Grainfather

IBM

 
Hei,

Jeg er relativt nykommer innen hjemmebrygging, og er imponert over all kunnskapen her på forumet. Har lyst å ha skikkelig utstyr fra starten av for å øke muligheten for et godt resultat. Jeg gidder ikke å drikke brukbart øl. Kjøpte derfor en Grainfather konisk fermenter, men har ennå til gode å kunne ta ut ølet via tappekranen i bunnen. Etter 4 brygginger er det alltid det samme: For mye gjærrester som hindrer en ren overførsel til flasker. Har noen her på forumet noen tips til meg?
Jeg har nå bestilt et trykksett for overføring fra tanken til fat uten at det skal komme til oksygen. Noen her som har erfaringer med dette?
Jeg liker lagerøl, noe juleøl og litt sånn belgisk blond. Er interessert i spennende oppskrifter. Flott om noen kan tipse meg om steder å lete.
Kjøpte et sånt kegkjøleskap på ølbrygging med to tappekraner og håper det fungerer som de lover. Noen erfaringer dere kan dele med meg.
Takk for alle gode tips og god påske der ute :)
 
Hei,

Jeg er relativt nykommer innen hjemmebrygging, og er imponert over all kunnskapen her på forumet. Har lyst å ha skikkelig utstyr fra starten av for å øke muligheten for et godt resultat. Jeg gidder ikke å drikke brukbart øl. Kjøpte derfor en Grainfather konisk fermenter, men har ennå til gode å kunne ta ut ølet via tappekranen i bunnen. Etter 4 brygginger er det alltid det samme: For mye gjærrester som hindrer en ren overførsel til flasker. Har noen her på forumet noen tips til meg?
Jeg har nå bestilt et trykksett for overføring fra tanken til fat uten at det skal komme til oksygen. Noen her som har erfaringer med dette?
Jeg liker lagerøl, noe juleøl og litt sånn belgisk blond. Er interessert i spennende oppskrifter. Flott om noen kan tipse meg om steder å lete.
Kjøpte et sånt kegkjøleskap på ølbrygging med to tappekraner og håper det fungerer som de lover. Noen erfaringer dere kan dele med meg.
Takk for alle gode tips og god påske der ute :)
Umulig å ikke si det: Godt øl er ikke et produkt av utstyr:). For å sitere Kjetil Jikkiun. Det spiller ingen rolle hva slags utstyr du bruker så lenge du kan bruke det.

Jeg veit ikke helt hva du mener med spennende oppskrifter. Det beste ølet får du som regel fra enkle oppskrifter. Lagerøloppskrifter er sånn sett utrolig kjedelige. Der betyr oppskrifta lite og prosessen alt.

Ei bok jeg har hatt - og har - utrolig mye glede av, og som jeg ikke minst har lært mye av, er Brewing Classic Styles av Jamil Zainasheff. Den har glimrende eksempeloppskrifter - 80 stykker - på de fleste vanlige ølstilene. Jeg har hatt den omtrent sida jeg begynte å brygge for 6 år sida, og jeg vender stadig tilbake til den. Anbefales varmt.

Ellers er det mye å hente ved å brygge oppskrifter på kommersielt øl. Både Nøgne Ø, 7 Fjell og Ægir har lagt ut sine. Sjekk forøvrig disse trådene her på forumet:
 
Ser ikke hvilket utstyr du brygger på, kun at du gjærer med konisk fermenter. Jeg kjenner ikke denne typen, men for meg høres det logisk ut at du etter stormgjæring, evt et stykke ut i gjæringsprosessen, fjerner bunnfall (det er vel en oppsamlingsenhet i bunnen, går jeg ut fra) fra fermenteren.
Trykksett har jeg god erfaring med, men plundret litt i starten. Ligger gode videoer på nett som viser hvordan de skal brukes.
 
  • Like
Reaksjoner: IBM
Hei,

Jeg er relativt nykommer innen hjemmebrygging, og er imponert over all kunnskapen her på forumet. Har lyst å ha skikkelig utstyr fra starten av for å øke muligheten for et godt resultat. Jeg gidder ikke å drikke brukbart øl. Kjøpte derfor en Grainfather konisk fermenter, men har ennå til gode å kunne ta ut ølet via tappekranen i bunnen. Etter 4 brygginger er det alltid det samme: For mye gjærrester som hindrer en ren overførsel til flasker. Har noen her på forumet noen tips til meg?
Jeg har nå bestilt et trykksett for overføring fra tanken til fat uten at det skal komme til oksygen. Noen her som har erfaringer med dette?
Jeg liker lagerøl, noe juleøl og litt sånn belgisk blond. Er interessert i spennende oppskrifter. Flott om noen kan tipse meg om steder å lete.
Kjøpte et sånt kegkjøleskap på ølbrygging med to tappekraner og håper det fungerer som de lover. Noen erfaringer dere kan dele med meg.
Takk for alle gode tips og god påske der ute :)
På Grainfather Conical Fermenter har du en dobbelt ventil så du kan høste eller kvitte deg med gjær og rester etter storm gjæringen er over.
Men som @Finn Berger sier tidligere, er ikke utstyret som avgjør om ølet blir bra eller ikke.
 
  • Like
Reaksjoner: IBM
Umulig å ikke si det: Godt øl er ikke et produkt av utstyr:). For å sitere Kjetil Jikkiun. Det spiller ingen rolle hva slags utstyr du bruker så lenge du kan bruke det.

