Hvorfor tror du at StarSan påvirker målingen?Tror Starsan påvirker FG målingen på det siste bildet. Samt selvfølgelig CO2 på begge prøvene...
Mulig at 2,5 ml Starsan i 1 liter ikke har mye å si, selvom Starsan i utgangspunktet har ganske så høy viskositet. Det ble laget en del ny gjær, men det var ikke gått med så mye DME i følge hydrometeret. Antok derfor det jeg antok. Når det gjelder desinfeksjonsegenskapene til de to variantene, sier vel så dette eksperimentet lite om dette viser det seg. Kanskje like bra begge deler til å ta knekken på (vill)gjær...Hvorfor tror du at StarSan påvirker målingen?
Endrer StarSan så mye på egenvekten til vann? Der er jo ikke SÅ mye StarSan i vannet, med mindre du har brukt konsentrert StarSan...
En måling av vann utblandet med StarSan i det forholdet du brukte til starteren, og så måle på 20 grader vil jo fortelle deg om det påvirker målingene i noen særlig grad.
Uansett, bra jobbet!
Ser ut som at starsan funker dårligere enn klor som gjærstarter væske. Om ikke gjæren er død så jobber den ihvertfall meget tregt... God innsats av @YngveKL.
Hehe Jeg HATER tester som ikke gir et relativt entydig svar, så dette var helt scheisse
Hehe Jeg HATER tester som ikke gir et relativt entydig svar, så dette var helt scheisse
Hehe Jeg HATER tester som ikke gir et relativt entydig svar, så dette var helt scheisse
Jeg hadde forventet at 1 av glassene ikke skulle vise noen som helst aktivitet overhodet. Det var tross alt en relativt liten dose gjær. 1/20 av " vanlig" dose. Jeg må innrømme at jeg hadde mest tro på at dette glasset skulle være K&E. Når det så viser seg at ingen gjorde jobben sin fullt ut, men heller gav "forholdsvis" godt miljø for gjærvekst, blir jeg litt i stuss...
Jeg stabler aldri min gjæringskar (uten kran). Grunnen er at det skal svært lite til før ytterside-bunnen blir revet opp og får skarpe kanter. Dette er døden for innsiden av det karet du setter den oppi.
Jeg har gjæret både med BE-134 og WB-06 som er diacticus. Jeg har fylt karene med varmt vann etter bruk av disse, men husker ikke om det har vært kokende.Men ellers er den kombinasjonen der sikkert ikke dårlig. Og ved hardnakkede infeksjoner der biofilm kan være problemet, er det kanskje sterk lut som skal til? For da er det på reingjøringssida løsningen må finnes; desinfeksjonsmidlene trenger jo ikke gjennom filmen.
Trur ikke jeg ville brukt oppvaskbørste i plastbøttene. Den plasten er virkelig uhyre lett å ripe opp. Mjuk svamp/fille er det eneste som er trygt.Utrolig mye bra informasjon i denne tråden.
Jeg vet fortsatt ikke hva som har forårsaket for høy utgjæring i mine siste brygg. Men etter å ha lest litt i tråden her ser jeg flere potensielle feil jeg har gjort som andre før meg.
Kommer
Dette har jeg selvfølgelig gjort.
Jeg har gjæret både med BE-134 og WB-06 som er diacticus. Jeg har fylt karene med varmt vann etter bruk av disse, men husker ikke om det har vært kokende.
Jeg har brukt en svamp/ oppvaskbørste og vann.
Selv om karene har vært visuelt rene, utelukker jeg ikke at jeg det finnes sprekker eller biofilm.
Min hovedteori er en form for villgjær i gjæringskaret.
Jeg forsøker nytt kar, med ny kran og gjærlås.
Vasker Grainfather med samme rutine som de fleste. Kommer til gjenbruke såpevann herfra for vask av gjæringskarene. Desinfisere med klor før lagring.
Usikker på om jeg gidder å desinfisere de gamle. Det ene kan dedikeres til Saison.
Jeg tviler ikke på at det der er en rimelig sikker måte å unngå infeksjoner på, men det er vel overkill? Det er ikke nødvendig å drepe alt - og det er mindre nødvendig enn i næringsmiddelindustrien. Ingen setter helt bakteriefri vørter til gjæring, det viktige er å sørge for at nivået er lavt nok til at de uønska organismene blir utkonkurrert av frisk gjær.Første bud er at materie som lever, som organismer som mugg og gjær, må drepes. Det er vanskelig.
Mitt råd til dette basert fra min erfaring fra næringsindustri er å lute alt. Det vil si kaustisk soda og PH over 12 over flere timer. Dette løser opp alt. Når dette er gjort, så kan man bruke starsan, antibac eller klorin som vil drepe øvrige bakterier om du ikkje har finere kvalitet enn 316L som er syrefast rustfritt stål.
