Gahr skrev:Jeg hadde vasket gjæringskaret, helt frosne bær i det rene karet og latt dem tine under lokk. Når bærene har tint stikker du om ølet til karet med bærene.
Jeg har gjort det på denne måten med stort hell. Flere ganger.
Gahr skrev:Jeg hadde vasket gjæringskaret, helt frosne bær i det rene karet og latt dem tine under lokk. Når bærene har tint stikker du om ølet til karet med bærene.
Logaren skrev:Er det noen som har prøvd å tilsette stikkelsbær?
Gahr skrev:Jeg hadde vasket gjæringskaret, helt frosne bær i det rene karet og latt dem tine under lokk. Når bærene har tint stikker du om ølet til karet med bærene.
Om man bruker frukt i øl, og tilsetter frukten først etter at hovedgjæringen er i gang, er det faktisk ikke så voldsomt stor sjanse for at ølet vil bli infisert i en slik grad at det er ødeleggende. Den relativt lave pH-en i ølet vil sammen med alkoholen være til hinder for at bakterier får særlig fritt spillerom. Smaksmessig gir det et friskere preg om man bruker frukt eller bær som ikke er varmebehandlet i ølet. Om man ønsker det, er frysing et alternativ. Dette tar knekken på en del bakterier, samtidig som det bryter ned cellevegger i frukten, slik at det blir lettere å ekstrahere smak og sukker fra frukten. Jeg har ikke eksperimentert så veldig mye med frukt og bær i øl, men de gangene jeg har gjort det har jeg latt frukten fryse, og deretter tint og most den i et rengjort gjærkar. Så har jeg stukket ølet om til dette. Enkelt som bare det, og jeg har aldri fått fruktøl ødelagt av infeksjon.
Jeg tror det viktigste ved produksjon av fruktøl er at man bruker rett frukt og rett mengde frukt. Man må spørre seg hvilken balanse man ønsker. Vil man ha et øl med innslag av frukt, eller et fruktøl med en bakgrunn av malt. Om man ønsker det første bør man justere ned mengdene, om man ønsker det siste (som jeg helt klart foretrekker, det er mer spennende!), bør man ikke spare på frukten. Til min siste batch bjørnebærøl (22,5 liter) brukte jeg 5,2 kg bær.
Ble det noe av eplesaften? Vurdere å gå samme vei selv.For å ta opp igjen bærtråden - hvorfor ikke tilsette feks eplesaft? Det må jo forenkle prosessen veldig? Har lyst å prøve meg på en lys ale med eplesaft. Skal iallefall plukke krekling til høsten - det må bli kanon
Du kan vel bruke inntil 200-300 g bær per liter øl, tror det skulle være passelig, litt avhengig av hvor syrlige de er. Hiv de rett i et gjæringskar og tapp ølet over. La det stå i et par måneder, minst. Lykke til!
Hei Trond!!DETTE ER OPPSKRIFT PÅ MITT EPLEØL.....
ROCKALE
MALTTYPE G/65 LITER FERDIG VØRTER
CARAPILS 1600
SJOKOLADE 80
HVETEMALT 8000
MYNCHENER 4000
PILSNER 12000
MALTEKSTRAKT 2000
KORIANDER 50
APPELSINSKALL 50
EPLER: 8 KG TIL 20 LITER VØRTER
MESKING:
100 MIN PÅ 63 GRADER
HUMLE:
NORTHERN BREWER 85 MIN 60 G
SAAZHUMLE 15 MIN 140 G
OG 1073 (FØR TILSETTING AV EPLER)
FG 1022
PRIMÆR GJÆRING: 6 UKER PÅ 12 GRADER.
SEKUNDÆR GJÆRING: 2 UKER PÅ 20 GRADER.
ETTER DETTE BØR DEN STÅ MIN. 8 UKER OG MODNES (HELST MYE LENGER).