Jeg veit ikke helt hva du mener med spennende oppskrifter. Det beste ølet får du som regel fra enkle oppskrifter. Lagerøloppskrifter er sånn sett utrolig kjedelige. Der betyr oppskrifta lite og prosessen alt.

Ei bok jeg har hatt - og har - utrolig mye glede av, og som jeg ikke minst har lært mye av, er Brewing Classic Styles av Jamil Zainasheff. Den har glimrende eksempeloppskrifter - 80 stykker - på de fleste vanlige ølstilene. Jeg har hatt den omtrent sida jeg begynte å brygge for 6 år sida, og jeg vender stadig tilbake til den. Anbefales varmt.

Ellers er det mye å hente ved å brygge oppskrifter på kommersielt øl. Både Nøgne Ø, 7 Fjell og Ægir har lagt ut sine. Sjekk forøvrig disse trådene her på forumet:
Takker og bukker for gode tips :) . Da vil jeg bestille Brewing Classic styles for å lære mer.Jeg har allerede skjønt at utstyret bare er en liten del av suksessen :cool: . Er i alle fall keen på å lage skikkelig godt øl. Kult at du sier at lagerøloppskrifter er kjedelige greier. Jeg er lysten på å lære mer om alle øltypene. Liker IKKE IPA med for mye humle, med unntak av Hansa sin lilla.. Er det mulig å brygge Guinness og ha håp om suksess, eller er det for mer erfarne bryggere? Har du et forslag til en god øltype som er greit å starte med? Takk for svar :)
 
På Grainfather Conical Fermenter har du en dobbelt ventil så du kan høste eller kvitte deg med gjær og rester etter storm gjæringen er over.
Men som @Finn Berger sier tidligere, er ikke utstyret som avgjør om ølet blir bra eller ikke.
Hei,
Takk, jeg har den denne :) Har tappet gjær 3-4 ganger i løpet av gjæringsperioden. Ca. 3 dl hver gang. Allikevel så er det mye gjær i bunnen av tanken når jeg tapper ølet. Har nå bestilt en lengre tut som går opp fra bunnen av tanken. Jeg satser på at det hjelper.
 
Ser ikke hvilket utstyr du brygger på, kun at du gjærer med konisk fermenter. Jeg kjenner ikke denne typen, men for meg høres det logisk ut at du etter stormgjæring, evt et stykke ut i gjæringsprosessen, fjerner bunnfall (det er vel en oppsamlingsenhet i bunnen, går jeg ut fra) fra fermenteren.
Trykksett har jeg god erfaring med, men plundret litt i starten. Ligger gode videoer på nett som viser hvordan de skal brukes.
Jada, jeg tømmer 3-4 ganger i løpet av gjæringsperioden, men har sikkert for kort "tut" i bunnen. Jeg kjøpte en bryggemaskin på ølbrygging.no og betalte 3-4.000. Har fungert greit den. Nå er jeg selvsagt bekymret for at jeg ikke har trykksett :))
 
Takker og bukker for gode tips :) . Da vil jeg bestille Brewing Classic styles for å lære mer.Jeg har allerede skjønt at utstyret bare er en liten del av suksessen :cool: . Er i alle fall keen på å lage skikkelig godt øl. Kult at du sier at lagerøloppskrifter er kjedelige greier. Jeg er lysten på å lære mer om alle øltypene. Liker IKKE IPA med for mye humle, med unntak av Hansa sin lilla.. Er det mulig å brygge Guinness og ha håp om suksess, eller er det for mer erfarne bryggere? Har du et forslag til en god øltype som er greit å starte med? Takk for svar :)
Dry stout á la Guinness er noe av det letteste å brygge, så den kan du gjerne starte med. Oppskrifta på dry stout i Brewing Classic Styles gir deg et øl som er så nært som du kan komme. Det du må ha spesialutstyr for å fikse, er karboneringa, som gjøres med "beer gas", ei blanding av CO2 og nitrogen. Men stout med vanlig karbonering er da minst like godt:).

Oppskriftene på lagerøl som pils og helles er som sagt kjedelige, dvs. veldig enkle - men det betyr jo ikke at ølet er kjedelig:). Og så kan du selvfølgelig legge inn elementer som skaper variasjon. Litt rugmalt, f.eks. - noe jeg nettopp tester i weissbier. Men det er lurt å begynne med å brygge det enkle. Når du så legger inn noe nytt, lærer du hvordan det endrer ølet.
 
  • Like
Reaksjoner: IBM
Dry stout á la Guinness er noe av det letteste å brygge, så den kan du gjerne starte med. Oppskrifta på dry stout i Brewing Classic Styles gir deg et øl som er så nært som du kan komme. Det du må ha spesialutstyr for å fikse, er karboneringa, som gjøres med "beer gas", ei blanding av CO2 og nitrogen. Men stout med vanlig karbonering er da minst like godt:).

Oppskriftene på lagerøl som pils og helles er som sagt kjedelige, dvs. veldig enkle - men det betyr jo ikke at ølet er kjedelig:). Og så kan du selvfølgelig legge inn elementer som skaper variasjon. Litt rugmalt, f.eks. - noe jeg nettopp tester i weissbier. Men det er lurt å begynne med å brygge det enkle. Når du så legger inn noe nytt, lærer du hvordan det endrer ølet.
Tusen takk for svar :). Jeg syns dette allerede er en super hobby og da blir det vel til å prøve den Drye stouten, da :cool:
 
Tilbake
Topp