Hvordan unngå at IPA mister smak over tid?

Hei.
Har i en årrekke brygget blant annet IPA. Problemet er at over tid så blir ølet mer og mer smaksfattig når det står på Corneliusfat. De første 2-4 ukene er ølet smakfullt og med fin aroma, men så taper det seg veldig på smak de kommende ukene. Til slutt er det så smaksfattig at det ikke er noe lystbetont å drikke delt lenger Det er ikke kontaminert (skyller fatene med StarSan før hver tapping), så ølet er klart og ikke infisert, det bare mister smak og aroma.

Andre som har erfaringer med det samme og tips? Er klar over at humledrevne brygg vil tape seg over tid, men en måned etter at vi har fått ølet på fat er så og si all smak vekke.
 
Noen øl kler oksidering og tåler å lagres, noen ikke. For å oppnå maksimal holdbarhet må IPA holdes helt unna oksygen etter stormgjæring og frem til glasset. Det innebærer å kunne stenge av gjærlåsen helg under coldcrashing så ikke luft suges inn når væsken krymper pga temperaturfallet. Så må du flytte ølet fra gjæringskar til serveringsfat vha trykk fra co2. Du må fylle corneliusfatet du stikker om til med co2. Da kan du oppleve blodfersk IPA ut til ca 3-6 mnd, men så taper det seg ubønnhørlig etter det okke som. Lykke til. [emoji106]

Sent from my F8331 using Tapatalk
 
Få ølet over på boks så holder det seg bedre enn på fat som gradvis tømmes. Sikkert noen som vil være uenige i dette men min erfaring med humlesterke øl på fat som tappes over tid er at de taper seg fortere enn når jeg fyller ølet over på flaske fra fat. Med boks vil det holde enda lengre.
 
Takker for mange gode innspill. Oksidasjon er nok den mest sannsynlige årsaken. Skal ta grep.
Tror ikke dette har noe med oksydasjon å gjøre. Etter hvert som du slipper på mere og mere CO2 på fatet vil du strippe restølet for mere og mere aroma. Er ølet på boks eller flaske unngår du dette.
 
Tilbake
Topp