Type: All Grain Date: 01.02.2012
Batch Size (fermenter): 70,00 l Brewer: Rune Alm
Boil Size: 70,00 l Asst Brewer:
Boil Time: 65 min Equipment: Speidel 50 liter
End of Boil Volume 65,00 l Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Final Bottling Volume: 68,00 l Est Mash Efficiency 78,4 %
Fermentation: Ale, Three Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
11,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 74,5 %
0,85 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 5,8 %
0,60 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 3 4,1 %
0,40 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 4 2,7 %
1,50 kg Corn Syrup (2,0 EBC) Sugar 5 10,2 %
50,00 g Goldings, East Kent [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 7,8 IBUs
50,00 g Goldings, East Kent [4,50 %] - Boil 40,0 min Hop 7 6,8 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
70,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 2,0 min Hop 9 0,9 IBUs
45,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 0,7 IBUs
2,0 pkg Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml] Yeast 11 -
0,42 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 12 2,8 %
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,053 SG Measured Original Gravity: 1,050 SG
Est Final Gravity: 1,007 SG Measured Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,0 % Actual Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 16,2 IBUs Calories: 468,2 kcal/l
Est Color: 27,5 EBC
Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body Total Grain Weight: 14,77 kg
Sparge Water: -16,46 l Grain Temperature: 22,0 C
Sparge Temperature: 76,0 C Tun Temperature: 22,0 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash1 Add 34,33 l of water and heat to 65,0 C over 2 min 65,0 C 30 min
Saccharification Add -0,00 l of water and heat to 66,0 C over 15 min 66,0 C 45 min
Mash Out Heat to 73,0 C over 10 min 73,0 C 10 min
Mash Step Add 0,00 l of water at 78,0 C 78,0 C 15 min
Prøvde meg på denne etter å ha lest en del om Smithwicks og dette var mitt første forsøk på å lage en slik en.
Den siste sukkertilsetningen i oppskriften er karboneringen på fat.
Dette ølet ble godt, men ikke veldig likt originalen.
For det første er det alt for mye roasted barley slik at ølet ble helt sort istedenfor rødbrunt som det skal være.
Det andre problemet jeg fikk var for høy FG. Med såpass mye corn syrup( der jeg bare brukte vanlig sukker) siktet jeg meg inn på en FG på 1007, men gjæren ville ikke mere enn 1012.
Jeg brukte også litt mye skyllevann slik at jeg fikk en del mere mengde enn beregnet, dermed ble bitterheten litt lavere.
Jeg skal nok prøve meg en gang til, og da kommer jeg nok til å minst halvere roasted barley og bruke litt mere humle og satse på at gjæren greier seg bedre.
Forøvrig brukte jeg en pakke med fersk gjær som jeg steppet opp til en 2 liters starter med magnetrører, noe som skulle gi litt i overkant av anbefalt gjærmengde.