Ved hjelp av kalkulatorer (f.eks. Brewer´s Friend) kan man beregne ganske eksakt hvor mange gjærceller man bør tilsette for en gitt batch-størrelse og OG. Det vil da som regel være nødvendig å lage en gjærstarter for å komme opp i tilstrekkelig antall celler.
Under primærgjæringen formerer imidlertid gjæren seg kraftig, avhengig av hvor godt man klarer å oksygenere vørteren. Etter min mening burde dette medføre en ganske stor usikkerhet i hvilket celletall man til slutt ender opp med i vørteren, før gjæren begynner å lage alkohol.
Og kan man ikke tenke seg at man til en viss grad kan kompensere for liten initial cellemengde ved å oksygenere vørteren optimalt før tilsetning av gjæren ?
Muligens er det noe her jeg ikke har skjønt ...
Under primærgjæringen formerer imidlertid gjæren seg kraftig, avhengig av hvor godt man klarer å oksygenere vørteren. Etter min mening burde dette medføre en ganske stor usikkerhet i hvilket celletall man til slutt ender opp med i vørteren, før gjæren begynner å lage alkohol.
Og kan man ikke tenke seg at man til en viss grad kan kompensere for liten initial cellemengde ved å oksygenere vørteren optimalt før tilsetning av gjæren ?
Muligens er det noe her jeg ikke har skjønt ...