Hei!
Er helt ny på forumet, og har noen spørsmål rundt effektivisering av bryggeprosessen.
I mars i fjor kjøpte vi en BB60 (gen. 3) med tilhørende utstyr, og siden den gang har vi brygget 6-7 batcher. Hver gang vi brygger stiller jeg meg det samme spørsmålet, "det må da være mulig å effektivere denne prosessen?", slik at vi slipper å bruke 8 timer hver eneste gang. Under følger det en beskrivelse av dagens prosess:
1. Varme opp vann, ca. 0,5 time
2. Meske, 1 time (+)
3. Skylle, 1,5 time (+)
4. Oppvarming av vørter til koking, 1 time
5. Koking, 1,5 time (+)
6. Nedkjøling, 1 time
7. Tapping til gjæringskar, 1 time
Etter å ha deltatt på bryggekurs hos øl-akademiet og lært at man skal tilsette skyllevann i samme frekvens som vi tapper av (1 liter per minutt), er dette måten vi har skylt på. Resultatet blir alltid bra, MEN det tar fryktelig lang tid!
Spørsmål 1: Har både lest og hørt at mange skyller ved å tilsette alt vaskevannet i en eller to doser, og at man også på denne vaske-måten får ut nok sukkerarter fra malten. Hvorfor dille med å vaske litt etter litt, når man kan gjøre det raskere?
I tillegg bruker vi veldig lang tid for å varme opp vørteren før vi når koketemperatur. Dette er pga. for dårlig kapasitet på det innebygde varmeelementet. Dette fører til spørsmål 2: Finnes det noen eksterne varmekilder som kan hjelpe oss å nå koketemperatur raskere? (Min svigermor har en type varmegaffel som hun antenner grillkull med siden hun ikke liker smaken og/eller lukten av tennveske. Kan jeg bruke noe sånt?
Kjølespiralen som fulgte med BB60 er nok ikke av det grommeste slaget. Finnes det steder på nettet man kan få tak i billige platekjølere/motstrømskjølere? Leser om de som kjøler ned fra 100 grader til 20 på 10-12 minutter, vi bruker 60...
Ved tapping bruker vi en sil for å få filtrert ut partikler som vi ikke ønsker å ha med i gjæringskaret, i håp om å få mindre bunnfall i karene, så dette tar lang tid. Finnes det noen måte å redusere partikler på (utenom klarningsmiddel, som vi bruker), slik vi kan åpne kranen fult opp og bruke mindre tid på dette... Har sett at det finnes humleposer ol., men har disse noen (positiv) effekt på bunnfallet i gjæringskarene?
Og sist men ikke minst, en liten avstikker fra tråd-navnet, føler jeg at vi sitter igjen med for lite øl etter flasking. Når vi koker 60 liter vørter er det jo en del som fordamper, men vi får så mye bunnfall i gjæringskarene at vi sjelden får mer enn 40 liter ferdig øl (IPA, American IPA). Er dette et ok resultat eller finnes det metoder som gjør at vi kan redusere bunnfallet i gjæringskarene slik vi får mer ut på flasker (ref. forrige punkt)?
Huff, det ble langt, men håper på litt veiledning i håp om å kunne redusere tidsbruken, slik vi får brygget oftere, og for å få mer øl på flasker
På forhånd takk for hjelpen!
Er helt ny på forumet, og har noen spørsmål rundt effektivisering av bryggeprosessen.
I mars i fjor kjøpte vi en BB60 (gen. 3) med tilhørende utstyr, og siden den gang har vi brygget 6-7 batcher. Hver gang vi brygger stiller jeg meg det samme spørsmålet, "det må da være mulig å effektivere denne prosessen?", slik at vi slipper å bruke 8 timer hver eneste gang. Under følger det en beskrivelse av dagens prosess:
1. Varme opp vann, ca. 0,5 time
2. Meske, 1 time (+)
3. Skylle, 1,5 time (+)
4. Oppvarming av vørter til koking, 1 time
5. Koking, 1,5 time (+)
6. Nedkjøling, 1 time
7. Tapping til gjæringskar, 1 time
Etter å ha deltatt på bryggekurs hos øl-akademiet og lært at man skal tilsette skyllevann i samme frekvens som vi tapper av (1 liter per minutt), er dette måten vi har skylt på. Resultatet blir alltid bra, MEN det tar fryktelig lang tid!
Spørsmål 1: Har både lest og hørt at mange skyller ved å tilsette alt vaskevannet i en eller to doser, og at man også på denne vaske-måten får ut nok sukkerarter fra malten. Hvorfor dille med å vaske litt etter litt, når man kan gjøre det raskere?
I tillegg bruker vi veldig lang tid for å varme opp vørteren før vi når koketemperatur. Dette er pga. for dårlig kapasitet på det innebygde varmeelementet. Dette fører til spørsmål 2: Finnes det noen eksterne varmekilder som kan hjelpe oss å nå koketemperatur raskere? (Min svigermor har en type varmegaffel som hun antenner grillkull med siden hun ikke liker smaken og/eller lukten av tennveske. Kan jeg bruke noe sånt?
Kjølespiralen som fulgte med BB60 er nok ikke av det grommeste slaget. Finnes det steder på nettet man kan få tak i billige platekjølere/motstrømskjølere? Leser om de som kjøler ned fra 100 grader til 20 på 10-12 minutter, vi bruker 60...
Ved tapping bruker vi en sil for å få filtrert ut partikler som vi ikke ønsker å ha med i gjæringskaret, i håp om å få mindre bunnfall i karene, så dette tar lang tid. Finnes det noen måte å redusere partikler på (utenom klarningsmiddel, som vi bruker), slik vi kan åpne kranen fult opp og bruke mindre tid på dette... Har sett at det finnes humleposer ol., men har disse noen (positiv) effekt på bunnfallet i gjæringskarene?
Og sist men ikke minst, en liten avstikker fra tråd-navnet, føler jeg at vi sitter igjen med for lite øl etter flasking. Når vi koker 60 liter vørter er det jo en del som fordamper, men vi får så mye bunnfall i gjæringskarene at vi sjelden får mer enn 40 liter ferdig øl (IPA, American IPA). Er dette et ok resultat eller finnes det metoder som gjør at vi kan redusere bunnfallet i gjæringskarene slik vi får mer ut på flasker (ref. forrige punkt)?
Huff, det ble langt, men håper på litt veiledning i håp om å kunne redusere tidsbruken, slik vi får brygget oftere, og for å få mer øl på flasker
På forhånd takk for hjelpen!