Skulle sjekke FG på en batch amerikansk pilsner for etpar dager siden. Merkelige greier!
Etter 3 ukers gjæring fant jeg et tykt seigt lokk av tilsynelatende frisk gjær oppå ølet. Ølet var tåkete av gjær, men smakte friskt og fint. Ølet har gått fra 1.050 til bare 1.025 på 3 uker. WTF?
Denne regnet jeg med ville gjære ferdig på rekordtid, første gang jeg bruker ren O₂ og greier. I stedet okkuperer den gjæringsfryseren i månedsvis..
Oppskrift:
47% Maris Otter Malt
42% Pilsner
8.5% Flaked Corn
1.7% Dextrose
Mesket 90 min på 64 grader, kokt 90 min, oksygenert med ren O₂ og 0,5 mikron brusestein mer enn lenge nok*, pitchet alt for mye** frisk slurry av WLP800. Pitchet gjær på 16 grader, gjæret på 10 - 13 grader (økende over 3 uker). Gjæring startet etter noen timer, ploppet jevnt og fint (men sjeldent) hele veien.
* mer enn lenge nok: 1-2 min med 1-5 l pr min
** alt for mye : ca halvparten av slurry fra en 50 liters batch tsjekkisk pils, kanskje litt mer. Ikke vasket, ca 2 uker gammel, stått i kjøleskap.
Edit: prøven som har stått 2 dager på køkkenbenken er nå nede på 1.008..
Etter 3 ukers gjæring fant jeg et tykt seigt lokk av tilsynelatende frisk gjær oppå ølet. Ølet var tåkete av gjær, men smakte friskt og fint. Ølet har gått fra 1.050 til bare 1.025 på 3 uker. WTF?
Denne regnet jeg med ville gjære ferdig på rekordtid, første gang jeg bruker ren O₂ og greier. I stedet okkuperer den gjæringsfryseren i månedsvis..
Oppskrift:
47% Maris Otter Malt
42% Pilsner
8.5% Flaked Corn
1.7% Dextrose
Mesket 90 min på 64 grader, kokt 90 min, oksygenert med ren O₂ og 0,5 mikron brusestein mer enn lenge nok*, pitchet alt for mye** frisk slurry av WLP800. Pitchet gjær på 16 grader, gjæret på 10 - 13 grader (økende over 3 uker). Gjæring startet etter noen timer, ploppet jevnt og fint (men sjeldent) hele veien.
* mer enn lenge nok: 1-2 min med 1-5 l pr min
** alt for mye : ca halvparten av slurry fra en 50 liters batch tsjekkisk pils, kanskje litt mer. Ikke vasket, ca 2 uker gammel, stått i kjøleskap.
Edit: prøven som har stått 2 dager på køkkenbenken er nå nede på 1.008..