Høres ut som du har laget et meget godt øl der. Jeg tror du vil bli meget fornøyd med Special-B i gristen. Det vil nok gi deg noe av de aromaene fra tørket frukt og rosiner som du savner. Special-B anser jeg som mitt fairydust i juleøl.Ringnes Julebokk og klone
Julebokken er selve gullstandarden i klassen for tradisjonelt norsk juleøl. År etter år leverer Ringnes varene. De to siste sesongene har den også vært å få som ølsett hos Bryggselv. Mange spekulerer på maltbasen, og forumet har en egen tråd om dette. Basert på opplysninger derfra har jeg etter beste evne forsøkt å klone dette fantastiske juleølet.
Har virkelig gledet meg til denne sammenligningen. Min klone – Holmens Julebokk – er en anelse lysere og lettere enn originalen. Alkoholnivået er også litt lavere: 8,1 mot originalens 9 %. Skummet er lavt på begge – og legger seg fort. Smaken er faktisk forbløffende lik. Tilnærmet samme sødme, samme bitterhet og en god rund maltfylde uten store krumspring mot verken sjokolade eller ristet malt.
Forskjellen ligger i aromaen. Julebukken har en herlig duft av tørket mørk frukt og rosiner. Der når ikke klonen helt opp, dessverre. Originalen har nok fått noen måneder mer på baken enn klonen (brygget i september) – uten at jeg tror det har stort å si for aromaen.
Så neste batch vil få en anelse mørkt krystallmalt, kanskje i form av Special B. Ellers må jeg si meg ekstremt fornøyd med denne.
Vis vedlegget 39187Vis vedlegget 39188Vis vedlegget 39189
Aldri kjip mht. oppskrifter. Dette er slik den ble brygget. Jeg kommer til å legge inn litt mørkt krystallmalt i tillegg: http://brewgr.com/recipe/17458/traditional-norwegian-christmas-lager-doppelbock-recipe?public=trueOg vi vil ha oppskriften, om du vil dele da
Jeg tror jeg skjønner hva du mener, men i følge Norbrygg sine definisjoner er jo julebokken en doppelbock. #flisespikkingJulebokken er selve gullstandarden i klassen for tradisjonelt norsk juleøl.
Takker! Så du hadde denne også? Er det den du laget sist? http://brewgr.com/recipe/61114/holmens-julebokk-doppelbock-recipeAldri kjip mht. oppskrifter. Dette er slik den ble brygget. Jeg kommer til å legge inn litt mørkt krystallmalt i tillegg: http://brewgr.com/recipe/17458/traditional-norwegian-christmas-lager-doppelbock-recipe?public=true
Hehe, ja du sier noe. Men det er litt vanskelig å klemme den inn som dobbelbock (selv om den er nevnt som eksempel) også. Den ligger jo på 9 %. Trippelbock, kanskje?Jeg tror jeg skjønner hva du mener, men i følge Norbrygg sine definisjoner er jo julebokken en doppelbock. #flisespikking
Du fant den reviderte oppskriften. Brygger den slik neste gang!Takker! Så du hadde denne også? Er det den du laget sist? http://brewgr.com/recipe/61114/holmens-julebokk-doppelbock-recipe
Edit: nei så nå at denne ikke var laget før
Du fant den reviderte oppskriften. Brygger den slik neste gang!
Det stemmer nok. Bryggselv sin er belgisk – men den er ikke fra Castle. Har brukt den i veldig mange belgiske øl gjennom årene. Synes mange mørke malt kan gi litt beske/harde smaker, men Special B er trygg om man ikke overdriver.Jeg har ingen erfaring med Special B, men har brukt en del Cararoma/Red Crystal 400. Skumle saker, og det blir ikke godt hvis bruken overdrives, men det vil antakelig gi den dimensjonen du etterlyser. Jeg brygget en bokkøl for snart et år siden der Caraaroma fikk dominere, og det ga en enorm aroma. (Jeg brygger ikke det ølet om igjen med samme mengde Caraaroma, men det var ikke helt ille.)
Men etter beskrivelsen er Special B noe i samme gate - men ikke riktig like mørkt.
Det finnes flere malterier som lager noe de kaller special B, men det er vel Castle som har originalen? (Og det er ikke den Bryggselv og Ila/Strømmen Hjemmebrygg selger nå.)
Weyermanns Special W skal være det samme.Det finnes flere malterier som lager noe de kaller special B, men det er vel Castle som har originalen? (Og det er ikke den Bryggselv og Ila/Strømmen Hjemmebrygg selger nå.)
Ja, ser der. Weyerman har en egen belgisk produktlinje. Dark fruit and strong raisin – nam! https://bsgcraftbrewing.com/weyermann-special-wWeyermanns Special W skal være det samme.