfor var planen å ende på ca. 4.7% alkohold, dvs. OG 1048. Brukte Beercalc til å lage oppskrifta.
Eg har litt liten kjele, så eg skulle koke 12l, og så blande ut med vatn til 14l. Så eg satte Volume til 14l og Boil volume til 12l. Med et utbytte på 72% skulle da BG (Boil gravity) vere 1056.
Eg antok at BG var før kok. Så eg målte gravity etter mesking, den var 1062. Aha, godt utbytte tenkte eg, denne blir sikkert over 5%. Best eg humler litt ekstra siden den blir sterkere enn antatt.
Så eg kokte, plukka ut humleposane, og var då nede i 9l. Fyllte opp med vatn til 14l og målte gravity igjen. Den var på 1046. Så då var eg tilbake til utbytte på ca. 70%.
Spørsmålet er: Har eg målt feil? Skal BG målast før eller etter kok? Er Boil volume før eller etter koking? Hadde eg egentlig ok utbytte sida avlesinga var 1064 på BG, men det forsvant for mykje veske under koking / humling?
Skulle gjerne hatt en enkel forklaring på sammenhengene meller BG og OG, og Volume og Boil Volume :attevar:
Eg har litt liten kjele, så eg skulle koke 12l, og så blande ut med vatn til 14l. Så eg satte Volume til 14l og Boil volume til 12l. Med et utbytte på 72% skulle da BG (Boil gravity) vere 1056.
Eg antok at BG var før kok. Så eg målte gravity etter mesking, den var 1062. Aha, godt utbytte tenkte eg, denne blir sikkert over 5%. Best eg humler litt ekstra siden den blir sterkere enn antatt.
Så eg kokte, plukka ut humleposane, og var då nede i 9l. Fyllte opp med vatn til 14l og målte gravity igjen. Den var på 1046. Så då var eg tilbake til utbytte på ca. 70%.
Spørsmålet er: Har eg målt feil? Skal BG målast før eller etter kok? Er Boil volume før eller etter koking? Hadde eg egentlig ok utbytte sida avlesinga var 1064 på BG, men det forsvant for mykje veske under koking / humling?
Skulle gjerne hatt en enkel forklaring på sammenhengene meller BG og OG, og Volume og Boil Volume :attevar: