Gjæringskap og STC 1000

Hovliss skrev:
Ørnegård skrev:
Vi kjøpte 20 meter av denne og er godt fornøyd:

http://www.ebay.com/itm/Frost-protection-heater-heating-cables-water-pipes-Various-pipes-1-20m-/261157944931?pt=UK_Home_Garden_Hearing_Cooling_Air&var=&hash=item3cce39fe63

Hvis en bruker STC-1000 skal en vel ikke være bekymret om det er for mye "futt" i varmekilden, vel? Den gir vel bare så mye varme den trenger for å nå satt temperatur?

Tja, men vil ikke en "for sterk" varmekilde gi så mye restvarme at temperaturen vil fortsette å stige selv etter den er slått av?

Det avhenger av hvor mye varme selve elementet beholder etter at STC-en har koblet det ut og innstillingen av STC-en. Samtidig vil en antagelig få større svingninger des mer nøyaktig en prøver å sette temperaturen. (vanskelig å justere f.eks. 0,1 grad med så mye varme)
Det som er utfordringene med et sterkt varmeelement er at varmen blir mindre fordelt og en derfor blir mer avhengig av hvor og hvordan sensoren er montert.
Følgene av en feil vil også bli større, som f.eks. om sensoren løsner fra dunken og havner andre steder.

Prinsippielt kan en nok bruke et fryserom på 10 kubikk og en 2 kW varmevifte for å holde jevn temperatur på 20 liter vørter, men. . . . .
 
StoreMy skrev:
Hovliss skrev:
Ørnegård skrev:
Vi kjøpte 20 meter av denne og er godt fornøyd:

http://www.ebay.com/itm/Frost-protection-heater-heating-cables-water-pipes-Various-pipes-1-20m-/261157944931?pt=UK_Home_Garden_Hearing_Cooling_Air&var=&hash=item3cce39fe63

Hvis en bruker STC-1000 skal en vel ikke være bekymret om det er for mye "futt" i varmekilden, vel? Den gir vel bare så mye varme den trenger for å nå satt temperatur?

Tja, men vil ikke en "for sterk" varmekilde gi så mye restvarme at temperaturen vil fortsette å stige selv etter den er slått av?

Det avhenger av hvor mye varme selve elementet beholder etter at STC-en har koblet det ut og innstillingen av STC-en. Samtidig vil en antagelig få større svingninger des mer nøyaktig en prøver å sette temperaturen. (vanskelig å justere f.eks. 0,1 grad med så mye varme)
Det som er utfordringene med et sterkt varmeelement er at varmen blir mindre fordelt og en derfor blir mer avhengig av hvor og hvordan sensoren er montert.
Følgene av en feil vil også bli større, som f.eks. om sensoren løsner fra dunken og havner andre steder.

Prinsippielt kan en nok bruke et fryserom på 10 kubikk og en 2 kW varmevifte for å holde jevn temperatur på 20 liter vørter, men. . . . .

Takk for gode tips. Jeg gikk for 5 meter varmebelte.

Men noen som har en handleliste for STC 1000 på f.eks biltema?
 
Hovliss skrev:
Men noen som har en handleliste for STC 1000 på f.eks Biltema?

Du bør ha to av disse vil jeg tro: http://biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Kontakt-strombryter-og-dimmer/Stikkontakt-jordet-46901/ (en for kjøleskapet og en for kabelen).

Og kanskje er denne http://biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Elektrikerverktoy/Koplingsboks-462020/ (den som er 130 x 220 x 95 mm) stor nok til å få plass til begge stikkontaktene? Jeg vet ikke - selv brukte vi en gammel treeske som jeg hadde liggende ... Andre har brukt matbokser o.l. - uten at jeg skal uttale meg om sikkerheten knyttet til dette (eller vår treeske for den saks skyld)

I tillegg trenger du et støpsel: http://biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Elektrikerverktoy/Jordet-stopsel-35192/ og noe ledning til denne. Eller du kan bruke en gammel skjøteledning om du har og bare kutte av den enden du ikke trenger ...

Noen monterer også brytere for kjøl og varme (http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=12067.0), men det er jo fullt mulig å bare trekke ut stikk-kontakten også.

