FrodeSy
Norbrygg-medlem
Sitat fra "loggen" min:
"Satte ølsett Muntons connoseurs trad bitter i går. Kokte først opp ca 10 liter vann. Ei lita stund før ferdig oppkokt vart det tilsatt 1 kg Muntons lys spraymalt, 500 gr Muntons dark og 300 gr sukker. Dette vart kokt inn.
Humle, Hallertau perle 6,9 % alpha: tilsette 65 gr for kok 60 min. 55 gr for kok 15 min og 50 gr 2 min før kokeslutt. Avkjøling: stod uten lokk på kjøkkenbordet i ca 40 min, deretter flere omganger i vannbad (fra lunka-kaldt via kaldt til kaldt-kaldt). Ferdig avkjølt, ca 7 liter vørter, på 30 gr. Helt i dunk.
Flytende ekstrakt (ølsettet) lunka i varmevann i vasken, helt i gryte og fikk oppkok, vart ikkje kokt. Kjølt på kjøkkenbordet, helt i dunk. (Kjølte først i vannbad, men da størkna ekstrakten på bunn og langs kantene . Måtte derfor til med et raskt oppkok. Vart dessverre stående for lenge, så nytt oppkok måtte til :rasende Deretter i dunken sammen med annen vørter. Fylte deretter opp med kaldt vann til 20 liter. (3 liter mindre enn anbefalt.)
OG v/ 22 gr: 1.052. Smakte veldig (malt)søtt.
Rørte kraftig i vørteren med sleiv.
Rehydrerte gjær (Danstar Nottingham, best før nov-2011) på 30 gr og tilsette i dunken på ca 24 gr. I gjæra brukte jeg samme termometer som vart brukt ved temperatursjekk i vørter uten at den ble vaska / desinfisert.
Plassert i rom på 18 gr kl 0130."
Da jeg sjekka dette (i dag) kl 1000 var det ingen tegn til aktivitet i gjærlåsen. Tok av lokket og såg at der stort sett var en glatt overflate, ingen tegn til gjæring.
Hva pokker kan dette være? Første gang jeg ikke bruker medfølgende gjær, og første gang jeg opplever dette. Men det er sjølsagt ikke noe som tilsier direkte sammenheng med det.
Kan noen hjelpe meg med tips til hva jeg skal gjøre? Vente? Skal jeg forsøke å riste på gjæringskaret? Skal jeg rehydrere gjæren som fulgte med ølsettet og tilsette det i karet? Anna?
"Satte ølsett Muntons connoseurs trad bitter i går. Kokte først opp ca 10 liter vann. Ei lita stund før ferdig oppkokt vart det tilsatt 1 kg Muntons lys spraymalt, 500 gr Muntons dark og 300 gr sukker. Dette vart kokt inn.
Humle, Hallertau perle 6,9 % alpha: tilsette 65 gr for kok 60 min. 55 gr for kok 15 min og 50 gr 2 min før kokeslutt. Avkjøling: stod uten lokk på kjøkkenbordet i ca 40 min, deretter flere omganger i vannbad (fra lunka-kaldt via kaldt til kaldt-kaldt). Ferdig avkjølt, ca 7 liter vørter, på 30 gr. Helt i dunk.
Flytende ekstrakt (ølsettet) lunka i varmevann i vasken, helt i gryte og fikk oppkok, vart ikkje kokt. Kjølt på kjøkkenbordet, helt i dunk. (Kjølte først i vannbad, men da størkna ekstrakten på bunn og langs kantene . Måtte derfor til med et raskt oppkok. Vart dessverre stående for lenge, så nytt oppkok måtte til :rasende Deretter i dunken sammen med annen vørter. Fylte deretter opp med kaldt vann til 20 liter. (3 liter mindre enn anbefalt.)
OG v/ 22 gr: 1.052. Smakte veldig (malt)søtt.
Rørte kraftig i vørteren med sleiv.
Rehydrerte gjær (Danstar Nottingham, best før nov-2011) på 30 gr og tilsette i dunken på ca 24 gr. I gjæra brukte jeg samme termometer som vart brukt ved temperatursjekk i vørter uten at den ble vaska / desinfisert.
Plassert i rom på 18 gr kl 0130."
Da jeg sjekka dette (i dag) kl 1000 var det ingen tegn til aktivitet i gjærlåsen. Tok av lokket og såg at der stort sett var en glatt overflate, ingen tegn til gjæring.
Hva pokker kan dette være? Første gang jeg ikke bruker medfølgende gjær, og første gang jeg opplever dette. Men det er sjølsagt ikke noe som tilsier direkte sammenheng med det.
Kan noen hjelpe meg med tips til hva jeg skal gjøre? Vente? Skal jeg forsøke å riste på gjæringskaret? Skal jeg rehydrere gjæren som fulgte med ølsettet og tilsette det i karet? Anna?