Wit er nok like mye prosess som oppskrift. Jeg har alltid brukt WLP400, men det finnes et bra alternativ fra
Lallemand også. Vant NM for noen år siden med denne
oppskriften. Har alltid blitt godt mottatt.
Jeg lette en del rundt (på utenlandske sider, BYO o.l.) etter oppskrift på wit før jeg skulle bryggeden, og de fleste oppga ca 10-20 g appelsinskall pr 20 l, (samt noen gr. koriander, og 1-2 g kamille). Jeg starta med
10 g (røstede&knuste) korianderfrø, 5 min kok
5 g kamille, 5 min kok
5 g appelsinskall, bitter, 5 min kok
5 g appelsinskall, søt, 5 min kok
5 g appelsinskall, fersk, 5 min kok
og synes det var "usynlig" i vørteren, så jeg dro på med
5 g kamille, primærgjæring
10 g koriander, (hele), primærgjæring
10 g appelsinskall, bitter, primærgjæring
10 g appelsinskall, søt, primærgjæring
10 g tørket nype, primærgjæring,
det hjalp, men synes fortsatt det var lite preg, (bortsatt fra kamille), så jeg dro på med
10 g koriander, (hele), primærgjæring
10 g appelsinskall, bitter, primærgjæring
10 g appelsinskall, søt, primærgjæring
i keg'en (i en slik 'tørrhumlingshylse').
Nå synes jeg den er fin, (men det ble plutselig litt mye korianderpreg).
Jeg våger (vagt) å tro på bio-trans teorien ang. koriander, og at det var uheldig å legge til dette etter gjæring(?)
Neste brygg tror jeg på å dra på med
4 g kamille,
10 g koriander, (røstet),
10 g appelsinskall, bitter,
10 g appelsinskall, søt,
10 g appelsinskall, fersk
6 g tørket nype,
i både kok, (flameout) og i primær, (ikke i keg). Ev redusere/bytte noe med annen type sitrus, (særlig sitron). Tror 3g/l er bra mål (for meg). Får man tak på
veldig fersk koriander kan nok det reduseres noe. Og jeg vil nok teste citra, el. likn. ('sitrus'-humle) i flameout og tørrhumle (bio).
Definitivt noe jeg vil brygge igjen. Mye enklere å bli fornøyd med enn Hefe, (som jeg synes er drit-tricky å få til bra).