Gjærstsrter og gjærnæring

Holder på å lage min første gjærstarter på wlp835 german lager.
Holder på å kjøle ned etter å ha tilsatt dme og gjærnæring.
Men det jeg lurer på, er når jeg skal pitche starteren i vørteren, skal jeg tilsette enda mer næring?image0.jpeg
 
Skal ikke være nødvendig det hvis du har næring i startern
Og egentlig er det bedre å tilsette i gjæringskaret så i hvertfall ikke sinken binder seg til trub
 
Holder på å lage min første gjærstarter på wlp835 german lager.
Holder på å kjøle ned etter å ha tilsatt dme og gjærnæring.
Men det jeg lurer på, er når jeg skal pitche starteren i vørteren, skal jeg tilsette enda mer næring?Vis vedlegget 67855
Hvis du brygger en vanlig pils, ville jeg ikke tilsatt noe. Men det kommer litt an på det ølet du brygger. Prøver du deg på noe med mye umalta korn eller sukker i ("råfrukt"), bør du tilsette litt gjærnæring, men da helst noe uten sink. Har den sink, ville jeg tilsatt den i kok, så blir du kvitt det meste av sinken, som da vil binde seg til proteiner som felles ut, og dermed blir værende igjen i trub'et.

Når gjæren har fått bygd seg opp sinklagre i starteren, trenger den ikke mer. Lagergjær trenger dessuten mindre sink enn alegjær. Og for mye sink er ikke bra - skjønt jeg tviler på om en ekstra dose vil gjøre så mye skade.

Hva slags øl er det snakk om, og hvilken gjærnæring bruker du?
 
Hvis du brygger en vanlig pils, ville jeg ikke tilsatt noe. Men det kommer litt an på det ølet du brygger. Prøver du deg på noe med mye umalta korn eller sukker i ("råfrukt"), bør du tilsette litt gjærnæring, men da helst noe uten sink. Har den sink, ville jeg tilsatt den i kok, så blir du kvitt det meste av sinken, som da vil binde seg til proteiner som felles ut, og dermed blir værende igjen i trub'et.

Når gjæren har fått bygd seg opp sinklagre i starteren, trenger den ikke mer. Lagergjær trenger dessuten mindre sink enn alegjær. Og for mye sink er ikke bra - skjønt jeg tviler på om en ekstra dose vil gjøre så mye skade.

Hva slags øl er det snakk om, og hvilken gjærnæring bruker du?
Hei Finn! Rettet på innlegget. Spm var om det er nødvendig å tilsette næring 10-15 min før kokeslutt. Det er en pils denne gangen . Lett og sommerlig
 
Hvis du brygger en vanlig pils, ville jeg ikke tilsatt noe. Men det kommer litt an på det ølet du brygger. Prøver du deg på noe med mye umalta korn eller sukker i ("råfrukt"), bør du tilsette litt gjærnæring, men da helst noe uten sink. Har den sink, ville jeg tilsatt den i kok, så blir du kvitt det meste av sinken, som da vil binde seg til proteiner som felles ut, og dermed blir værende igjen i trub'et.

Når gjæren har fått bygd seg opp sinklagre i starteren, trenger den ikke mer. Lagergjær trenger dessuten mindre sink enn alegjær. Og for mye sink er ikke bra - skjønt jeg tviler på om en ekstra dose vil gjøre så mye skade.

Hva slags øl er det snakk om, og hvilken gjærnæring bruker du?
Er det ikke uansett best etter kok så du har kontroll på hvor mye du får i, ikke at det spiller noen rolle hvis du ikke trenger..
 
Er det ikke uansett best etter kok så du har kontroll på hvor mye du får i, ikke at det spiller noen rolle hvis du ikke trenger..
Jo, absolutt. Men nå tenkte jeg at om Svante hadde gjærnæring med sink, og allerede hadde brukt den i starteren, så ville det være smart å kvitte seg med sinken gjennom å la den forsvinne med bunnfallet etter kokinga. Gjæren trenger definitivt ikke mer sink.
 
Hei Finn! Rettet på innlegget. Spm var om det er nødvendig å tilsette næring 10-15 min før kokeslutt. Det er en pils denne gangen . Lett og sommerlig
Hvilken gjærnæring bruker du? Hvis det er Wyeast sin, som har sink, og du ikke har brukt den i starteren, skal du ikke tilsette den i kok, men sammen med gjæren i gjæringskaret.
 
Brukte white lab sin næring.
OK, den har ikke sink.

Hvis gjæren er ny, har den gode lagre av sink, og du trenger nok ikke engste deg for sinkmangel i denne batchen. Du trenger ikke gjærnæring, heller, om du ikke har en del sukker, mais eller ris i oppskrifta. Det du kan gjøre - jeg gjør det alltid i pils - er å tilsette et par gram i det den mest aktive gæringsfasen nettopp har passert toppen. Ideen er at da har gjæren forsynt seg godt av det som er av nitrogen (i form av frie aminosyrer, FAN) i vørteren, og det kan være at den vil trenge litt ekstra for å fortsette å bygge nye celler. (Nitrogenet utgjør en viktig del av proteiner.)

