Jeg har sittet og tenkt og lest, og forstår ikke helt hensikten med de forskjellige prosessene som er beskrevet i bruksanvisningen til BB30.
De er sikkert riktige, og godt testet ut, men jeg vil gjerne forstå dem bedre for å vite hvor man evt. kan gjøre endringer/ forbedringer.
Jeg har flere gjennomførte vellykkede brygg på min BB30 ved å følge bruksanvisningen, bare så det er sagt.
Etter at malten er helt oppi og man har rørt ut klumper/ luft så skal man sirkulere i 10 min.
Dette er greit, jeg antar at det er for å få jevn temperatur i mesken.
Så er det selve meskingen. 70 minutter i ro på riktig temperatur.
Dette er også greit for meg. Mesking kan jeg forstå. (1)Jeg har hørt at mange sirkulerer og/ eller rører under meskingen. Er det for å sikre jevnere temperatur og at all vesken får lik kontakttid med malten?
Deretter skal termostaten til 80 grader, vente 5 minutter, og så sirkulere i ca. 80 minutter.
Dette steget er jeg mer usikker på. Det står at dette er å vaske ut. Det minner litt om skylling, men det er det jo ikke, for det tilsettes ikke nytt vann ennå. Egentlig høres det ut som en 80 minutters vorlauf. Ved vanlig All-grain brygging så har man bare en kort vorlauf, jeg skjønner ikke hvorfor må den være 80 minutter her. Ettersom termostaten står på 80, så vil vørteren også gradvis stige til over 78 grader og man får en mash out.
(2) Dere som bruker mash out, gjør dere det som en del av vaskingen eller som ett eget steg før de 80 minuttene med vasking?
Det er min erfaring at vørteren er veldig klar lenge før det er gått 80 minutter. Konklusjonen må derfor være at dette er en form for skylling. Problemet mitt er at jeg ikke skjønner hvordan det kan være særlig effektiv når man bare resirkulerer vørter. Under skylling skal det jo tilsettes rent vann slik at den vesken som er igjen i malten når den kastes er så tynn som mulig.
For å teste dette så tenkte jeg å måle SG for hvert 10 minutt ved neste 80 minutters vasking. Jeg lurer veldig på hvordan denne endrer seg i løpet av de 80 minuttene.
(3) har noen forsøkt å se på hvordan SG endrer seg og når den stabiliserer seg i løpet av vaskingen?
Tilslutt skal man løfte opp maltrøret og la det renne av seg og så tilsette 80 graders skyllevann.
Dette tenker jeg må være skyllingen, og på en måte minner det litt (veldig) om kontinuerlig skylling.
Kokingen skjønner jeg
På forhånd takk.
De er sikkert riktige, og godt testet ut, men jeg vil gjerne forstå dem bedre for å vite hvor man evt. kan gjøre endringer/ forbedringer.
Jeg har flere gjennomførte vellykkede brygg på min BB30 ved å følge bruksanvisningen, bare så det er sagt.
Etter at malten er helt oppi og man har rørt ut klumper/ luft så skal man sirkulere i 10 min.
Dette er greit, jeg antar at det er for å få jevn temperatur i mesken.
Så er det selve meskingen. 70 minutter i ro på riktig temperatur.
Dette er også greit for meg. Mesking kan jeg forstå. (1)Jeg har hørt at mange sirkulerer og/ eller rører under meskingen. Er det for å sikre jevnere temperatur og at all vesken får lik kontakttid med malten?
Deretter skal termostaten til 80 grader, vente 5 minutter, og så sirkulere i ca. 80 minutter.
Dette steget er jeg mer usikker på. Det står at dette er å vaske ut. Det minner litt om skylling, men det er det jo ikke, for det tilsettes ikke nytt vann ennå. Egentlig høres det ut som en 80 minutters vorlauf. Ved vanlig All-grain brygging så har man bare en kort vorlauf, jeg skjønner ikke hvorfor må den være 80 minutter her. Ettersom termostaten står på 80, så vil vørteren også gradvis stige til over 78 grader og man får en mash out.
(2) Dere som bruker mash out, gjør dere det som en del av vaskingen eller som ett eget steg før de 80 minuttene med vasking?
Det er min erfaring at vørteren er veldig klar lenge før det er gått 80 minutter. Konklusjonen må derfor være at dette er en form for skylling. Problemet mitt er at jeg ikke skjønner hvordan det kan være særlig effektiv når man bare resirkulerer vørter. Under skylling skal det jo tilsettes rent vann slik at den vesken som er igjen i malten når den kastes er så tynn som mulig.
For å teste dette så tenkte jeg å måle SG for hvert 10 minutt ved neste 80 minutters vasking. Jeg lurer veldig på hvordan denne endrer seg i løpet av de 80 minuttene.
(3) har noen forsøkt å se på hvordan SG endrer seg og når den stabiliserer seg i løpet av vaskingen?
Tilslutt skal man løfte opp maltrøret og la det renne av seg og så tilsette 80 graders skyllevann.
Dette tenker jeg må være skyllingen, og på en måte minner det litt (veldig) om kontinuerlig skylling.
Kokingen skjønner jeg
På forhånd takk.