Hei,
Det er nok unødvendig å nevne at jeg er nybegynner, da et trent øye kan se det ganske enkelt på nybegynnerfaktoren i spørsmålene under. Har nå satt mitt første brygg til klarning (maltekstrakt) etter litt over en uke modning.
Jeg lurer på hva som egentlig skjer når ølet klarner. Gjærceller og grums legger seg på bunnen av flaska, men hva skjer hvis jeg for eksempel rister flaska? Må ølet klarne en ukes tid på nytt? Eller har grumset bundet seg bedre til andre tunge og ikke-vannløselige ting i ølet slik at det nå synker fortere?
Tenkte forøvrig å bruke metoden beskrevet her for å kjøle ned noe av øla raskt etter klarning og helle det over på nye flasker, slik at det er mulig å frakte øla uten å måtte drikke død gjærsopp. Men jeg blir nødt til å legge flaskene horisontalt for å få de ned i fryseren. Er det et problem? - Igjen et spørsmål jeg stiller fordi jeg ikke helt forstår klarningsprosessen...
På forhånd takk for svar!
Det er nok unødvendig å nevne at jeg er nybegynner, da et trent øye kan se det ganske enkelt på nybegynnerfaktoren i spørsmålene under. Har nå satt mitt første brygg til klarning (maltekstrakt) etter litt over en uke modning.
Jeg lurer på hva som egentlig skjer når ølet klarner. Gjærceller og grums legger seg på bunnen av flaska, men hva skjer hvis jeg for eksempel rister flaska? Må ølet klarne en ukes tid på nytt? Eller har grumset bundet seg bedre til andre tunge og ikke-vannløselige ting i ølet slik at det nå synker fortere?
Tenkte forøvrig å bruke metoden beskrevet her for å kjøle ned noe av øla raskt etter klarning og helle det over på nye flasker, slik at det er mulig å frakte øla uten å måtte drikke død gjærsopp. Men jeg blir nødt til å legge flaskene horisontalt for å få de ned i fryseren. Er det et problem? - Igjen et spørsmål jeg stiller fordi jeg ikke helt forstår klarningsprosessen...
På forhånd takk for svar!