Hvilken FG kan jeg forvente?

Hei.

Det gjelder IPA-settet til Olbrygging.no. På oppskriften stod det at OG burde være mellom 1065-1070 og at ølet da skulle være 7%. Da jeg sjekket var den 1062. Altså, ser man på OG ligger det ann til å bli et litt svakere øl, men hva kan og bør jeg forvente at FG er?

Slik jeg har forstått det så er formelen slik:

(OG-FG)*0,132 = Alkohol %

Hvis jeg da snur på formelen og regner hvilken nødvendig FG jeg trenger ender jeg opp med en FG på 1009. Kan dette stemme?

Nå som det også gjæres litt på grensen med tanke på varm temperatur, vil det da bety at det muligens ikke klarer å gjære fullt ut? At jeg da vil da sitte igjenn med et noe svakere øl (alkohol %), samt risiko for bismak etter gjæren? Rett og slett en jærsmak lignende den man får ved dårlig heving av boller :p
 
Det er vondt å svare på. Kommer ann på mesketemperatur, gjærstamme, oksygenering av vørter, temperatur under gjæring osv. At du gjærer på en høyere temperatur vil vel gjerne bety at den kommer til å gjære godt ut, men som du sier kan du godt få fuselakoholer og andre usmaker under gjæringsforløpet. Siden du fikk litt lavere OG kan du gjerne regne med at du får en lavere FG også.

Om du har mulighet ville jeg anbefale å sette gjæringsdunken i det kjøligste rommet frem til stormgjæringen er over i det minste. Deretter kan du heller sette den varmere.
 
Når er den såkalt stormgjæringen over da? Ølet ble satt på gjæring på torsdag. Det "propper" fortsatt litt i gjærlåsen, men mye skjeldnere. Den "proppet" veldig mye på fredag og lørdag, men da var også temperaturen noe lavere (18-21 grader). Det var først på søndag og i dag at temperaturen ligger mellom 21-24 grader.
 
Tilbake
Topp