I tillegg trenger du vel noen ledningsstumper og noen klemkoblinger ...

En del sider med bilder av ferdig koblede bokser:

http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=12067.45
http://blog.beerbringer.net/
http://bryggerlauget.blogspot.no/2014_01_01_archive.html
http://sambryggeriet.com/2012/08/

For ordensskyld: Jeg er slett ingen elektriker ... andre vil sikkert kommentere om jeg har glemt noe eller lenket til livsfarlige deler :)
 
Hovliss skrev:
Takk for gode tips. Jeg gikk for 5 meter varmebelte.

Men noen som har en handleliste for STC 1000 på f.eks Biltema?

Laget nylig en som ligger i tråden "Under Echen" under "Presenter deg"
Der ligger også bilder av mine to bokser.
 
glennrlie skrev:
Hovliss skrev:
Men noen som har en handleliste for STC 1000 på f.eks Biltema?

(ikke nødvendigvis Biltema, men Clas Ohlson)
http://bryggerlauget.blogspot.no/2013/07/temperaturkontroll-stc-1000.html
Kan legge til at det i etterkant er satt inn Wago-klemmer (kan også kjøpes på Clas) i stedet for loddede koblinger.

Tenker å følge oppskrifta på bloggen (som forøvrig er flott lesning!), men er lettere uerfaren når det kommer til tøysing med elektronikk. Kan du forklare korleis det å bruke Wago-klemmer vil avvike frå framgangsmåten på bloggen, og evt korleis eg gjerast?
 
Har du planer om å bruke både kjøl og varme? Vet det er noen som gjør det, men jeg ser ikke poenget. Hos meg ligger omgivelsestemperatur på ca 20 grader. Da bruker jeg bare kjøling til å holde gjæringen på de 18 gradene eller hva jeg nå vil ha.
 
Usikker på om det var meg som vart spurt her, men eg tenker å bruke både kjøl og varme. Har en kjeller som med temperatur som varierer med årstidene.
 
Aleksander87 skrev:
Har du planer om å bruke både kjøl og varme? Vet det er noen som gjør det, men jeg ser ikke poenget. Hos meg ligger omgivelsestemperatur på ca 20 grader. Da bruker jeg bare kjøling til å holde gjæringen på de 18 gradene eller hva jeg nå vil ha.

Enkelte belgiske gjærtyper liker seg jo et stykke over 20 grader. Så hvis man vil lage noe slikt så trenger man ekstra varme.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Spørs litt hva jeg skal lage og til hvilken årstid :) Har kjøleskap, frostvakt, varmeplate fra Petit, og slike varmekabler/-bånd fra eBay. Samt en kjeller som holder 8-16 grader avhengig av årstid. Så det varierer ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Miguel skrev:
Aleksander87 skrev:
Har du planer om å bruke både kjøl og varme? Vet det er noen som gjør det, men jeg ser ikke poenget. Hos meg ligger omgivelsestemperatur på ca 20 grader. Da bruker jeg bare kjøling til å holde gjæringen på de 18 gradene eller hva jeg nå vil ha.

Enkelte belgiske gjærtyper liker seg jo et stykke over 20 grader. Så hvis man vil lage noe slikt så trenger man ekstra varme.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Klabbert! Men da hiver jeg inni en varmekilde og bruker kun den og ikke kjøling. Tenkte mer i retning at det er ikke vits å bruke både kjøling og varme samtidig. Kjøleskapet er sikkert fornøyd med det.
 
En liten varmekilde vil i utgangspunktet være med å sikre jevnere temperatur og det gir deg mulighet til å øke temperaturen raskere underveis i gjæringen om du ønsker det.
Kjørte selv uten til å begynne med og det fungerte greit.
 
Jeg har en fryser og stc1000 stående i et rom med 12 grader. I helgen satte jeg en batch med hoppy joe og tenkte at jeg i utgangspunktet bare behøvde å koble til varmekilden. Det overrasket meg at jeg under stormgjæringen måtte koble til fryseren for å holde temperaturen på 20 grader. Nå som stormgjæringa er overer det varmekilden som går. Det var ca 12 grader i rommet, 15 grader i fryseren og 20 grader isolert mot vørteren. Verd å merke seg.
 
Tilbake
Topp