Oppskrift på å lagre gjær i fryseren
YPD kan erstattes med spraymalt, autoklavering kan man erstatte med koking, og istedenfor å pirke ut gjæren å stryke ut på agarskåler, kan man tine hele skiten (i kjøleskap) og helle den i starteren. Tror nok at gjæren holder seg i -20 holder i mange år også, selv om det står -80 i oppskriften. Flash fryse trengs heller ikke, har erfaring med at andre mikroorganismer overlever i frysern uten.
Jeg tenkte først å lage en stor starter til ett eller annet brygg, ta ut 5ml med gjærløsning (steril pipette) i sterilie rør og blande med 5ml autoklavert YPD med glycerol. Blande godt og fryse den. Lager man 10 rør, som hver kan brukes 4-5 ganger trenger man nok aldri å kjøpe mere av den stammen
mvh
Erik
YPD media
1. Dissolve 1g of BactoYeast extract in 50ml water
2. Dissolve 2g of BactoPeptone in the above solution
3. Dissolve 2g Dextrose in the above solution
4. 20 ml Glycerol
4. q.s. to 100ml with water
5. Autoclave
Yeast strains, transformed or untransformed, can be maintained as colonies on solid media at 4° and restreaking every 2 to 4 weeks. Alternatively, strains may be stored at -80 indefinitely. This is preferable in that it reduces the likelihood of accumulating spontaneous mutations.
To make frozen stocks of yeast strains:
-Use sterile technique and sterile solutions throughout this method.-
1. Grow a starter culture at 30 with shaking (250 rpm) until it reaches saturation.
2. In a 1.8 ml cryotube, mix 0.5 ml of the saturated culture with 0.5 ml of YPD containing 20% glycerol.
3. Flash freeze the tube in liquid nitrogen and store at -80.
4. To use, chip out a few pieces of the frozen stock using a sterile pipette tip or sterile toothpick and streak onto a plate containing the appropriate solid media.
5. Allow the yeast to grow at 30 until colonies appear (2-6 days).