Har begynt å bruke en ny (for meg) metode for å holde gjær gående noen generasjoner.
Fra en ferdiglaget starter rett fra magnetrøreren (før nedkjøling av starteren) fyller jeg en 250ml flaske med starter og setter i kjøleskapet.
Når jeg skal brygge neste gang er det litt sedimentert gjær der som jeg lager ny starter av.
Har skutt litt i blinde når jeg har laget ny starter. Hvor mange gjærceller begynner jeg med?
Har de siste to gangene gjort det i to steg.
Først ett steg på 1.5 liter (hvorav 250ml går tilbake til flaska for lagring til neste gang) og så ett steg til på 2-3 liter med resten av gjæra fra førstestegsstarteren. Det har gått bra, men har ikke hatt så mye kontroll på ting.
Skal brygge i påska og har 2.5dl sedimentert starter med WLP095. Den har stått der i en og en halv måned.
Lekte litt med kalkulatoren på brewers friend og la inn litt forskjellige verdier basert på en pakke fersk gjær som har 100 mrd. celler ved 100% viabilitet. Variabler som ble lagt inn var Striplate - Braukaiser.
1.5l starter med 100% viabilitet = 316 mrd. celler = 21 mrd./dl
3.0 l starter med 100% viabilitet = 531 mrd. celler = 17 mrd./dl
1.5l starter med 50% viabilitet = 266 mrd. celler = 17 mrd./dl
3.0 l starter med 50% viabilitet = 481 mrd. celler = 16 mrd./dl
1.5l starter med 25% viabilitet = 241 mrd. celler = 16 mrd./dl
3.0 l starter med 25% viabilitet = 456 mrd. celler = 15 mrd./dl
1.5l starter med 12.5% viabilitet = 228 mrd. celler = 15 mrd./dl
3.0 l starter med 12.5% viabilitet = 444 mrd. celler = 14 mrd./dl
Interessante tall! Det er egentlig ikke så veldig mye mer gjær vi får ut av starteren ved å bruke en fersk i forhold til en ganske gammel pakke.
Så jeg lager meg et konservativt tall på 15 milliarder celler per desiliter fersk starter og 50% viabilitet på den samme etter en og en halv måned i kjøleskapet.
Da starter jeg med 2.5dl x 15 mrd. celler x 50% = 18.75 mrd. celler.
1.5 liter starter med dette gir 234 mrd. celler
Step 2 på 2 liter gir meg da 522 mrd. celler, hvilket skulle være rikelig!
Noen som har noen synspunkter på fremgangsmåten?
Hvis jeg legger inn vekstraten til Chris White får jeg ikke nok celler. Har ikke forsøkt å finne ut hvorfor forskjellen mellom White og Braukaiser er så store, det får bli påskelektyre!
Fra en ferdiglaget starter rett fra magnetrøreren (før nedkjøling av starteren) fyller jeg en 250ml flaske med starter og setter i kjøleskapet.
Når jeg skal brygge neste gang er det litt sedimentert gjær der som jeg lager ny starter av.
Har skutt litt i blinde når jeg har laget ny starter. Hvor mange gjærceller begynner jeg med?
Har de siste to gangene gjort det i to steg.
Først ett steg på 1.5 liter (hvorav 250ml går tilbake til flaska for lagring til neste gang) og så ett steg til på 2-3 liter med resten av gjæra fra førstestegsstarteren. Det har gått bra, men har ikke hatt så mye kontroll på ting.
Skal brygge i påska og har 2.5dl sedimentert starter med WLP095. Den har stått der i en og en halv måned.
Lekte litt med kalkulatoren på brewers friend og la inn litt forskjellige verdier basert på en pakke fersk gjær som har 100 mrd. celler ved 100% viabilitet. Variabler som ble lagt inn var Striplate - Braukaiser.
1.5l starter med 100% viabilitet = 316 mrd. celler = 21 mrd./dl
3.0 l starter med 100% viabilitet = 531 mrd. celler = 17 mrd./dl
1.5l starter med 50% viabilitet = 266 mrd. celler = 17 mrd./dl
3.0 l starter med 50% viabilitet = 481 mrd. celler = 16 mrd./dl
1.5l starter med 25% viabilitet = 241 mrd. celler = 16 mrd./dl
3.0 l starter med 25% viabilitet = 456 mrd. celler = 15 mrd./dl
1.5l starter med 12.5% viabilitet = 228 mrd. celler = 15 mrd./dl
3.0 l starter med 12.5% viabilitet = 444 mrd. celler = 14 mrd./dl
Interessante tall! Det er egentlig ikke så veldig mye mer gjær vi får ut av starteren ved å bruke en fersk i forhold til en ganske gammel pakke.
Så jeg lager meg et konservativt tall på 15 milliarder celler per desiliter fersk starter og 50% viabilitet på den samme etter en og en halv måned i kjøleskapet.
Da starter jeg med 2.5dl x 15 mrd. celler x 50% = 18.75 mrd. celler.
1.5 liter starter med dette gir 234 mrd. celler
Step 2 på 2 liter gir meg da 522 mrd. celler, hvilket skulle være rikelig!
Noen som har noen synspunkter på fremgangsmåten?
Hvis jeg legger inn vekstraten til Chris White får jeg ikke nok celler. Har ikke forsøkt å finne ut hvorfor forskjellen mellom White og Braukaiser er så store, det får bli påskelektyre!