Slyrryen bør vel strengt tatt høstes relativt raskt etter den har flokkulert. Når det er sagt, er det ikke for ingenting at kommersielle bryggerier driver med celletelling på gjæren sin. det er ikke spesielt enkelt å fastslå hvor frisk gjæren er, så lenge man ikke faktisk sjekker det.
Jeg ville latt ølet gjære ferdig (jeg bruker som regel 10-14 dager på en ale) og høstet gjæren ved tapping. Om du venter lenger, vil naturligvis mer av gjæren i slurryen være død, slik sett ville jeg ha satt "harvest date" til når du egentlig hadde tenkt å høste. Dette gjelder naturligvis for gjær høstet fra bunnen av karet, og her har du en av fordelene med top-cropping. Om man høster fra toppen, høster man gjær mens den er på sitt friskeste og mest aktive (det er ideelt å høste ved omtrent 50 % attenuasjon), og man kan regne med å få svært frisk gjær. Selvsagt er ikke alle gjærtyper like godt egnet for topphøsting, men en god del funker bra (gode eksempler er Wyeast 1318, Wyeast 1056/White Labs WLP001, Wyeast 3787/White Labs WLP530, Wyeast 3944/White Labs WLP400).