Hvetemalt

Jeg skal brygge Wit til helga.

Jeg skal bruke 50% hvetemalt.

Det jeg lurer på er hvordan det er å sile gjennom hvetemalt i forhold til pilsnermalt eller maris otter?

Jeg har ikke prøvet hvetemalt for og er redd for å få problemer med avsiling hvis mesken blir for tykk.
 
heisann ja, vi brygger med "stana-metoden" og hadde ingen problemer, merket sant og si ikke noen forskjell...

er nybegynnere, men har klappet sammen to hvetebrygg uten noen problemer.

løkke te!  :biersmile:
 
Jeg mesker i en VVS bereder med silbunn.  Jeg har plass til nesten 40 kilo malt, men da er det ca 80 cm ned til bunnen. Jeg er redd for at det tetter seg. Derfor vurderer jeg å gå ned på antall kilo for å være sikker pa at det ikke tetter seg.
 
Ramsvatn skrev:
Jeg skal brygge Wit til helga.

Jeg skal bruke 50% hvetemalt.

Det jeg lurer på er hvordan det er å sile gjennom hvetemalt i forhold til pilsnermalt eller maris otter?

Jeg har ikke prøvet hvetemalt for og er redd for å få problemer med avsiling hvis mesken blir for tykk.

Du kan jo stikke innom på NØ og snakke med Frank og Toa. De har litt erfaringer med å brygge for Mikkeller. Der er det vel forresten havre som lager problemer, ikke hvete, men de bruker jo hvete også. Ellers er som Oddvar sier dette et nylig debattert emne.
 
Hvete kan gi stuck mash pga manglende kornhinner, mens havre gjør vørteren om til noe som ligner lim og derfor er ennå mer utfordrende. Har ikke vært plaget av stuck mash med hvetebrygg egentlig, men det kan lønne seg å kverne både hvetemalte og byggmalten på sitt groveste slik at kornene akkurat knekkes i to og ikke noe særlig finere.
 
Mener dette ikke skulle være noe problem mm. du bruker mer en 80% hvetemale.. alså som Ed sier pga. at hvetemalt ikke har noe skall. De siste 20% fikser biffen så lenge du er flink med forlauf. ( Å tappe ut fra bunn og helle det forsiktig tilbake på toppen.)

Dalaker prøvde å meske 100% hvetemalt og fikk selvfølgelig store problemer da det ikke var noe filterseng å kjøre ekstakt gjennom.
 
Har nå brygget og det gikk kjempefint.

Merket egentlig ikke forskjell fra brygging med Pale malt , eller Pilsnermalt.

Jeg mesket med partiskylling med Mash Out. Fikk 90%utbytte.
 
Jeg fylte opp 2 stk 50 litersbøtter og en stk 25 liter. OG 1.056..

Men jeg er ikke 100% sikker på at jeg har nøyaktig 125 liter, hvis jeg feks har 120liter synker utbytte til 85%.
 
Man beregner utbyttet utfra hvor mange liter vørter man har igjen i gryta etter endt koking. Hva var oppskriften din, forresten?
 
Oppskriften var 12,5 kilo pilsnermalt og 12,5 kilo hvetemalt.

litt hallertau og saaz humle.

Krydret også med koriander og tørket appelsinskall.
 
Tilbake
Topp