Hei
Jeg holder på å beregne hvor mye malt jeg trenger til en oppskrift som oppgir mengde i prosent.
I boka "moderne hjemmebrygging" har jeg funnet en formel for vørterens potensielle verdi dersom utbyttet hadde vært 100% (ref. side 70, for de som måtte ha boka):
SGpot = (SGmalt * 8,3333 * m)/v
SGpot = vørterens potensielle verdi dersom utbyttet hadde vært 100%
SGmalt = maltens potensielle utbytte i SG points/pound/gallon
m = maltens masse i kg
v = vørterens volum i liter.
Tidligere har jeg benyttet denne formelen og regnet med en ukjent (m=maltens mengde) for å finne ut hvor mye malt jeg trenger. Det har fungert helt fint - men lurer litt på dette med SGmalt . Dette er jo en verdi som varierer for de forskjellige malttypene og det er jo vanlig å benytte flere typer malt i et øl, og ikke minst, forskjellig mengde av de forskjellige maltsortene . Hvordan forholder man seg da til SGmalt ?
Sist jeg regnet ut mengde malt, brukte jeg gjennomsnittet av SGpot malttypene som ble benyttet (f.eks (1.035 + 1.037 + 1.038) / 3 = 1.036), men er det egentlig tilstrekkelig? Hvis man opererer med malttyper som varierer relativt mye, samt at mengden har stor variasjon: 75% PaleAle (1.036) + 20% Crystal 10L (1.031) + 5% Roasted Barley (1.029). Holder det å si at SGpot er snittet av disse (1.032)?
Hvordan gjør dere andre det når dere skal bestemme mengde malt (div øl-kalkulatorer gjelder ikke her )?
Jeg holder på å beregne hvor mye malt jeg trenger til en oppskrift som oppgir mengde i prosent.
I boka "moderne hjemmebrygging" har jeg funnet en formel for vørterens potensielle verdi dersom utbyttet hadde vært 100% (ref. side 70, for de som måtte ha boka):
SGpot = (SGmalt * 8,3333 * m)/v
SGpot = vørterens potensielle verdi dersom utbyttet hadde vært 100%
SGmalt = maltens potensielle utbytte i SG points/pound/gallon
m = maltens masse i kg
v = vørterens volum i liter.
Tidligere har jeg benyttet denne formelen og regnet med en ukjent (m=maltens mengde) for å finne ut hvor mye malt jeg trenger. Det har fungert helt fint - men lurer litt på dette med SGmalt . Dette er jo en verdi som varierer for de forskjellige malttypene og det er jo vanlig å benytte flere typer malt i et øl, og ikke minst, forskjellig mengde av de forskjellige maltsortene . Hvordan forholder man seg da til SGmalt ?
Sist jeg regnet ut mengde malt, brukte jeg gjennomsnittet av SGpot malttypene som ble benyttet (f.eks (1.035 + 1.037 + 1.038) / 3 = 1.036), men er det egentlig tilstrekkelig? Hvis man opererer med malttyper som varierer relativt mye, samt at mengden har stor variasjon: 75% PaleAle (1.036) + 20% Crystal 10L (1.031) + 5% Roasted Barley (1.029). Holder det å si at SGpot er snittet av disse (1.032)?
Hvordan gjør dere andre det når dere skal bestemme mengde malt (div øl-kalkulatorer gjelder ikke her )?