Er du ikke glad i bøker, men en type som kaster deg ut i oppgaver, anbefales heftet 'Moderne ølbrygging'. Denne leser du gjennom på en kveld
http://www.pvv.ntnu.no/~larsbj/bok/hoved.htm
http://www.pvv.ntnu.no/~larsbj/bok/hoved.htm
joa,har sett flere klipp,men finner liksom ingen klipp som duger …derfor jeg spør om hjelp skjønner du !Har du vurdert å se noen film klipp om brygging?
Personlig skjønte jeg ikke helt hva du mente i akkurat det innlegget. Generelt kan jeg si at mengde vann til skylling må beregnes ut fra at en del vann blir igjen i mesken (maltblandingen), samtidig som en må beregne at en del av vørteren vil fordampe under kokeprosessen. F eks vil normalt 28 liter vørter reduseres til 24-25 ved passe kraftig kok (litt mer enn 10%).Rart det ikke skal være mulig å få noen av dere til å svare på spørsmålet mitt ang skylling
Takk for at du kommer med et godt svar.Lenken du postet over på hva du har kjøpt viser at du har fått med 2 sett med Pale ale.
Hvert av disse settene gir ca 25 liter ferdig øl og det er nok meningen at du skal bruke begge to samtidig.
Da får du et kokevolum på ca 60 liter, som er det Beer Brew 60 er laget for.
Om det fungerer å brygge "halv" batch på BB60 vet jeg ikke, men det finner man kanskje svar på i underforumet Beer Brew.
Men la oss si at det fungere med et bryggesett på 25 liter Pale Ale på BB60'en din.
Da skal du, etter side 2 på oppskriften, ha 5,1 * 2,5 liter vann til å meske med => 12,75 liter vann.
Altså ca 13 liter, så tar man gjerne 1 liter ekstra for å kompensere for "dødrommet" under silbunnen. Altså totalt 14 liter.
Når du er ferdig å meske, gjør du Vorlauf som beskrevet i beskrivelsen jeg linket til i posten over her.
Ca 1 liter veske pr kilo malt bindes opp i maltet, så du kan regne med at du får 14-5=9 liter vørter ut fra mesken.
Du ønsker 30 liter kokevolum, det vil si at du må skylle med 30-9=21 liter vann.
Det kan godt være at meskevolumet bør være litt større på en BB, men det kjenner jeg ikke så godt til.
I så fall blir jo skyllevannet tilsvarende redusert.
Det viktige for deg er at vørteren du får ut fra mesken + volumet du skyller med blir ca 30 liter.
Når du er ferdig å meske og skylle, graver du ut mesken og skyller BB'en ren. Bli kvitt alle kornrester og fjern silbunnen.
Så heller du vørteren tilbake i BB'en og starter oppvarming til kok.
Det eneste jeg ikke helt har forstått nå er mengde vann til mesken samt mengde skyllevann.jeg må tappe på kar samtidig som jeg skyller,skal jeg da slå det over mesken på nytt? Eller bare skylle til det er tomt for deretter ta ut kornet for deretter vaske og slå vørteren tilbake og koke opp igjen uten korn?
Jeg syntes oppskriften var litt snedig.....dær jeg bruker 5.1 kg korn og evnt 14,28 liter vann.. Hvordan finner jeg egentlig ut hvor mye skyllevann jeg trenger da? Det er vel begrenset hvor masse vann man kan bruke?
Jeg har heller ikke pumpe foreløpig,så jeg må tappe av og slå over ifra kar
Beklager så dum...men dette er et desperat forsøk på å koke uten å lese masse