1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Humlesus

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Tessa, 11 Apr 2013.

  1. kristian sunde

    kristian sunde
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Prøver å ta opp denne tråden igjen, da jeg begynner å bli i overkant sugen på et forsøk på både Humlesus og Fyr & Flamme. Har du et humleskjema på oppskriften som du har prøvd i forhold til Humlesus?

    Vurderer som nevnt også å brygge Fyr & Flamme og så for meg følgende malt fordeling samt humleskjema for et 37 liter brygg:

    - 70 % Pilsner Malt
    - 20 % Lys Munich
    - 10 % Carahell

    Humle:
    - 50 g Citra - 60 min
    - 50 g Centennial - 60 min
    - 30 g Citra - 5 min
    - 30 g Centennial - 5 min
    - 30 g Cascade - 5 min
    - 20 g Citra - dry hop
    - 30 g Centennial - dry hop
    - 35 g Cascade - dry hop

    Setter stor pris på kommentarer spesielt med tanke på humleskjema. Bør det også for Fyr & Flamme legges opp til første humle 30 min, og hvordan ser fordelingen mellom de tre C'er ut?

    På forhånd takk for hjelpen.
     
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ser veldig lovende ut, jeg tror du like gjerne kan legge opp til samme på F&F
     
  3. kristian sunde

    kristian sunde
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hehe, dette var mitt humleskjema og malt fordeling på F&F :)

    Når det gjelder Humlesus så lurte jeg bare på om GeirD hadde humleskjemaet som han hadde brukt.
     
  4. GeirD

    GeirD
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har et humleskjema på Beersmith, men det traff ikke profilen til Humlesus helt. Synes selv at det ikke ble mindre godt av den grunn. Kan se om jeg får postet oppskriften her.

    Edit: Link til rapport her:

    http://www.jottacloud.com/p/tweak/64c66b04ba624f5cae43f2240dd4597c
     
    #44 GeirD, 8 Apr 2016
    Sist redigert: 8 Apr 2016
  5. kristian sunde

    kristian sunde
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Takker for link! Min tanke var å tilsette også noe av hver humle 5 min før kokeslutt i tillegg til dry hop. Tenker litt til og gjør nok et forsøk i starten av neste uke.
     
  6. GeirD

    GeirD
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan nok ikke godkjennes uten samples. Vil du sende dem til meg eller komme med dem selv? :p
     
  7. kristian sunde

    kristian sunde
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Om ikke annet så skal jeg i alle fall sende et bilde ;)
     
  8. Grevling

    Grevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Trekker opp denne igjen. Tenkte å prøve meg på en variant av Humlesus basert på det som kommer fram i tråden her. Noen som har forsket videre med oppskriften og kommet noe nærmere originalen mtp. humleskjema?

    Så langt ser oppskriften jeg skamløst har semikopiert slik ut (23 liter):
    3,3 kg Pilsner
    0,7 kg Cara
    0,7 kg Munich

    20 g Citra på 30 min
    20 g Citra i hopstand (20 min på 80 grader)
    30 g Centennial i hopstand (20 min på 80 grader)
    50 g Citra tørrhumling 7 dager

    Meskes på 68 grader

    Wlp007

    Dette skulle gi OG på 1.046, FG på 1.010, ABV på 4,7% og IBU på ca. 33.
    Tidligere har jeg imidlertid fått temmelig høy utgjæring med 007, så det spørs om jeg treffer FG...
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Vet ikke om de IBU'ene på 35 er lab-IBU'er eller oppskrift IBU'er.. Er det lab så bør du nok legge deg høyere enn 33 i oppskriftsoftware da man mister masse IBU mellom koking og ferdig øl.
     
    Grevling liker dette.
  10. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    68 ℃ hørtes litt høyt ut. Avhenger selvfølgelig av ditt oppsett.
    Hos meg ville jeg ha gått for 66 ℃
     
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er greit å ha litt ekstra fylde i Session IPA
     
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    (Målt) mesketemperatur er egentlig helt irrelevant for alle andre enn den som selv skal brygge på sitt oppsett..

    Men Humlesus er jo ikke spesielt fyldig heller. Den er liksom frisk og lettdrikkelig, i kropps-avdelingen.
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Siden vi ikke kan vite om våre målte 68 grader faktisk er 68 grader, mener du? Det er et godt poeng.

    For meg går det ei grense i overgangen mellom målte 67 og målte 68. Når jeg leser ei oppskrift, tenker jeg at 67 betyr et ønske om ikke for god utgjæring, men samtidig ikke noen veldig merkbar virkning på munnfølelse. Står det 68, tenker jeg at her en det noen har villet ha merkbart mer dekstriner. Slik jeg måler, stemmer det ganske godt, også. Men jeg legger meg gjerne opp på 69 i stedet for 68.

    Noe sånt?
     
    loebrygg liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    F.eks ja. Og generelt oppsettet til folk. Noen mesker lavere, andre mesker høyere, for "samme" resultat. Mesketemperatur i sakkarifikasjons-området er det aller siste jeg bryr meg om når jeg leser oppskrifter iallefall. Målet dikterer temperaturen, i ens eget oppsett.
     
  15. Grevling

    Grevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Jeg har som nevnt vært "plaget" med litt høyere utgjæring noen brygg nå, og i tillegg vil jeg gjerne ha litt mer substans i denne som ligger såpass lavt i abv. Nå tilsa vel "lekkasjen" fra HB tidligere i tråden 68 grader, noe jeg synes virker fornuftig.

    Når det er sagt er det en stund siden jeg har kontrollmålt temperatur i mesken på oppsettet mitt (Grainfather), så det bør jeg absolutt gjøre på nytt nå.
     
  16. Grevling

    Grevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Da fikk jeg endelig litt tid, og fikk gjort et forsøk med overnevnte oppskrift i går https://share.brewfather.app/3r1Ce2DPRKpVft

    Fikk også målt mesketemperaturen med en thermapen, og 68 grader på min GF = 67 grader (målt i vannet som kommer ut av slangen på toppen av maltrøret).

    Så da får vi se om den ligner på den originale Humlesus, eller om det blir en bedre utgave: "Grevlingsus" :D
     
  17. Scheien

    Scheien
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    OG:1050. FG:1012. EBC farge:16. IBU Bitterhet:36

    Denne er ikke langt unna oppskriften over her og den smaker helt fantastisk. Har smakt humlesus før, men ikke sammenlignet direkte ved å smake på de samtidig. Merker dog at den ligger i samme gate. Har brygget den til to bryllup og har fått veldig gode tilbakemeldinger.
    Malt 5 800

    Pilsner malt 4 000g 70%
    Caramalt 900 15%
    Munichmalt 900 15%

    Mesk 60 min på 66 grader

    Kok 90 min
    Humle
    Citra 30 min 0,35g/l 10g
    Centennial 30 min 0,35g/l 10g
    Citra 10 min 0,7g/l 15g
    Centennial 10 min 0,7g/l 15g
    Citra 1min 2,1g/l 60g
    Centennial 1 min 2,1g/L 60g
    Citra Tørrhumle 7 dager 2,1g/l 60g
    Centennial Tørrhumle 7 dager 2,1g/l 60g

    Gjær

    WLP-001

    Gjæres i 18-20 grader i 14 dager
     
    Finn Berger og Grevling liker dette.

Del denne siden