Haandbryggeriet Hesjeøl

Petter F

Norbrygg-medlem
Eventuelt bare ta gjærsedimentene fra en flaske Hesjeøl å gjøre det samme :)

Litt usikker på hva HB gjør, om de karbonerer flaskene med en annen gjær eller ikke, men da jeg brukte Hesjeøl-sedimenter i et øl fikk jeg ganske fint preg!
 
Må visst innom polet å hente en hesjeøl.

Anbefaler the sunday show sitt intervju med chad fra the crooked stave om brett. Fantastisk informativt, og får en til å få lyst til å brule brett til det meste.
 

Eriki

Norbrygg-medlem
Petter F skrev:
Eventuelt bare ta gjærsedimentene fra en flaske Hesjeøl å gjøre det samme :)

Litt usikker på hva HB gjør, om de karbonerer flaskene med en annen gjær eller ikke, men da jeg brukte Hesjeøl-sedimenter i et øl fikk jeg ganske fint preg!

Ifølge omvisningen der så sentrifugerer de og tilsetter annen karboneringsgjær.
Om du vil komme nærme ville jeg kjøpt Brettanomyces Claussenii (WLP645), denne skal vist være nært beslektet til Brett A.
Regner med at de har samme gjæringen som på Belgian Pale Ale og Ardenne Blonde.
Mener de sa 70% annen gjær og 30% Brett A.
 
Eriki skrev:
Petter F skrev:
Eventuelt bare ta gjærsedimentene fra en flaske Hesjeøl å gjøre det samme :)

Litt usikker på hva HB gjør, om de karbonerer flaskene med en annen gjær eller ikke, men da jeg brukte Hesjeøl-sedimenter i et øl fikk jeg ganske fint preg!

Ifølge omvisningen der så sentrifugerer de og tilsetter annen karboneringsgjær.
Om du vil komme nærme ville jeg kjøpt Brettanomyces Claussenii (WLP645), denne skal vist være nært beslektet til Brett A.
Regner med at de har samme gjæringen som på Belgian Pale Ale og Ardenne Blonde.
Mener de sa 70% annen gjær og 30% Brett A.

Sendte en mail nå i dag ang. dette, da jeg dyrker opp fra flaske nå i øyeblikket.

Fikk rimelig kjapt svar:

"Det er nå orginalgjær på flaskene
Rune

Sendt fra min iPhone

Den 7. mai 2014 kl. 18:35"
 

Roar A

Norbrygg-medlem
Fant denne på forumet en gang, ble meget godt!

Recipe Overview

Wort Volume Before Boil: 26.50 l
Wort Volume After Boil: 22.70 l
Volume Transferred: 21.00 l
Water Added: 0.00 l
Volume At Pitching: 21.00 l
Final Batch Volume: 19.00 l
Expected Pre-Boil Gravity: 1.058 SG
Expected OG: 1.068 SG
Expected FG: 1.020 SG
Expected ABV: 6.5 %
Expected ABW: 5.0 %
Expected IBU (using Rager): 29.0
Expected Color: 21.7 EBC
Apparent Attenuation: 70.0 %
Mash Efficiency: 75.0 %
Boil Duration: 60.0 mins
Fermentation Temperature: 18-20 degC

Fermentables
Pale Ale Malt 4.435 kg (66.0 %) In Mash/Steeped
Havregryn 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Rugmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Røykmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Crystal 0.272 kg (4.0 %) In Mash/Steeped

Hops
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used In Mash
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used 10 Min From End

Other Ingredients

Yeast: White Labs WLP565-Belgian Saison I

Mash Schedule
Mash Type: Full Mash
Schedule Name:Single Step Infusion (67C/152F)
Step: Rest at 67 degC for 60 mins
 
Eventuelt bare ta gjærsedimentene fra en flaske Hesjeøl å gjøre det samme :)

Litt usikker på hva HB gjør, om de karbonerer flaskene med en annen gjær eller ikke, men da jeg brukte Hesjeøl-sedimenter i et øl fikk jeg ganske fint preg!

Petter F,
husker du hvor lenge du lot batchen stå på gjæringskar før du flasket(evt. karbonerte på fat)?
Har brygget en saison sak med rester fra Ardenne Blonde, den har gått fra 1.064 til 1.008 på en uke.
 

Petter F

Norbrygg-medlem
Da jeg sekundærgjærte med kun Hesjeøldregs så sto ølet kanskje tre måneder. Men da starta sekundærgjæringa med FG på 1006 også.
 
Vi har også jobbet oss mot et Hesjeøl-inspirert øl. Denne ble god, men caramelmalten tok for mye plass synes jeg.
 

Vedlegg

  • snaddå.pdf
    170,5 KB · Sett: 35
Det var en hjemmebrygger som sendte mail om Hesjeøl oppskriften i dag så da legger jeg den ut her.
Dett er den første utgaven brygget i 2009.
De var ikke så flinke til å skrive ned notater på den tiden men her er i hvertfall den originale oppskriften.
batch size 180L
76% efficieny
60 min boil
30,6 ibu
21,5 ebc
OG 1.063-FG 1.012
Plato 15,37-3.07
wort ph 5,5

2 row malt 31,1%
Bamberg 24,3%
Munich 14,6%
Oat malt 9,7%
Rye malt 9,7%
Crystal (pale) 5,8%
Cara 4,9%

Dough in 73C
Saccharification rest 66c

Hallertau Northern Brewer 30,6 ibu 2,7kg MH
Centennial 0 IBU 6 KG 0 min

White labs anomalus på 20,3 grader. Usikker på hvor lenge.
 
Topp