1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hygene og surøl

En tråd i 'Oslo' startet av Ragnar Nilsen, 13 Mai 2019.

  1. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Holder vel lenge med shampoo og kroppsvask, vel..? ;)
     
    Janea, Skjelstad, Jo-Helge og 4 andre liker dette.
  2. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Absolutt ikke! Man skal også være forsiktig med syrlige kommentarer som lett smitter og forårsaker villgjæring og usmak.
     
    Ragnar Nilsen og YngveKL liker dette.
  3. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Har ikke laget surøl ennå, men vil kanskje teste kultur jeg fikk fra Eik og Tid. Men den inneholder så mye skummelt at jeg skal ha helt eget utstyr på kaldsiden på den ølen.
    Men det er kanskje erfarne surølere som kan svare informativt om hva de gjør?
     
  4. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For noen år siden testet jeg ut noen slanter fra surøl på noen få liter av samme vørter. Den jeg likte best helte jeg i et nytt eikefat og brygget en full sats.
    Siden har det bare vært å fylle fatet med ny vørter og syrninga har gått av seg selv.
     
  5. Ragnar Nilsen

    Ragnar Nilsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Må man ha eikefat for å brygge surøl
     
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Må og må... Alle de kule har. :p
     
    LarsUlv liker dette.
  7. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Et lett kryptisk svar vil være at du trenger ikke eikefat for å få surt øl.
     
  8. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Du trenger på ingen som helst måte et eikefat.
     
  9. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bruker du lacto- bakterier er jo syrninga gjort raskt unna og du kan glemme fat.
    Bruker du pedio-bakterier + brett vil tar jo dette mange måneder. Eikefat gir da en fin oksygen diffusjon inn til modningen. Men det beste med eiketønna er at bakteriekulturen din blir konstant og tilstede ved hvert brygg.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Man kan vel fange bakteriekulturen på terninger eller spiraler og, og bruke de opp igjen fra batch til batch.
     
  11. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bakterier er ikke som gjærsopp og tåler ikke å tørke ut. Fatet holder seg fuktig i stavene og er perfekt hjem for dem.
     
  12. Ragnar Nilsen

    Ragnar Nilsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    mange gode svar
     
  13. GardGard

    GardGard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kraftigere renhold enn vanlig! Og er det noe som er vanskelig å rengjøre så ville jeg kjøpt et ekstra sett til surølbryggingen. Et eksempel er hevert, kan du ikke komme inn og skrubbe og se at det er rent må du være veldig nøye! Bryggekjele, gjæringsbøtter og sånt går helt fint ann å bruke til både surøl og vanlig øl så lenge du vasker godt. Fat og rør og den slags kan være litt iffy, så der ville jeg vært litt forsiktig.

    Nei! En vanlig plastbøtte fungerer perfekt! Du har ikke så langt unna samme "oksygeningress" i en bøtte som i et fat leste jeg for en stund siden. Det er hvor mye luft det kommer til, noe som har noe å si for hvordan surølet vil smake.

    Bare å spørre om du skulle ha flere spørsmål.
     

Del denne siden