Tenkte jeg skulle dele bilder og beskrivelser av mitt eget byggeprosjekt her på forumet. Forhåpentligvis kan det være til inspirasjon for andre som har tanker om lignende prosjekter.
Mye av inpsirasjon og løsninger har jeg fått fra dette forumet, det hadde vært vanskelig å få til uten.
Etter å ha brygget en stund på en 50 L speidel som jeg eide sammen med 5 andre kom behovet for å ha et eget bryggeri som var mer permanent plassert siden speidelen ble flyttet litt rundt omkring.
Kriteriene var at bryggeriet skulle være fleksibelt, enkelt å bruke, lett å vaske, lett å bygge, rakst å brygge og ha en kapasitet på ca. 35 liter med mulighet for utvidelse. Må også innrømme at endel av motivasjonen for å bygge bryggeriet var å tenke ut løsninger og sette alt sammen.
Siden jeg bor på en gård hadde jeg et melkerom i fjøset som ikke lenger var i bruk, dette var perfekt som bryggerirom. Rikelig med innlagt strøm og sluk i gulvet er et godt utgangspunkt.
Med bakrunn som automasjonsingeniør har jeg god kontroll på det elektriske og styringssystemet, men har begrenset erfaring med sveising. Bryggeriet ble derfor stort sett basert på innkjøpte bryggerikjeler.
The Electric Brewery (www.theelectricbrewery.com) ble brukt som inspirasjon, men jeg gikk for en mini-herms istedenfor å ha varmeelement i HLT kjelen for å få raskere endring av temperatur ved stegmesking. Jeg slapp også å lage hull noen av kjelene for å sette inn varmeelement og kom meg unna med 1 pumpe.
Har laget en enkel tegning som viser funksjonalitet. Under mesking blir vørteren pumpet ut fra meskekjelen gjennom en liten varmeveksler og tilbake til meskekjelen. Varmeelementet i varmeveksleren blir regulert ut ifra temperaturen på vørteren ut fra varmeveksleren.
Skylling foregår med gravitasjon. Overføring til kokekar blir gjort ved å flytte om på fleksible slanger. Kokingen foregår på en induksjonsplate. Det hele kjøles ned med en spiralkjøler. Pumpen blir brukt til sirkulasjon og whirlpool i kokekjelen under kjøling.
HLT:
Skyllevann blir oppvarmet av en gammel Kervel kokeplate, ved å putte en temperatursensor i kjelen kan denne Kervelen bli regulert fra styringssystemet til å holde riktig temperatur. Selve kjelen er en rimelig «hyttekjele» på 25 liter. Denne vil bli oppgradert til en større kjele siden den er i minste laget på noen brygg. Skyllingen foregår ved gravitasjon. Kranen åpnes.
MLT:
Som meskekjele brukes en Blichmann G1 56 liters kjele med kran og falskbunn. Et whirlpool rør fra Bryggmaker blir brukt under sirkulering av vørter.
HERMS:
Volumet på mini-HERMS er ca. 1,3 liter. Beholderen er en dobørsteholder fra Ikea. Coilen i rustfritt stål med koblinger er fra onlinebrewingsupplies.com (Gryphon). Camo 3,5 kW varmeelement er fra ebay. Temperaturmåler er koblet til utgangen av coil, denne regulerer temperaturen. Denne holder temperaturen veldig bra i meskekjelen. Det går også relativt raskt med oppvarmingen. Det kan noen ganger blir en utfordringe å komme opp i 78 grader utmesk da det kan begynne å koke i dobørsteholderen, men med små temperatursteg oppover går dette bra.
BK:
Kokekjelen er en 56 liter Brew Kettle fra SS Brew tech. Oppvarming skjer på Caso 3,5 kW induksjonstopp kjøpt på Bryggselv. Kjølespiral fra Bryggmaker blir brukt til nedkjøling. Pumpen og whilpoolrøret blir brukt til sirkulasjon under nedkjøling.
Pumpe, koblinger og slanger:
Pumpen er en Chugger pumpe fra Gryphon med ventil på utgangen for å redusere flow. Hurtigkoblinger og slanger er fra Bryggmaker.
