Märzen (or alternatively Maerzen) has its origins in Bavaria, probably before the 16th century. A Bavarian brewing ordinance decreed in 1553[1] that beer may be brewed only between 29 September and 23 April. The Märzen was brewed in March (März in German is "March") according to a special recipe that would allow the beer to last while the brewing of new beer was forbidden between 24 April and 28 September. The original Märzen was described as "dark brown, full-bodied, and bitter".[2] The beer was often kept in the cellar until late in the summer, and remaining bottles were served at the Oktoberfest.
Det er tradisjonelt og overtro [emoji41]. Har ein god kontroll på prosessen går det kjapt å brygge lagerTenkte dette burde brygges i mars siden tyskerne kaller det Märzen. Men det har kanskje mer med tradisjoner å gjøre.
Brygget en Helles for to dager siden og oppdager nå at jeg har fått feil gjær, dvs. ale gjær (Fermoale AY3) i allgrain pakken.
Da har jeg to muligheter:
1. Gjære lager med ale gjær, dvs. øke gjæringstemperaturen til anbefalte temperatur for denne gjæren (18-20 grader) og la ølet bli en ale variant.
2. Gjære lager med lager gjær, dvs. kjøpe lager gjær og pitche på nytt. Det blir i så fall neste helg, da jeg brygger på hytta.
Alternativ 1 er det enkleste for meg, men vil det gi et dårlig resultat? Kommentarer?