Hei,
Satt mitt første ølsett på fredag og har nå blitt helt oppslukt i emnet. Fantaserer om et PLS styrt hjemmebryggeri for å kunne kombinere to hobbyer, men får nok ta ett og kanskje max to skritt av gangen.
Settet jeg satt var egentlig ganske fin innføring, gjorde masse småfeil, men etter å ha satt lokket på dunken og mange timer her på forumet har jeg nå et litt bedre utgangspunkt for å komme i gang med ekstraktbryggingen.
Følgende er en god del spørsmål, mye er nok besvart andre steder i forumet beklager dette.
Koking
Så fort "sett dunken" er på flakser tenkte jeg å gå for ekstraktbrygging mer eller mindre ihht til denne flotte guiden: http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=34 Lurer på følgende ang guiden: vørteren skal koke konstant i 10 + 60 min? Er det riktig at kun 10 liter skal kokes, og resten tilsettes etterpå? Er det ikke bedre å koke alt i ett? Når det i oppskriften står antall liter vann, hvordan kompenserer man dette mot fordampning?
Klarningsmiddel
Er dette kun for det visuelle? Har dette noen praktisk betydning for ekstraktbrygning?
Gjæring
Kommer til å kjøre tørrgjær i starten (steg for steg). Ser mange steder at sekundær gjæring anbefales. Noen som kan si litt om hvorfor/hvordan man gjør dette?
Jeg sliter litt med temperaturen på nåværende brygg (22'C målt av termometer liggende oppå dunk). Tenker for neste brygg å sette dette på et rom hvor jeg regulerer temp mer eller mindre via åpent vindu. Her kommer værgudene inn i bildet så dette kan jo bety variasjoner av temp. Noen som har noen gode tips for brygging i leilighet rundt dette med temp? En annen faktor er lys. Hva tåler brygget av lys?
Vørterkjøler
I første omgang tenker jeg å halvere oppskriften. Da kan jeg brygge oftere(trening) og det gjør at jeg kan kjøle i en oppvaskkum. Tenker alikevel på å lage meg en enkel kjøler ved hjelp av kobberrør(Biltema?) hageslange og klemmer, men hva slags kobling bruker jeg for å få koblet dette på springen?
Flasking
Her anbefaler mange å tappe over i en ny dunk for blanding med sukkerlake. Regner med "vørterkjelen" kan fungere her? Når det gjelder flaskenivå anntar jeg "butikk nivå" er ok?
Råvarer
Ekstrakt vs spraymalt?
Blomst vs pellets?
OG/FG
Det anbeflales å ikke måle direkte i dunken pga infeksjonsfare. Jeg ser ikke helt forskjellen på å måle direkte eller dytte nedi en hevert. Eksponeringen vil vel være tilnærmet lik?
Har litt tid på meg, men ønsker å være så godt forberedt som mulig. Boken Moderne Hjemmebrygging skal selvfølgelig kjøpes asap, og regner med at mange spørsmålene ovenfor er besvart i denne. Har lyst å prøve meg på en brown ale, om noen har en lett & god oppskrit på dette setter jeg stor pris på dette
På forhånd tusen takk
Jonas
Satt mitt første ølsett på fredag og har nå blitt helt oppslukt i emnet. Fantaserer om et PLS styrt hjemmebryggeri for å kunne kombinere to hobbyer, men får nok ta ett og kanskje max to skritt av gangen.
Settet jeg satt var egentlig ganske fin innføring, gjorde masse småfeil, men etter å ha satt lokket på dunken og mange timer her på forumet har jeg nå et litt bedre utgangspunkt for å komme i gang med ekstraktbryggingen.
Følgende er en god del spørsmål, mye er nok besvart andre steder i forumet beklager dette.
Koking
Så fort "sett dunken" er på flakser tenkte jeg å gå for ekstraktbrygging mer eller mindre ihht til denne flotte guiden: http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=34 Lurer på følgende ang guiden: vørteren skal koke konstant i 10 + 60 min? Er det riktig at kun 10 liter skal kokes, og resten tilsettes etterpå? Er det ikke bedre å koke alt i ett? Når det i oppskriften står antall liter vann, hvordan kompenserer man dette mot fordampning?
Klarningsmiddel
Er dette kun for det visuelle? Har dette noen praktisk betydning for ekstraktbrygning?
Gjæring
Kommer til å kjøre tørrgjær i starten (steg for steg). Ser mange steder at sekundær gjæring anbefales. Noen som kan si litt om hvorfor/hvordan man gjør dette?
Jeg sliter litt med temperaturen på nåværende brygg (22'C målt av termometer liggende oppå dunk). Tenker for neste brygg å sette dette på et rom hvor jeg regulerer temp mer eller mindre via åpent vindu. Her kommer værgudene inn i bildet så dette kan jo bety variasjoner av temp. Noen som har noen gode tips for brygging i leilighet rundt dette med temp? En annen faktor er lys. Hva tåler brygget av lys?
Vørterkjøler
I første omgang tenker jeg å halvere oppskriften. Da kan jeg brygge oftere(trening) og det gjør at jeg kan kjøle i en oppvaskkum. Tenker alikevel på å lage meg en enkel kjøler ved hjelp av kobberrør(Biltema?) hageslange og klemmer, men hva slags kobling bruker jeg for å få koblet dette på springen?
Flasking
Her anbefaler mange å tappe over i en ny dunk for blanding med sukkerlake. Regner med "vørterkjelen" kan fungere her? Når det gjelder flaskenivå anntar jeg "butikk nivå" er ok?
Råvarer
Ekstrakt vs spraymalt?
Blomst vs pellets?
OG/FG
Det anbeflales å ikke måle direkte i dunken pga infeksjonsfare. Jeg ser ikke helt forskjellen på å måle direkte eller dytte nedi en hevert. Eksponeringen vil vel være tilnærmet lik?
Har litt tid på meg, men ønsker å være så godt forberedt som mulig. Boken Moderne Hjemmebrygging skal selvfølgelig kjøpes asap, og regner med at mange spørsmålene ovenfor er besvart i denne. Har lyst å prøve meg på en brown ale, om noen har en lett & god oppskrit på dette setter jeg stor pris på dette
På forhånd tusen takk
Jonas