Klorin er fantastisk, men det kan sitte smak. Klorinoksid er en kjemisk formel som vil si at det fordamper, som igjen vil skape irritasjon da kokepunktet er veldig høyt.
Dette bugner igjen fort i at rengjøring er alfa omega. Selv om du rengjør kokegryta, så spiller det nada kaserolle om du brygger i ett rom der du har soppsporer i lufta.
Da hjelper det kun om du har syrefast material, fordi da vil bare bakteriene overleve på overflaten i 10 minutter. Dette gjelder også villgjær.
Så her må man sørge for at bryggrommet er grundig rengjort slik at luften ikkje bærer på bakterier. Når eg brygger så sørger eg for at eg har rene klær, rommet er rengjort for maltstøv, naturstøv og eg bruker nitrilhansker. Bryggeutstyret skal være lutet i flere timer som løser opp alt biologisk materie og skylle og desinfisert med starsan.
På den måten så vet eg at luften er mer eller mindre ren, overflater vil ikkje kunne bidra med forurensing og klærene vil ikkje bidra med bakterier i vørter.
Her må man rett og slett tenke litt selv og bruke risikoanalyse. Eg rengjører bryggerommet med klorin før eg starter og utstyr vaskes grundig med kaustisk soda og desinfiseres med starsan. Etter denne teknikken så har eg 3 år gammelt øl på flaske, og det smaker fortsatt meget godt og flaskebomber ikkje. Dette er fine stikkprøver eg tar for å forsikre meg om at renholdet er på plass, aka kvalitetsikring
Eg bruker kaustisk soda på alt. Materialet bestemmer virketid, men eg har så og si bare syrefast utstyr. Men når eg brygger så lager eg en lut blanding og vaske absolutt alt i det før eg desinfiserer og lagrer alt i lukkede plastbakker.Jeg tviler ikke på at det der er en rimelig sikker måte å unngå infeksjoner på, men det er vel overkill? Det er ikke nødvendig å drepe alt - og det er mindre nødvendig enn i næringsmiddelindustrien. Ingen setter helt bakteriefri vørter til gjæring, det viktige er å sørge for at nivået er lavt nok til at de uønska organismene blir utkonkurrert av frisk gjær.
Reine klær, og rimelig reint rom, er greie rutiner. Nitrilhansker og starsan i kombinasjon i kritiske situasjoner, også.
OK, de fleste får fra tid til annen en infeksjon. Men å gå til sånne ytterligheter som du beskriver for å unngå det helt, er ikke verdt det - synes jeg. Jeg risikerer jo ikke noe verre enn å måtte helle ut et øl; jeg produserer ingen helserisiko.
Skal du bruke kaustisk soda på alt, må du vel kun ha utstyr av rustfritt stål?
Ord, som kidsa sier. Jeg kverner i samme rom, samme dag, som jeg brygger. Jeg vasker med maskinpulver og fjerner kalk(jeg har endel) med starsan til slutt. Nettopp hatt min første runde med philly sour, som er en uvanlig gjær, med uvanlig(og hyggelig) egenskap, men den er svak, pinglete og vil lett bukke under for andre mer sterkere organismer, den plåpper nå å koser seg på 24 grader. Ingen ulumskheter å se på min 2 år gamle all rounderJeg tviler ikke på at det der er en rimelig sikker måte å unngå infeksjoner på, men det er vel overkill? Det er ikke nødvendig å drepe alt - og det er mindre nødvendig enn i næringsmiddelindustrien. Ingen setter helt bakteriefri vørter til gjæring, det viktige er å sørge for at nivået er lavt nok til at de uønska organismene blir utkonkurrert av frisk gjær.
Reine klær, og rimelig reint rom, er greie rutiner. Nitrilhansker og starsan i kombinasjon i kritiske situasjoner, også.
OK, de fleste får fra tid til annen en infeksjon. Men å gå til sånne ytterligheter som du beskriver for å unngå det helt, er ikke verdt det - synes jeg. Jeg risikerer jo ikke noe verre enn å måtte helle ut et øl; jeg produserer ingen helserisiko.
Skal du bruke kaustisk soda på alt, må du vel kun ha utstyr av rustfritt stål?
Her må man rett og slett tenke litt selv og bruke risikoanalyse. Eg rengjører bryggerommet med klorin før eg starter og utstyr vaskes grundig med kaustisk soda og desinfiseres med starsan. Etter denne teknikken så har eg 3 år gammelt øl på flaske, og det smaker fortsatt meget godt og flaskebomber ikkje. Dette er fine stikkprøver eg tar for å forsikre meg om at renholdet er på plass, aka kvalitetsikring