1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærstarter på kjøl

En tråd i 'Brygging' startet av Mats Thu, 18 Des 2014.

  1. Mats Thu

    Mats Thu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Larkollen
    Hei!

    Jeg satte en gjærstarter for snart 2 uker siden. Satt den på kjøl etter at den var ferdig.

    Hvor lenge kan den stå uten at den taper seg nevneverdig? Og hva kan jeg evnt gjøre for å pitche opp det tapte?
     
  2. FrodeSy

    FrodeSy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sjøholt
    Det er vanleg å seie at ein startar kan stå inntil 2 veker i kjøleskap før den taper seg nevneverdig.
    Dersom du vil auke talet gjærceller og gjere desse aktiv før gjæra skal brukast, er det anbefalt å sette ein ny starter. Kor stor denne starteren treng vere vil du kunne finne ut ved å bruke gjærkalkulatoren på mrmalty.com. Då må du velge "repitch from slurry" og leggje inn dataane dine der.
    Lukke til!
     
  3. Mats Thu

    Mats Thu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Larkollen
    Takker!!
     
  4. Kjetil K

    Kjetil K
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Satte en gjærstarter med 1 liter væske og 2 flakser WLP001. Dessverre måtte bryggedagen utsettes og gjærstarteren blir minst to veker gammal før vi får brygga på nytt. Eg forstod ikkje heilt repitch from slurry-kalkulatoren, men vil det ikkje gå greit å berre lage en liter til med væske og blande inn gjæren som no ligg i erlenmeyerkolben? Eg har enno ikkje tømt ut væska frå gjærstarteren, bør eg la denne vere i for å bevare gjæren på best mogleg måte?
     
  5. Lars Grepstad

    Lars Grepstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bulandet
    Går helt sikkert helt fint. Brukte opp igjen gjær fra et brygg tappa seint i august nå i jula. Dette var til og med ekstremgjæra WLP099. Maxa ut på førstebrygget, så det var veldig lite levende gjær igjen. Dyrka den opp i starter over 5 dager på magnetrører. Nåværende brygg holder på å passere 20% ABV og er i fin gang fremdeles. Skal til ca 22 denne gang..
     
    Kjetil K liker dette.

Del denne siden