Irish Red, Smithwick’s vs Kilkenny oppskrift

Som stor tilhenger av Irsk øl, tenker jeg å lage en klone av Smithwick’s. Har lest i dette foum og utenlandske fora, men finner ikke noen som mener de har "rett" klone. Etter at Guinness kjøpte bryggeriet, som ligger i byen Kilkenny sør i Irland, laget de flere eksport varianter med forskjellig styrke og sammensetning og under forskjellige navn. I USA og Kanada har hjemmebryggere laget kloner, men da basert på det eksporterte ølet som jeg mener har en annen profil enn det irske.

I Norge er det nærmeste vi får Kilkenny, men den er ikke lik den "Smiddiks" man får i Irland.

Noen som har en oppskrift?
 
Type: All Grain Date: 01.02.2012
Batch Size (fermenter): 70,00 l Brewer:  Rune Alm
Boil Size: 70,00 l Asst Brewer: 
Boil Time: 65 min Equipment: Speidel 50 liter
End of Boil Volume 65,00 l Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Final Bottling Volume: 68,00 l Est Mash Efficiency 78,4 %
Fermentation: Ale, Three Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes: 
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
11,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 74,5 %
0,85 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 5,8 %
0,60 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 3 4,1 %
0,40 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 4 2,7 %
1,50 kg Corn Syrup (2,0 EBC) Sugar 5 10,2 %
50,00 g Goldings, East Kent [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 7,8 IBUs
50,00 g Goldings, East Kent [4,50 %] - Boil 40,0 min Hop 7 6,8 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
70,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 2,0 min Hop 9 0,9 IBUs
45,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 0,7 IBUs
2,0 pkg Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml] Yeast 11 -
0,42 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 12 2,8 %

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,053 SG Measured Original Gravity: 1,050 SG
Est Final Gravity: 1,007 SG Measured Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,0 % Actual Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 16,2 IBUs Calories: 468,2 kcal/l
Est Color: 27,5 EBC 
Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body Total Grain Weight: 14,77 kg
Sparge Water: -16,46 l Grain Temperature: 22,0 C
Sparge Temperature: 76,0 C Tun Temperature: 22,0 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash1 Add 34,33 l of water and heat to 65,0 C over 2 min 65,0 C 30 min
Saccharification Add -0,00 l of water and heat to 66,0 C over 15 min 66,0 C 45 min
Mash Out Heat to 73,0 C over 10 min 73,0 C 10 min
Mash Step Add 0,00 l of water at 78,0 C 78,0 C 15 min

Prøvde meg på denne etter å ha lest en del om Smithwicks og dette var mitt første forsøk på å lage en slik en.
Den siste sukkertilsetningen i oppskriften er karboneringen på fat.
Dette ølet ble godt, men ikke veldig likt originalen.
For det første er det alt for mye roasted barley slik at ølet ble helt sort istedenfor rødbrunt som det skal være.
Det andre problemet jeg fikk var for høy FG. Med såpass mye corn syrup( der jeg bare brukte vanlig sukker) siktet jeg meg inn på en FG på 1007, men gjæren ville ikke mere enn 1012.
Jeg brukte også litt mye skyllevann slik at jeg fikk en del mere mengde enn beregnet, dermed ble bitterheten litt lavere.
Jeg skal nok prøve meg en gang til, og da kommer jeg nok til å minst halvere roasted barley og bruke litt mere humle og satse på at gjæren greier seg bedre.
Forøvrig brukte jeg en pakke med fersk gjær som jeg steppet opp til en 2 liters starter med magnetrører, noe som skulle gi litt i overkant av anbefalt gjærmengde.
 
Takker for tilbakemelding!

Har kommet frem til å prøve følgende på min 20l Speidel:

4 155,0 g (84,9%) Pale Ale Malt; Best Malz
460,0 g (9,4%) Crystal Malt I; Thomas Fawcett
210,0 g (4,3%) CaraMalt; Thomas Fawcett
70,0 g (1,4%) Roasted Barley; Thomas Fawcett
26,0 g (49,1%) East Kent Goldings (4,5%) - added during boil, boiled 60 m
17,0 g (32,1%) East Kent Goldings (4,5%) - added during boil, boiled 20,0 m
10 g (18,9%) East Kent Goldings (4,5%) - added during boil, boiled 10,0 m
1,0 ea White Labs WLP007 Dry English Ale
1,0 tsp Wyeast Nutrient - added during boil, boiled 15 m
1,0 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 15 m

Est. OG 1.050
Est. FG 1.012

Ser du har Corn Syrup i din oppskift.. kan du fortelle litt mer om det?
 
Jeg brukte vanlig sukker istedenfor corn sirup. Tanken er at en kan meske slik at en får med en del maltsmak på ølet samtidlig som sukkertilsetningen skulle gi en bedre utgjæring og dermed et tørrere øl. Men utgjæringen stoppet opp på 1012 og det var en liten skuffelse.
Men nå når jeg har lagret dette ølet et par måneder begynner det å bli veldig godt og ikke ulikt Smithwicks, den største forskjeller er at mitt øl er helt sort og ikke rødbrunt slik det skal være.
Neste gang blir jeg å følge oppskriften min men kanskje bare med en tredjedel roasted barley.
Men prøv oppskriften din, den jeg brukte er et gjennomsnitt av det jeg fant på forskjellige bryggerforum angående Smithwicks. Og så får du komme med en tilbakemelding etterhvert.
 
Rune Alm skrev:
Men prøv oppskriften din, den jeg brukte er et gjennomsnitt av det jeg fant på forskjellige bryggerforum angående Smithwicks. Og så får du komme med en tilbakemelding etterhvert.
Da er ølet brygget og lagret. Har hatt en rekke testsmakere på besøk, og at det er en Irish Red er alle enige om. Det ble imidlertid kommentert at fargen var for mørk (noe den er; meget dyp rød), og noen mente det var en anelse for mye roasted smak.

Tror jeg halverer mengden roasted neste gang. Bør jeg redusere på andre spesialmalt? Hva er tap/vinn i forhold til smak?
 
Tilbake
Topp