Sannsynligvis er dette ikke nødvendig, det er en praksis som er henta fra vinlegging. (Druesafta har, til forskjell fra vørter, lite FAN.) Har du brukt rikelig med frisk gjær, er det nok ikke noe poeng i det. Gjæren vil da ikke ha behov for å formere seg så mye som om du har hatt litt lite, og følgelig vil den ikke konsumere like mye FAN. Men har du hatt litt lite gjær, kan den vesle tilsetninga av FAN gi mening som ei ekstra forsikring.

En grunn til ikke å tilsette gjærnæring tidligere, er at du da kan få en ganske høy konsentrasjon av visse aminosyrer, og det kan gi usmaker - kanskje særlig fusel. En god artikkel der dette blir nevnt - skroll ned til "Yeast nutrients" - er denne.

For å summere opp:
  • Ny frisk gjær, enten det er ferskgjær eller tørrgjær, har gode lagre av både sink og andre viktige næringsstoffer, og om du har nok av sånn gjær, er det best å ikke tilsette noe som helst. (Du kan likevel tilsette litt i en starter, særlig hvis du skal formere opp gjæren mye.)
  • Normalt inneholder vørter nok av alt gjæren trenger, med et unntak for sink. Men hvis gjæren har gode lagre av sink, trenger du ikke bekymre deg om det.
  • Vørter som inneholder en del råfrukt, vil kunne ha for lite FAN. Da er det en god ide å bruke gjærnæring - men bruk en uten sink dersom du veit at gjæren allerede har gode lagre av det.
Generelt: Gjærnæring er noe du greier deg fint uten så lenge du bruker ny gjær, og brygger med bare malt. Det er når du skal bruke gjær om igjen, enten du gjenbruker fra brygg eller hele tida tar av litt fra en starter for å dyrke opp til neste brygg, at det er nødvendig - eller i alle fall en fordel - å bruke det. Og da er det først og fremst forsyninga av sink som er det sentrale.

Jeg har funnet ut at det beste er å ha rein sink i form av ei sinksulfatoppløsning pluss ei gjærnæring uten sink. På den måten er det mye lettere å tilpasse tilsetninga til behovet i den aktuelle situasjonen. Noen ganger trenger du bare mer FAN, andre ganger bare sink. Og trenger du begge, tilsetter du bare begge deler.
 
OK, den har ikke sink.

Hvis gjæren er ny, har den gode lagre av sink, og du trenger nok ikke engste deg for sinkmangel i denne batchen. Du trenger ikke gjærnæring, heller, om du ikke har en del sukker, mais eller ris i oppskrifta. Det du kan gjøre - jeg gjør det alltid i pils - er å tilsette et par gram i det den mest aktive gæringsfasen nettopp har passert toppen. Ideen er at da har gjæren forsynt seg godt av det som er av nitrogen (i form av frie aminosyrer, FAN) i vørteren, og det kan være at den vil trenge litt ekstra for å fortsette å bygge nye celler. (Nitrogenet utgjør en viktig del av proteiner.)

Sannsynligvis er dette ikke nødvendig, det er en praksis som er henta fra vinlegging. (Druesafta har, til forskjell fra vørter, lite FAN.) Har du brukt rikelig med frisk gjær, er det nok ikke noe poeng i det. Gjæren vil da ikke ha behov for å formere seg så mye som om du har hatt litt lite, og følgelig vil den ikke konsumere like mye FAN. Men har du hatt litt lite gjær, kan den vesle tilsetninga av FAN gi mening som ei ekstra forsikring.

En grunn til ikke å tilsette gjærnæring tidligere, er at du da kan få en ganske høy konsentrasjon av visse aminosyrer, og det kan gi usmaker - kanskje særlig fusel. En god artikkel der dette blir nevnt - skroll ned til "Yeast nutrients" - er denne.

For å summere opp:
  • Ny frisk gjær, enten det er ferskgjær eller tørrgjær, har gode lagre av både sink og andre viktige næringsstoffer, og om du har nok av sånn gjær, er det best å ikke tilsette noe som helst. (Du kan likevel tilsette litt i en starter, særlig hvis du skal formere opp gjæren mye.)
  • Normalt inneholder vørter nok av alt gjæren trenger, med et unntak for sink. Men hvis gjæren har gode lagre av sink, trenger du ikke bekymre deg om det.
  • Vørter som inneholder en del råfrukt, vil kunne ha for lite FAN. Da er det en god ide å bruke gjærnæring - men bruk en uten sink dersom du veit at gjæren allerede har gode lagre av det.
Generelt: Gjærnæring er noe du greier deg fint uten så lenge du bruker ny gjær, og brygger med bare malt. Det er når du skal bruke gjær om igjen, enten du gjenbruker fra brygg eller hele tida tar av litt fra en starter for å dyrke opp til neste brygg, at det er nødvendig - eller i alle fall en fordel - å bruke det. Og da er det først og fremst forsyninga av sink som er det sentrale.

Jeg har funnet ut at det beste er å ha rein sink i form av ei sinksulfatoppløsning pluss ei gjærnæring uten sink. På den måten er det mye lettere å tilpasse tilsetninga til behovet i den aktuelle situasjonen. Noen ganger trenger du bare mer FAN, andre ganger bare sink. Og trenger du begge, tilsetter du bare begge deler.
Takk for utfyllende svar :)
 
Tilbake
Topp