JK 10 SJ2 - St. Nicolas - Anders Christensen og Steinar Hamre (Trondheim)

[tt][size=10pt]Generell informasjon
Navn på brygget: St. Nicolas 2010
Poeng i konkurransen: 43 av 50
OG: 1099
FG: 1024
Farve (beregnet): 117 EBC
Beregnet bitter: 74 IBU, med formel 'Tinseth'.
Vørtermengde: 28 l
Sluttvolum:   23 l

Malt & sukker
4000 gram 39 % Maris Otter         7 EBC
2000 gram 19 % Amber              45 EBC
1000 gram 10 % Mørk Crystallmalt 400 EBC
500 gram  5 % Carafa I          900 EBC

500 gram  5 % Havregryn           4 EBC
500 gram  5 % rugmalt             6 EBC
200 gram  2 % Special B         400 EBC

200 gram  2 % Røykmalt            5 EBC
1500 gram 14 % Mørk Kandisukker  80 EBC

Vann
18 l til innmesking
18 l til skylling

Meskeskjema
70 min 67,5 °C


Humle
88 gram Hallertau Perle   Pellet 9,3 %-alfa 60 min
32 gram East Kent Goldings Pellet 5,4 %-alfa 15 min
18 gram Cascade           Pellet 7,5 %-alfa 15 min


Krydder og andre tilsetninger
7,4 gram sort pepper
6,7 gram kanel         koketid  120 min
4   gram vaniljestang; koketid  120 min
3,1 gram kardemomme;   koketid  120 min
1,5 gram stjerneanis   koketid  120 min
1   gram koriander     koketid  120 min
3   stk  nellikspiker; koketid  120 min
9,5 gram Irish Moss    koketid   15 min
40,4 gram Fersk ingefær koketid tørr min
4,7 gram gips
9,1 gram KCl
4,1 gram natron

Koketid
Total koketid vørter: 120 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP005 British Ale Yeast Flytende 1 rør

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring   14 dager ved 21 grader
Modning/sekundærgjæring  6 dager ved 12 grader


Øvrig informasjon
Filtrert: Nei
CO2: Naturlig
Bryggedato: 24.09.2010
Tappedato:  14.10.2010

Kommentar: Kandisukkeret ble tilsatt under gjæring, men vi har regnet ut OG som om den ble tilsatt før gjæring.[/tt]
 
Waltz skrev:
Hva menes her?
40,4 gram Fersk ingefær koketid tørr min

Antakelig at den er "tørrhumlet" med ingefær, dvs. at ingefæren er tilsatt i gjæringskaret.
 
Ja laga en te med  skiver av ingefær og hadde i karet..  himmelsk lukt i garasjen enda etter kokingen i går..
 
Noen som har noen kommentar til kryddermengdene?
Bruker vanligvis ikke noe krydder i bryggingen, men tenkte at denne juleølen ser god ut.
 
Hadde jeg brygget på nytt hadde jeg nok kanskje halvert stjerneanisen og ingefæren.  Håper den toner ned de smakene til juletider.  Prøvesmakte  en flaske og jeg  mente det smakte en svak underberger blandet med en barleywine.. :)  det skal sies at den ble bedre lenger ned i glasset...
 
Når er kandisukkeret tilsatt? I starten av gjæring, midt i eller mot slutten?
Burde en lage sukkerlake?
 
Vi brygget denne i går, og tilsatte sukkeret ca halvveis i kokingen. Brukte en kombinasjon av lake og kandissirup. Ville kanskje valgt litt lenger koketid for å la mer fordampe, eller hatt i kandisen i starten av kokingen.
 
Okey
Står i oppskrifta at kandissukkeret skulle tilsettes under gjæringa, men funka vel sikkert det der og.
 
Beklager ferskingspørsmål, men hva er gips? Rent bortsett fra slikt man får rundt armen når den er brukket?
 
" 4,7 gram gips
9,1 gram KCl
4,1 gram natron"

kan man kanskje droppe dette? Betyr det mykje for smaken? Har ikkje laga juleøl før men planlegger å sette den i løpet av den neste mnd.
 
Jeg vil anta etter primærgjæring, slik som for annen tørrhumling - uten at det er noe mer enn en antakelse.

Brygger forøvrig denne oppskriften nå i kveld :D
 
Jeg ville nok bare brukt to osteskiver med fersk ingefær neste gang. Tok alt for mye av smaken etter min mening
 
Ja, satser på noe rundt der - kjedelig når en faktor slår ihjel alle andre.

Rimelig artig lukt å våkne opp til i huset i dag - litt av den vanlig, sure bryggelukte og massiv lukt av krydder. Tror det er kanelen/kardemommen som henger igjen mest så spent på hvor dominante de blir i brygget.

Dette blir ikke smakløst hvertfall :D

Hva slags OG er det greit å forvente at man måler her, før sukkeret?
 
Jeg brygget denne nå på søndag i en BB60, mesket med ca 25l vann, hadde i kandissukkeret inn i halve mesketiden.
Skylte til jeg hadde ca. 30 l. vørter.
Humlet etter skjemaet og knuste og hadde i alt krydderet etter skjema. (knuste ikke kanelen) Droppet gips da jeg ikke fikk tak i dette.
Raspet opp 43g ingefær å hadde dette oppi 15 min før kokeslutt.
resultatet ble ca 27l. og OG på 1090.
Står å bobler nå., Lukter godt og blir sikker bra øl.
 
Tilbake
Topp