1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Kan vi snakke om brygging av engelsk bitter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 6 Feb 2020.

 1. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Jeg har ikke annet enn magefølelsen å gå ut fra, men jeg styrer unna TF. Syns ofte jeg blir skuffa. Jeg var veldig fornøyd med maltet fra castle/chateau. De hadde et par typer som nok kunne gjøre seg i en bitter også. Jeg har bare lagd porter med det.
   
  Hannaas liker dette.
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Med de to der på varastyre er du godt sikra:). Jeg har sklidd mer og mer over til 1318 - og nå i det siste også til Fuller's gjær (wlp002/wyeast 1968/Imperial A09), men 013 er jo en fin gjær. Den gjærer ganske godt ut, men i en litt lysere variant blir ikke det galt. Jeg kunne godt bruke den i en bittervariant av den irske pale alen jeg la ut gristen på ovenfor her, tror jeg.

  En litt lysere variant er kanskje noe for deg? (Mer likt pils, mener jeg;).)

  Jeg kan ikke si at jeg heller har merka noe galt med TF sin malt - bortsett fra at MO hadde det med å inneholde en del småstein:confused:. Jeg bruker stadig Pale Crystal 70 og Crystal 120, synes de to er fine.(Kan ikke brygge Vestkyst uten de to:).)

  Men ellers handler jeg malt på Strømmen. Der har de Weyermann og Simpsons, og Weyermann er i alle fall langt å foretrekke framfor Bestmalz.
   
  #22 Finn Berger, 6 Feb 2020
  Sist redigert: 7 Feb 2020
 3. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  Enig i det med temperatur. Litt vanskelig når man har fatet i samme kjøleskap som de andre ølene. Og kanskje også på samme karboneringstrykk. Kan det være så enkelt som feil temperatur og for høy karbonering?

  så du mener man får kjøpt krystallmalt som er oksydert? Hvordan arter det seg ved bruk da? Hvor viktig er det å bruke engelsk krystallmalt? Har stort sett bare brukt det jeg har hatt liggende i tillegg til engelsk basemalt.

  Engelsk bitter er vel også ansett som et øl som bør drikkes nokså fersk? Nå har jeg en bitter på fat som ble brygget i sommer, som jeg syns har blitt bra nå. Wlp002. Så det harmonerer jo ikke med ferskhet.
   
  Finn Berger liker dette.
 4. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Han meiner at øl som er brygga med en viss andel mørkere krystallmalt vil være lettere utsatt for å bli oksydert dersom rutiner for tapping/flasking, samt temperatur og skjerming for lys er mindre enn optimale for ølets holdbarhet.
   
  Finn Berger liker dette.
 5. Daggis

  Daggis
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Kongsberg
  Den Dark Crystal fra TF kan du få via Bryggmann i Ålgård.
   
  Finn Berger liker dette.
 6. BrewDerp

  BrewDerp
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Jeg brygget en bitter for en stund siden og syntes den ble veldig god. Det var en klone av et øl jeg drakk mye av en da jeg var over på flystevne.
  4.5kg maris otter pale malt
  0.2kg crystal malt
  0.4kg caramel malt
  0.1kg best dark malt

  50g EKG 90min
  25g EKG 10min
  25g Citra 5min

  mesket på 65 grader
  Gjæret denne med US-04 på 20 grader
   
  Dag Hovland og Finn Berger liker dette.
 7. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Kan du gi litt mer info om disse to?
   
 8. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Hehe, jeg liker mørke øl. Bock og Quad er to av favorittene. Men bitre humlebomber klarer jeg meg fint uten :) Nøgne Ø bruker mye TF-malt. På en vanlig MO-basert øl utgjør forskjellen flere hundre liter. MOen deres inneholder rett og slett mye mindre sukker enn tidligere. Pilsmaltet vi brygget med (Castle) ga enormt godt utbytte.
   
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg skulle akkurat til å spørre om noen hadde oppskrifter å anbefale:).

  Har du EBC-tall på krystall-/karamellmaltet? (Krystall- og karamellmalt kan være det samme, og er det som regel, men ikke alltid. Her er en god redegjørelse for dette.)

  Siden du har brukt Citra, blir det feil å kalle dette en bitter hvis vi skal holde oss til Norbryggs definisjon, som krever aroma fra engelske humler. Hvordan virkeligheta i England ser ut, veit jeg lite om. Engelsk Golden Ale kan godt være smekkfull av amerikanske humler, og kan sånn sett være umulig å skille fra en APA. Mulig den samme praksisen gjelder for bittere?

  BJCP inntar en slags mellomposisjon: "English finishing hops are most traditional, but any hops are fair game; if American hops are used, a light touch is required." O'Hara's Irish Pale Ale er et godt eksempel på et sånt øl, synes jeg.

  Men jeg synes det er greit å kunne skille mellom engelske og amerikanske øltyper, så jeg foreslår at vi bruker Norbryggs definisjon. Altså bare engelske humler.
   
  1Morten liker dette.
 10. Kalvatn

  Kalvatn
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ørsta
  Samtidig er jo ett "eksempeløl" i Norbryggs typedefinisjoner Kinn Pilegrim. Som har Amarillo og Centennial.

  Bitter er eit øl eg ikkje har noko særlig forhold til. Er det London Pride som er malen eller kva anbefaler dykk?
   