..... Info om styreskap og bryggerirom følger i neste innlegg.
Mye av inpsirasjon og løsninger har jeg fått fra dette forumet, det hadde vært vanskelig å få til uten.
Etter å ha brygget en stund på en 50 L speidel som jeg eide sammen med 5 andre kom behovet for å ha et eget bryggeri som var mer permanent plassert siden speidelen ble flyttet litt rundt omkring.
Kriteriene var at bryggeriet skulle være fleksibelt, enkelt å bruke, lett å vaske, lett å bygge, rakst å brygge og ha en kapasitet på ca. 35 liter med mulighet for utvidelse. Må også innrømme at endel av motivasjonen for å bygge bryggeriet var å tenke ut løsninger og sette alt sammen.
Siden jeg bor på en gård hadde jeg et melkerom i fjøset som ikke lenger var i bruk, dette var perfekt som bryggerirom. Rikelig med innlagt strøm og sluk i gulvet er et godt utgangspunkt.
Med bakrunn som automasjonsingeniør har jeg god kontroll på det elektriske og styringssystemet, men har begrenset erfaring med sveising. Bryggeriet ble derfor stort sett basert på innkjøpte bryggerikjeler.
The Electric Brewery (www.theelectricbrewery.com) ble brukt som inspirasjon, men jeg gikk for en mini-herms istedenfor å ha varmeelement i HLT kjelen for å få raskere endring av temperatur ved stegmesking. Jeg slapp også å lage hull noen av kjelene for å sette inn varmeelement og kom meg unna med 1 pumpe.
Har laget en enkel tegning som viser funksjonalitet. Under mesking blir vørteren pumpet ut fra meskekjelen gjennom en liten varmeveksler og tilbake til meskekjelen. Varmeelementet i varmeveksleren blir regulert ut ifra temperaturen på vørteren ut fra varmeveksleren.
Skylling foregår med gravitasjon. Overføring til kokekar blir gjort ved å flytte om på fleksible slanger. Kokingen foregår på en induksjonsplate. Det hele kjøles ned med en spiralkjøler. Pumpen blir brukt til sirkulasjon og whirlpool i kokekjelen under kjøling.
HLT:
Skyllevann blir oppvarmet av en gammel Kervel kokeplate, ved å putte en temperatursensor i kjelen kan denne Kervelen bli regulert fra styringssystemet til å holde riktig temperatur. Selve kjelen er en rimelig «hyttekjele» på 25 liter. Denne vil bli oppgradert til en større kjele siden den er i minste laget på noen brygg. Skyllingen foregår ved gravitasjon. Kranen åpnes.
MLT:
Som meskekjele brukes en Blichmann G1 56 liters kjele med kran og falskbunn. Et whirlpool rør fra Bryggmaker blir brukt under sirkulering av vørter.
HERMS:
Volumet på mini-HERMS er ca. 1,3 liter. Beholderen er en dobørsteholder fra Ikea. Coilen i rustfritt stål med koblinger er fra onlinebrewingsupplies.com (Gryphon). Camo 3,5 kW varmeelement er fra ebay. Temperaturmåler er koblet til utgangen av coil, denne regulerer temperaturen. Denne holder temperaturen veldig bra i meskekjelen. Det går også relativt raskt med oppvarmingen. Det kan noen ganger blir en utfordringe å komme opp i 78 grader utmesk da det kan begynne å koke i dobørsteholderen, men med små temperatursteg oppover går dette bra.
BK:
Kokekjelen er en 56 liter Brew Kettle fra SS Brew tech. Oppvarming skjer på Caso 3,5 kW induksjonstopp kjøpt på Bryggselv. Kjølespiral fra Bryggmaker blir brukt til nedkjøling. Pumpen og whilpoolrøret blir brukt til sirkulasjon under nedkjøling.
Pumpe, koblinger og slanger:
Pumpen er en Chugger pumpe fra Gryphon med ventil på utgangen for å redusere flow. Hurtigkoblinger og slanger er fra Bryggmaker.
..... Info om styreskap og bryggerirom følger i neste innlegg.