Bjørn Erik Kringstad skrev:
Jeg har ved et par anledninger hatt mistanke om infeksjon og/eller villgjæring i brygget, men har alltid vært litt usikker. Er det noen gode måter å avdekke infeksjon på (både før og etter flasking)? Hva er de klassiske kjennetegnene på infeksjon? Når er det mest vanlig at det oppstår infeksjon?
Mange spørsmål her
Synes du kommer med veldig relevante spørsmål, da dette ofte blir oversett og dermed litt for sjelden oppdages og avdekkes.
Har smakt mange øl som tydelig har vært infisert, og vi har selv vunnet uoffisielt mesterskap med infisert øl (villgjæret stout).
En måte villgjær fremtrer på, er ved at ølet gjæres lengre enn normalt, da det også klarer å nyttiggjøre seg dextriner og andre tyngre sukkerarter som vanlig ølgjær ikke tar. Har hatt det selv, og oppdaget det da ved "gushing", det vil si at når du åpner flaska så skummer det over av seg selv, på grunn av all kullsyren som har blitt dannet i den ikke-tiltenkte gjæringa. Restsødmen skal jo gjerne gi både noe sødme og fyldighet, men dette gikk istedet over i syrlighet, tynnere og overkarbonert øl.
Infeksjoner og villgjær vil komme til etter (eller under) nedkjøling av vørteren, mest sannsynlig på grunn av dårlig renhold og desinfisering på noe vørteren har vært eller er i kontakt med.
Hvilke smaker eller tegn har du oppdaget?
En oversikt over ulike feilsmaker og grunn til dette hadde kunne vært nyttig på Norbryggsidene, om det ikke allerede finnes..