Gjærlås og plupping

har forstått det slik at pluppinga ikke er noen indikasjon på at det fremdeles gjæres og at man skal måle FG for å finne ut om det er fullført.

Hvis det etter 14 dager fremdeles plupper ca to ganger i minuttet men FG er 1.017 (innafor) hvilken prosess er det som skaper pluppinga?
 
Etter hvert som likevekten mellom CO2 (aq) og CO2 (g) jevnes ut, dvs. at CO2 går fra løst i væske (øl) til gassform (headspace og rommet utenfor gjærlåsen) vil dette føre til at likevekten mellom H2CO3 (kullsyre) og CO2 (aq) forskyves mot CO2 (aq), noe som igjen skyver likevekten mellom CO2 (aq) og CO2 (g) mot gassform. Eller litt enklere forklart, frigjøring av karbondioksid fra ølen pga. at den inneholder løst karbondioksid og kullsyre. Dette skjer over tid, og derfor kan det pluppe lenge etter at fermenteringen og dermed dannelsen av mer CO2 har stoppet opp. :)
 
Tilbake
Topp