Hei alle sammen, mann 27, nyfrelst brygger, Trondheim.
Jeg satte nylig min første IPA, som jeg syns gikk svært bra, egen oppskrift, god lukt, traff på OG og syns bryggedagen gikk svært fint, bortsett fra noen småproblemer under kjøling av vørter (kobling som lakk, samt at det tok lang tid). Brygget står nå og gjærer seg på soverommet på rundt 18 grader, og ser til å ha det riktig så bra så langt. Problemet er at under den første natten, dagen og natten deretter var det en skikkelig varmebølge her i Trønderland, og jeg hadde problemer med å finne plass svalt nok for brygget. Det endte i at stormgjæringen tok plass ganske varmt (20-22 grader) Gjæren jeg brukte var av typen Safale US-05 og den ser ut til å være anbefalt 15-22, så jeg håper dette går bra? Har lest at gjæren produserer en god del varme selv, så jeg skulle kanskje heller brygget noe belgisk nå i sommermånedene? Kan jeg forvente noe fusk av denne varmebølgen? Burde jeg nå prøve å få brygget enda svalere (kaldere) eller skal jeg bare holde meg på rundt 18 grader? Evt holde den høyere men stabil (19-20).
Mitt andre spørsmål har med gjæringsbøtter å gjøre. Jeg bruker de graderte Europris-bøttene, og syns som nevnt tidligere at kjøling av brygget er noe herk. Jeg har kjølespiralen som fulgte med min BB30, men er ikke videre imponert over denne. Tenkte da å kanskje føre bygget over i en gjæringsbøtte, etter en gitt mengde kjøling i selve BB'en, denne bøtten da godt plassert i småtrollenes plaskebasseng med noen iskalde 1,5litersflasker rundt seg. Høres dette ut som bare mer stress, eller hva? Hvor høy temp tåler de gjæringsbøttene?
Må også hive inn at jeg har en kjeller som har svært stabil temp på rundt 10 grader. Hva egner seg best her? Er det for varmt til lager, og for kaldt til ales?
TL;DR: Litt for varm gjæring to første døgnene farlig for IPA? Hvor mye varme tåler europris-bøttene?
Takk om dere gidder!
Jeg satte nylig min første IPA, som jeg syns gikk svært bra, egen oppskrift, god lukt, traff på OG og syns bryggedagen gikk svært fint, bortsett fra noen småproblemer under kjøling av vørter (kobling som lakk, samt at det tok lang tid). Brygget står nå og gjærer seg på soverommet på rundt 18 grader, og ser til å ha det riktig så bra så langt. Problemet er at under den første natten, dagen og natten deretter var det en skikkelig varmebølge her i Trønderland, og jeg hadde problemer med å finne plass svalt nok for brygget. Det endte i at stormgjæringen tok plass ganske varmt (20-22 grader) Gjæren jeg brukte var av typen Safale US-05 og den ser ut til å være anbefalt 15-22, så jeg håper dette går bra? Har lest at gjæren produserer en god del varme selv, så jeg skulle kanskje heller brygget noe belgisk nå i sommermånedene? Kan jeg forvente noe fusk av denne varmebølgen? Burde jeg nå prøve å få brygget enda svalere (kaldere) eller skal jeg bare holde meg på rundt 18 grader? Evt holde den høyere men stabil (19-20).
Mitt andre spørsmål har med gjæringsbøtter å gjøre. Jeg bruker de graderte Europris-bøttene, og syns som nevnt tidligere at kjøling av brygget er noe herk. Jeg har kjølespiralen som fulgte med min BB30, men er ikke videre imponert over denne. Tenkte da å kanskje føre bygget over i en gjæringsbøtte, etter en gitt mengde kjøling i selve BB'en, denne bøtten da godt plassert i småtrollenes plaskebasseng med noen iskalde 1,5litersflasker rundt seg. Høres dette ut som bare mer stress, eller hva? Hvor høy temp tåler de gjæringsbøttene?
Må også hive inn at jeg har en kjeller som har svært stabil temp på rundt 10 grader. Hva egner seg best her? Er det for varmt til lager, og for kaldt til ales?
TL;DR: Litt for varm gjæring to første døgnene farlig for IPA? Hvor mye varme tåler europris-bøttene?
Takk om dere gidder!