Juleøl 2015

runet

Norbrygg-medlem
Skal forsøke meg på en egenkomponert juleøloppskrift i år. Tipper den vil bli fyldig med mye maltsmak/ aroma. For mye? Noen som har noen formening om hvordan dette vil ta i vei?
Eventuell mesketemperatur?

10,60 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 67,9 %
4,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 25,6 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 3,2 %
0,30 kg Chocolate Malt (1200,0 EBC) Grain 4 1,9 %
0,20 kg Caraaroma (400,0 EBC) Grain 5 1,3 %
95,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - First Wort 60,0 min Hop 6 24,3 IBUs
60,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,9 IBUs
45,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 2,0 min Hop 8 0,9 IBUs
4,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Yeast 9 -
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,070 SG
Est Final Gravity: 1,018 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,9 %
Bitterness: 32,0 IBUs
Est Color: 43,9 EBC
 
Mesketemp er vel alt ettersom hvor mye fylde du vil ha, men 66-68 en plass er vel greit til en såpass maltjævel.
Blir sikkert supert.
 
Ja, det er snakk om en 50L batch. Litt usikker på mengde munchenermalt da jeg ikke har brukt det i slike mengder tidligere.
Satser på at den blir bra
 
Alt ettersom hva du er ute etter, men 1328 er vel ikke en av de mest attenuerende stammene. Jeg ville svingt den på 65-66C i en time.

Jeg aner ikke hvilke malterier du får malten fra, men EBC-tallene dine virker som om de er generiske. F.eks har verken BestMalz, Castle eller Weyermann en Munich som er 17.7 EBC.
 
Hadde redusert pale og økt Munich. Juleøl skal ha en overvekt av Munich.
Samtidig er det altfor lite crystal , kan økes til bortimot 15 %.
 
Alt ettersom hva du er ute etter, men 1328 er vel ikke en av de mest attenuerende stammene. Jeg ville svingt den på 65-66C i en time.

Jeg aner ikke hvilke malterier du får malten fra, men EBC-tallene dine virker som om de er generiske. F.eks har verken BestMalz, Castle eller Weyermann en Munich som er 17.7 EBC.

Jeg har nok brukt default malt fra Beersmith, men malt er kjøpt hos bryggselv, så tallene stemmer nok ikke 100%.
Ølet ble brygget i går så nå får jeg ikke gjort noen endringer.
Gikk bevisst for mer munchener og mindre crystal enn jeg har gjort på andre oppskrifter tidligere. Burde kanskje hatt enda mer munchener ja.
Det blir vel jul i år også får vi håpe.

Og jeg benyttet WLP028 istedetfor 1728. Tipper de er ganske like.
 
Sist redigert:
Hver gang jeg synes jeg har tilegnet meg mye kunnskap om ølbrygging, tar jeg meg en kikk inn her på forumet og oppdager hvor lite jeg kan og hvor mye det er å lære.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp