IPA, spørsmål angående OG og IBU

VonRabben

Norbrygg-medlem
Heihå!

Sitter og komponerer en oppskrift til en IPA, og undrer meg på om det er litt i det minste laget med OG på 1,059 når IBU på 77?

Her er oppskriften, har lånt fra humleskjemaet til #500 fra NØ:

Recipe: #17 RK IPA #500
Brewer: Ørjan Rabben Kristiansen
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 61,47 l
Post Boil Volume: 55,12 l
Batch Size (fermenter): 51,00 l  
Bottling Volume: 50,00 l
Estimated OG: 1,059 SG
Estimated Color: 17,6 EBC
Estimated IBU: 76,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 83,1 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU        
10,00 kg              Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)         Grain         1        83,3 %        
1,25 kg               Munich Malt (17,7 EBC)                   Grain         2        10,4 %        
0,75 kg               Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)   Grain         3        6,3 %        
50,00 g               Chinook [13,00 %] - Boil 90,0 min        Hop           4        32,9 IBUs    
50,00 g               Simcoe [13,00 %] - Boil 90,0 min         Hop           5        32,9 IBUs    
50,00 g               Centennial [10,00 %] - Boil 5,0 min      Hop           6        4,7 IBUs      
50,00 g               Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min          Hop           7        6,1 IBUs      
50,00 g               Pacific Gem [15,00 %] - Boil 0,0 min     Hop           8        0,0 IBUs      
50,00 g               Simcoe [13,00 %] - Boil 0,0 min          Hop           9        0,0 IBUs      
1,0 pkg               Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast         10       -            
50,00 g               Chinook [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days     Hop           11       0,0 IBUs      
50,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Da Hop           12       0,0 IBUs      


Mash Schedule: Speidel, 2 steg
Total Grain Weight: 12,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Mash Step         Add 59,00 l of water at 68,7 C          65,0 C        90 min        
Mash Step         Add 12,00 l of water and heat to 78,0 C 78,0 C        10 min        


Burde jeg øke OG til nærmere 1.065-1.070 for å få mer balanse?
 
Bu:gu på 1.3. Det er nok en smakssak,  som du bør erfare selv. For min del er 1.3 grenseland,  når OG er såpass "lav"

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
 
Slystr skrev:
Bu:gu på 1.3. Det er nok en smakssak,  som du bør erfare selv. For min del er 1.3 grenseland,  når OG er såpass "lav"

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Etter å ha lest litt på det store internettet har jeg kommet fram til at for min egen smak så er nok 1.3 litt å tøye strikken.
Det ene alternativet er å minke på humla, men det er blir jo helt feil i en IPA, så dermed må OG økes.
OG blir 1.070 og IBU holder jeg på 77 (etter litt justering pga økning i OG)
IBU:OG blir dermed 1,1, noe som i følge lektyren skulle tilsi er ganske så balansert.

loebrygg skrev:
IBU/OG kan aldri bli for høy
1:1,6 er perfekt
Dette gir vel IBU:OG på 0,625?
Uansett så er nok 1,6 i det meste laget for min smak, er ikke helt glad i ekstremt-bittert øl:)

Så nå er det vel bare å bestille seg litt råvarer og vente til gjæringsfryserne er ledige til en ny batch:)
 
Jeg synes IPAene blir best hvis man bruker en noenlunde anonym bitterhumle i anstendige mengder (Fks. warrior eller magnum) og heller peiser på med "late-hops".

Denne tabellen er fin..

http://www.google.no/url?sa=i&source=images&cd=&docid=_GIL5wl9WsalPM&tbnid=SGAwjzw57yqq_M:&ved=0CAUQjBwwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.beer-universe.com%2Fimages%2Farticles%2F337%2Fibus-bu-chart.jpg&ei=3q1vUs6hKImm4gTw5ID4AQ&psig=AFQjCNFVjOX0SnEOoossBVyE4wGA3cUcOQ&ust=1383137118715146
 
Tilbake
Topp