Etter å ha brygget en god del lagerøl med godt resultat og noen få ales så kom jeg over en tråd om å hurtigbrygge lager beskrevet av Tasty McDole.
Han sier at han bruker 14 dager fra gryte til glass. Det han gjør er å pitche kaldt (10 grader). Når gjæringen er halvveis, typisk ved 3 dager, setter han opp temperaturen til 11 grader i to dager, 13 grader i to dager, 15,5°C i to dager og til slutt 21° i tre dager. Den 12. dagen tapper han om og kaldkræsjer. Den 14. dagen filtrerer han og karbonerer.
Med denne metoden vil det meste av gjæringen ha foregått på kalde temperaturer. Det virker som usmakene/esterproduksjonen foregår før gjæringen er ordentlig i gang og at det viktige er å pitche kaldt.
Han (og flere som har prøvd) sier at denne metoden gir akkurat like godt øl som den vanlige metoden med å gjære over flere uker.
Noen som har prøvd denne metoden og kan dele erfaringene?
Han sier at han bruker 14 dager fra gryte til glass. Det han gjør er å pitche kaldt (10 grader). Når gjæringen er halvveis, typisk ved 3 dager, setter han opp temperaturen til 11 grader i to dager, 13 grader i to dager, 15,5°C i to dager og til slutt 21° i tre dager. Den 12. dagen tapper han om og kaldkræsjer. Den 14. dagen filtrerer han og karbonerer.
Med denne metoden vil det meste av gjæringen ha foregått på kalde temperaturer. Det virker som usmakene/esterproduksjonen foregår før gjæringen er ordentlig i gang og at det viktige er å pitche kaldt.
Han (og flere som har prøvd) sier at denne metoden gir akkurat like godt øl som den vanlige metoden med å gjære over flere uker.
Noen som har prøvd denne metoden og kan dele erfaringene?