 11. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Merkelig det der med maltet. Nå har jeg brukt Simpsons MO ei stund, og det kan jeg ikke merke gir dårlig utbytte. Derimot mistenker jeg det Chevallier-maltet jeg nylig prøvde for å ligge litt under, men jeg må jo prøve noen flere brygg for å kunne være sikker. (Har også lest innlegg på et amerikansk forum der folk sa de hadde fått litt dårlig utbytte.)

  Hvis det er lite stivelse i MO'en til TF, så kan jo det skyldes råvaren. Det virker da rart at de plutselig skal ha mista kontrollen på maltingsprosessen? Overmodifisering vil vel gi dårligere utbytte, ellers veit jeg ikke hvilke faktorer som eventuelt kan påvirke det.

  Chevallier skal testes som basismalt i en bitter om ikke alt for lenge. Enn så lenge har jeg bare smakt den første måleprøven fra den nordengelske brune jeg satte her om dagen, og den smakte veldig lovende, og ulikt tidligere brygg. Tydelig preg av "kjeks"/malt. (Litt mer om det her.)

  Men ellers er jo MO et solid valg. Jeg har prøvd Golden Promise, men det synes jeg gir for lite karakter.
   
 12. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Bitter er nam! Mitt goto øl når jeg må kjøpe øl på butikken. Her i området for jeg lett henda på både London Pride og Pilegrim, jeg liker begge disse svært godt. Oppdaget nylig at polet på skøyen også har fast tilgang på Fuller's ESB.

  Jeg har prøvd meg på bitter en del ganger. Har aldri gjort braksuksess, men den siste var nokså god. Brygget etter oppskriften til London Pride. Jeg mener det er 95% Maris Otter og 5% med noe krystallmalt på ca 40L. Har ikke notatene mine for hånden, så litt usikker på akkurat hvilken jeg brukte sist.

  Har brukt WLP002 tidligere, men etter at jeg sverget til tørrgjær har jeg fått ålreite resultater med S-04. Droppa dog det arbeidsomsomme gjæringsskjemaet til Fuller's og gjæret på 20C hele løpet gjennom.
   
  Finn Berger liker dette.
 13. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er mulig at Kinn kan ha endra oppskrifta siden lista over eksempeløl blei laga. Det er behov for oppgardering av disse listene. Men Pilegrim er et godt øl, og det er nok innafor BJCPs definisjon, på samme måten som O'Hara's Irish Pale Ale (poløl), som jeg også synes er et nydelig øl.

  London Pride er ikke min favoritt; det er noe med aromaen i ølet til Fuller's som jeg etter hvert har fått nok av. Litt for mye av det gode, rett og slett. Men mange er sikkert veldig uenige i det, og jeg mener ikke å si at det er et dårlig øl.

  Nå har vi to øl her som kalles "pale ale", og for ordens skyld; jeg mener det ikke er noe grunnlag for å skille mellom engelsk pale ale og bitter.

  Jeg finner så sjelden engelsk øl her ute på landet, og har egentlig ingen favoritt å komme med. Spitfire og Ol' Speckled Hen er to jeg kunne nevne, men det er såpass lenge siden jeg har smakt dem nå, at jeg ikke er sikker.
   
  Kalvatn liker dette.
 14. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Ja, de mistenkte at maltet er laget av korn fra tørkesommeren 2018.
   
  Finn Berger liker dette.
 15. SnorreSC

  SnorreSC
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Larvik
  [​IMG]

  Kom på at jeg har et helt fat med ordinary bitter i kjelleren. Måtte hente meg et glass til kokkeleringen


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  - og her er et glass av den bitteren som @john petter lenket til oppskriften på. Jeg er ganske fornøyd med utseendet (men her er fargen feil; den er mer mot det brune - og den er krystallklar):

  Best Bitter.jpg
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Her er forresten oppskrifta slik den ser ut i mitt (hjemmesnekra) system.

  OG 1.048, FG 1.012, ABV 4,7%. 25 IBU, 25 EBC. Meske på 66,5 :)confused:) + 72. To gjærtyper fordi dette var en split batch. Den med A09 er best, men forskjellen er ikke stor.

  Malt til 47 liter vørter etter kok
  7,56 kg (84%) Maris Otter
  0,36 kg (4%) Simpson's T50 130 EBC
  0,54 kg (6%) Simpsons DRC 300 EBC
  0,54 kg (6%) Simpsons Amber malt 65 EBC
  Humle
  30 gr Target 9% @ 60
  30 gr EKG @ 10
  30 gr Fuggles @ 10
  30 gr EKG @ 5
  30 gr Fuggles @ 5
  Gjær
  Wyeast 1318 London Ale III
  Imperial A 09 Pub
   
  Dag Hovland liker dette.
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kom på at jeg hadde igjen noen flasker av forsøket mitt på å klone O'Hara's Irish Pale Ale. Litt lagring har ikke skadet det, for å si det sånn. Dette må brygges igjen:).

  Irish Pale Ale.jpg
   
 19. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Vi løser ikke kryssord med blyant og viskelær, gjør vi vel @Finn Berger?
   
  Einar Michelsen liker dette.
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Neinei, kulepenn, selvfølgelig:rolleyes:.
   
  Einar Michelsen og Amarillo liker dette.

Del denne siden