Ja, all gjæren fra step 1 skal være med i step 2.Det jeg prøver på her er å skalere 1 pk. WLP029 nok til 2 stk. 42L batcher.
Men det jeg lurer på er om all gjæren (dekantert) fra Step 1 skal være starteren til Step 2.
Dvs. at når Step 2 er ferdig fordeler jeg de likt til 2 batcher.
Frank
Vis vedlegget 40589
Ja, all gjæren fra step 1 skal være med i step 2.
Er det et skjermbilde som mangler her? Jeg savner informasjon om batchstørrelse og OG på brygget som skal gjæres.
Vanlig å la steg 2 være større, kanskje 4 liter? Så får du mer gjær og kanskje kan ta av litt også
Dessuten skal Kölsch gjøres kaldere enn vanlig ale, så jeg ville gått opp til pitchrate 1,0 i hvertfall Du trenger da litt over billionen celler, og da hadde jeg satt en 3 liter og en 4-5 liter
Jeg regnet på det i sta og du er innefor med 0.75 ("antok" selv 1.048 siden du sa kølsch). Men som @YngveKL over her sier, så skal det helst gjæres litt kaldere, så tipset hans om 3 & 4 l er nok ikke dumt.
Skjønner at det er like greit å bestille seg en 5L først som sist.
Men det jeg ikke skjønner er utregningen i Brewfather hvor du i utgangspunktet starter med 1 pakke gjær (100 billion?)
step 1 gir deg 650 billion
step 2 gir deg 1130 billion
mens step 3 gir deg bare 1289 billion.
Dette med samme literantall i alle step.
Ja, all gjæren fra step 1 skal være med i step 2.
Er det et skjermbilde som mangler her? Jeg savner informasjon om batchstørrelse og OG på brygget som skal gjæres.
Er det egentlig lurt å ta med all gjæren fra trinn 1 i steg 2? Vil det ikke i praksis gi mindre tilvekst - sjøl om jeg tror kalkulatoren ikke viser det? edit: jo, kalkulatoren til brewersfriend viser det, i alle fall.
I prinsippet kunne man vel forresten nøye seg med ett steg, men det er praktisk vanskelig å få til.
@franknh Hvilken temperatur skal du gjære på? Skal du helt ned på 14 grader, som visst er en vanlig temperatur blant bryggeriene i Køln, tror jeg nesten jeg ville beregnet gjærmengden her som for lagergjær. Det er jo den lave gjæringstemperaturen som skaper behovet for så mye gjær når vi gjærer lager.
Kølsch er et øl som skal være så reint som mulig. Det betyr mye gjær. Jeg ville hatt 700 millarder celler til hvert av de to bryggene, gitt en OG på 1.045 og gjæring på 14 grader, altså i alt 1400 milliarder celler. Da skulle du komme i mål med to startere på 4 liter hver. edit: det forutsetter at du lager starterne litt sterkere; 1.040.
Tenker du å følge Whitelabs' råd, og gjære på over 17 grader, trenger du ikke så mye.
Stemmer tallene dine nå? step 1 gir deg 650 fra 2,5 liter starter med SG 1.036?
Uansett så får du mindre vekst per step hvis du bruker like mye vørter, jo flere celler pr ml vørter du har, jo mindre vekst får du.
F.eks fra yeastcalculator.com
78% viability, sg 1.036 så får jeg
step 1: 421
step 2: 709
step 3:804
growth factor for de tre steppene der:
1: 4,39
2: 0,68
3: 0,13
Allerede ved step to lager man veldig mange færre celler pr ml vørter, siden inokuleringsraten da er veldig høy, ifht step 1 f.eks. Så du vil helst lage større startere for hvert step, for å holde inokuleringsraten "passe" lav.
Hvis du har to rørere så kan du splitte stepp 1 på de to rørerne, og få stor vekst i step 2 og. Eller gjøre de etter hverandre på samme rører.
Er det der beregninger for startere på rører?
Braukaiser regner på en annen måte; han beregner cellevekst pr. gram ekstrakt. Den er 1,4 for det første steget, men om du så setter et nytt steg av samme størrelse, og med all gjæren fra det første steget, synker vekstfaktoren til 1,1.
Løsningen for å få 1400 milliarder celler er etter denne regnemåten å først sette en starter på 4 liter med OG 1.040. (Her er det forutsatt 100% levedyktighet, ikke 78, men det spiller minimal rolle.) Den gir 740 milliarder celler. Spar 640 av dem, og sett dem i kjøleskapet. Så setter du en ny av samme størrelse, med samme OG, på de resterende 100 milliardene, og du får nye 740 milliarder celler. 640 + 740 = 1380 - og det er nære nok de 1400.
OBS Du kan lage en starter med litt høyere OG, f.eks 1.045. Det anbefales vanligvis ikke. Imperial sier de bruker 1.040, og at det er ulønnsomt å gå høyere. Det gir dessuten gradvis også dårligere gjær. Men jeg aner ikke hvor dramatisk forskjellen blir om du går opp til 1.045.
Forrige Kølsch ble gjæret på 16 grader og us05 gjær, resultatet var upåklagelig
Men her tenker jeg at jeg benytter @Miguel sin løsning med å splitte etter step 1 og din utregning ang. mengde og temperatur
Dette for at jeg skal har gjær til overs til evt. batch nr. 3.
Lærte en hel del her...takk for det
Det der er braukaiser sin formel i grunn for tre steps hos yeastcalculator.com
Ja, det stemmer jo, ser jeg. Jeg bruker altså Brewer's Friends, og den oppgir ikke vekstfaktoren på den måten. Det var det som forvirra meg.
De to kalkulatorene gir ikke helt det samme resultatet, men Troester viser til begge til slutt i artikkelen om beregningsmåten: Estimating yeast growth | Braukaiser Forskjellen er ikke veldig stor.